Zimske gume - da ili ne?
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Zimske gume - da ili ne?
Nemam bas takvih iskustava, a uvek su mi na autu najbolje Conti, Dunlop, GY i zimske i letnje. Ne pricam o 15c nego kako je sad vreme, tj kad krenu jutarnje ispod 5c.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Upravo tako. Priča o nekoj primetnoj razlici ispod 7 stepeni je marketing i uterivanje straha ljudima da svi kao ovčice disciplinovano menjamo gume i stvaranje veštačke potrebe i potrošnje. Da je ostala priča samo o upotrebi po snegu ne bi se primilo među potrošačima, pa je bilo potrebno uliti dodatni argument koji će pojačati strah.Saša napisao: 21 Dec 2017, 09:48 Jedinu prednost zimske nad letnjim imaju kada je na kolovozu sneg i kada su baš, baš debeli minusi. Na ledu su tek nešto bolje (kližu se obe, što bi rekli). Sve ostalo odrađuje i kvalitetna letnja bez problema.![]()
Slažem se i dodao bih da su zadnjih godina dodatno uplastičili letnje pneumatike iz ekoloških razloga i tako ih učinili lošijim nego što su nekad bili po pitanju upotrebljivosti zimi.
AS su zapravo došle na poziciju starih opštekorišćenih guma...
AS su zapravo došle na poziciju starih opštekorišćenih guma...
A kad padne sneg ides prevozom, pesaka... Ako imas 2 auta onda mozes jedan ostaviti na letnjim a kad je snrg da stoji u garazi
Nije ovolika razlika između vrhunske zimske i letnje gume sličnih dimenzija, ali letnja mora biti bolja na suvom uvek. Prosto je kontaktna površina veća. Slik guma će ti biti još bolja, jer čitavom površinom dodiruje asfalt, nema šara i praznog prostora između gume i asfalta, ali zato na prvoj barici odeš u 3pm. Sve je to trgovina parametrima, odnosno, bolje zimi 2-3m duži zaustavni put na suvom, nego 20-30m po snegu i ledu.
Bože sačuvaj!!! All-season ne može na ledu da parira zimskoj gumi, a letnja je na ledu - ćao zdravo autu. Ne mogu da nađem video gde pokazuju kako zimska komponenta mnogo sporije klizi niz nagnutu zaleđenu površinu od letnje komponente koja samo proleti. Umesto toga ovo:Saša napisao: 21 Dec 2017, 09:48 Jedinu prednost zimske nad letnjim imaju kada je na kolovozu sneg i kada su baš, baš debeli minusi. Na ledu su tek nešto bolje (kližu se obe, što bi rekli). Sve ostalo odrađuje i kvalitetna letnja bez problema.![]()
https://www.youtube.com/watch?v=Y4wl65S9GGU
Zimi je jutarnja poledica najopasnija, jer je teško vidljiva, isto izgleda kao vlažan kolovoz, dok se ne oklizneš.
^
Upravo.
Jutros mi je na - 4, pri davanju gasa u krivini, blago proklizao zadnji kraj. Mislio sam vlažna fleka, ne misleći da nema vlažne fleke na - 4.
Da sam bio na letnjim, zdravio bih se sa bankinom i parkiranim autima.
Upravo.
Jutros mi je na - 4, pri davanju gasa u krivini, blago proklizao zadnji kraj. Mislio sam vlažna fleka, ne misleći da nema vlažne fleke na - 4.
Da sam bio na letnjim, zdravio bih se sa bankinom i parkiranim autima.
Antivakseri, ovaj antiwintertyrekseri.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Evo demonstracije na kojoj sam bio lično prisutan...nidza napisao: 21 Dec 2017, 10:30
Ne mogu da nađem video gde pokazuju kako zimska komponenta mnogo sporije klizi niz nagnutu zaleđenu površinu od letnje komponente koja samo proleti.
https://youtu.be/mm4ZOiyvHh0
Posetite www.garaza.rs !
Licno iskustvo, posto 8 godina i 210k km vozim identicnu dimenziju(245/45 R17), sa bas dosta razlicitih setova guma promenjenih(sto zbog trosenja, sto zbog busenja), jeste da ovo sa snimka nema veze sa zivotom.
Prvo, jako retko se koristi samo po skroz suvom putu i retko gde i ima skroz suvog puta.
On vozi po nekom slabo protocnom putu u nekoj suvoj pustinji u sred dana, a gradske ulice i svi jaci putevi se isprljaju i izmaste, a ne peru se po minusu i cesto napada vlaga uvece, pa ovde spominjemo uslove u kojima cemo jako malo voziti na minusu.
Nije da je bas granica 7 stepeni, ali vec ispod 3, 4 stepena posle nedelju dana kada se ohlade ulice, nema sta da trazi letnja guma na autu.
Ima letnje performance gume koje su za suvo vreme, sto znaci da imaju maksimalnu kolicinu dodira sa asfaltom, a zimske su mu bas za sneg i led, sto znaci da ce se u tim uslovima sve nase gume koje mi ovde vozimo, bolje ponasati.
Onda, treba uzeti u obzir i brzinu i zagrevanje guma, jer ako su gume bile u toploj garazi i izvezene na 100+ km/h, nisu ni stigle da se ohlade, pa daju dosta bolje rezultate nego sto ce vecina imati svakodnevno.
Zimske opet nemaju taj benefit od zagrevanja.
Prvo, jako retko se koristi samo po skroz suvom putu i retko gde i ima skroz suvog puta.
On vozi po nekom slabo protocnom putu u nekoj suvoj pustinji u sred dana, a gradske ulice i svi jaci putevi se isprljaju i izmaste, a ne peru se po minusu i cesto napada vlaga uvece, pa ovde spominjemo uslove u kojima cemo jako malo voziti na minusu.
Nije da je bas granica 7 stepeni, ali vec ispod 3, 4 stepena posle nedelju dana kada se ohlade ulice, nema sta da trazi letnja guma na autu.
Ima letnje performance gume koje su za suvo vreme, sto znaci da imaju maksimalnu kolicinu dodira sa asfaltom, a zimske su mu bas za sneg i led, sto znaci da ce se u tim uslovima sve nase gume koje mi ovde vozimo, bolje ponasati.
Onda, treba uzeti u obzir i brzinu i zagrevanje guma, jer ako su gume bile u toploj garazi i izvezene na 100+ km/h, nisu ni stigle da se ohlade, pa daju dosta bolje rezultate nego sto ce vecina imati svakodnevno.
Zimske opet nemaju taj benefit od zagrevanja.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Na ledu ne pomaže ništa. Nemojte se previše pouzdavati u vaše super-uber-alles zimske, oprez iznad svega. 

Oprez se podrazumeva u bilo kom slučaju.
Zimska i led je užas, ali barem imaš nekakve šanse, sa letnjom nemaš ama baš nikakve.
Zimska i led je užas, ali barem imaš nekakve šanse, sa letnjom nemaš ama baš nikakve.
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Redovno idem preko fruske gore, sto preko venca, sto preko rakovca, kada padnu temperature pocne da mi blica esp u krivinama tempom kojim inace vozim, a kada zamenim gume osetim da sam stabilniji, esp vise ne intervenise.
Pritom sve ovo vazi za suv put.
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
Pritom sve ovo vazi za suv put.
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ipak meksa smesa sa mnogo vecim brojem "resica" pravi razliku u odnosu na letnju, ali generalno su pokrenuli ogromno trziste uvodjenjem raznih propisa koji obavezuju na upotrebu zimskih guma.Saša napisao: 21 Dec 2017, 11:47 Na ledu ne pomaže ništa. Nemojte se previše pouzdavati u vaše super-uber-alles zimske, oprez iznad svega.![]()

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
To ja pričam več godinama ali ispadam glupSaša napisao: 21 Dec 2017, 09:48 Jedinu prednost zimske nad letnjim imaju kada je na kolovozu sneg i kada su baš, baš debeli minusi. Na ledu su tek nešto bolje (kližu se obe, što bi rekli). Sve ostalo odrađuje i kvalitetna letnja bez problema.![]()

nidza napisao: 21 Dec 2017, 12:24 Oprez se podrazumeva u bilo kom slučaju.
Nisam siguran ali mislim da sam jednom gledao test da je na čistom ledu letnja čak i bolja od zimske. ( ako se varam onda se izvinjavam ) ali opet ču da napišem nešto što pišem več godinama i iza toga čvrsto stojim.
Ako ti avto nije neophodno potreban u svakom momentu, ne živiš na planini i nisi ludak koji gura u svake vukojebine u sred mečave onda zimske i ne trebaš i možeš da imaš letne cele godine. Ako malo prelaziš i nisi mnogo na AP onda možeš sa AS da se zajebavaš. U svim drugim primerima dva kompleta su nužna.
To je to. Kraj debate.