Zimske gume - da ili ne?
-
- Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
- Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE
Re: Zimske gume - da ili ne?
au brt 

Očekivao sam tvoj komentar. Ako se ne slažeš sa njim molim za protiv argumente. I nemoj o 7 stepeni i slično jer to nikako ne važi.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Neko je spominjao led, ipak ne treba preterivati.
https://youtu.be/GlYEMH10Z4s?t=130
https://youtu.be/GlYEMH10Z4s?t=130

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ukratko

Послато са m2 уз помоћ Тапатока

Послато са m2 уз помоћ Тапатока

-
Pa sta da ja vise kazem posle Nizde i svih onih yt videa na ledu ?maniaxxx napisao: 21 Dec 2017, 21:25 Očekivao sam tvoj komentar. Ako se ne slažeš sa njim molim za protiv argumente. I nemoj o 7 stepeni i slično jer to nikako ne važi.
Mene je led "hvatao" na putu vise puta u zivotu, jednom sam se i okretao zbog leda.
Mozes se ti zavaravati, ali mi je smesno da neko ko zivi u Sloveniji je toliko protivan zimskom pneumatiku, taj detalj mi nikako nije jasan.
15 godina sam svake zime bar 2x godisnje prolazio kroz sloveniju i hvatao me sneg u proseku bar svake druge godine na vasem auto putu, a o temperaturama o -15c da ne pricam, to je redovna pojava.
Brate vidi se da si Srbin u dusi, ono izvire iz tebe ono po cemu smo kao nacija poznati, a to je da smo uvek protiv svega.
Da potvrdim i ovo.Ivan napisao: 21 Dec 2017, 12:35 Redovno idem preko fruske gore, sto preko venca, sto preko rakovca, kada padnu temperature pocne da mi blica esp u krivinama tempom kojim inace vozim, a kada zamenim gume osetim da sam stabilniji, esp vise ne intervenise.
Pritom sve ovo vazi za suv put.
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
Identicno iskustvo imam i ja, alteu 170ks vozio 10 godina i ako zakasnim i udjem u period sa temperaturama oko nule sa letnjim gumama, kod svakog jaceg dodavanja gasa auto proklizava, pali esp i oduzima gas.
Nakon montaze zimskog seta taj problem se vise ne pojavljuje, znaci sve ovo na suvom pri niskoj temperaturi. Letnja dunlop, zimska dunlop, nema lazi nema prevare.
Na suvom nikad nisam bio mazohista da probavam i merim kocenje, medjutim sasvim mi je dovoljno iznad napisano kod dodavanja gasa gde se to jako lepo oseti i onda mi jako smesno deluje kada neko dize u nebesa letnju gumu zimi.
Mozda je preterana tvrdnja sto proizvodjaci deklarisu 7c kao prelaznu temperaturu, realno je to mozda oko nule ali totalno nebitno za celu pricu letnja vs zimska.
Ne čitaš precizno. Nisam ja protiv zimskih guma, samo jih ne volim(tačnije mrzim jih ). A ne volim jih zato, jer se sa njima avto slabije vozi, izgubi preciznost. Evo, to je največi razlog zašto jih ne volim.
Drugo, napisao sam, da kome je potreban avto u svakom momentu i u svakom vremenu nema alternativu, posebno ako se dosta vozi. Ko ima opciju drugog prevoza zimske mu nisu potrebne. Za one izmeđju su AS gume.
Nikad ali nikad nisam napisao, da su letne gume dobre za sneg jer nisu ( malo me vuče da probam kako bi bilo ali nikako da imam prilike), ali verovao ili ne, u SLO ima vrlo malo snega na putevima, daleko manje nego što misliš. Naprimer moja devojka je u 6 godina odkad ima ovaj avto sa njime se vozila po snegu tačno dva puta, da, dva puta. I ove godine kad je preko noči napadalo 25 cm snega, ujutru je bio problem izači sa parkinga, put je bio normalno prohodan ( čitaj mokar ).
Znači nisam protiv zimskih guma zato što sam Srbin, ili iz nekog inata, ali jednostavno mrzim kad se samo priča nešto iz razloga što se je to videlo na YT ili na nekoj reklami ili predstavljanju zimske gume ( jer iko očekivao da če tamo reči nisu vam zimske potrebne? ) a kao da niko nikada od vas nije vozio sa letnjom po hladnom vremenu?
Nema nikakvog problema sa letnjom gumom po hladnom vremenu ( ako nema snega na putu naravno ), po ledu je zajebano sa svakom gumom, a po snegu naravno da je zimska bolja, ali koliko dana ima sneg na putu?
I opet, ja svake godine kupim nove zimske gume, jer volim da se vozim po svakakvim vukojebinama i namerno tražim sneg. Da nisam takav zadnje dve zime ne bi nikad kupio zimske gume jer mi nije neophodno da idem svojim avtom nigde ako je sneg. Pre, kad sam imao do posla dosta zajeban put i nisam imao opcije drugog prevoza nisam ni pomislio da jih ne kupim ( a mrzeo sam jih svejedno
).
Jer sad jasnije ili da crtam?
A evo malo slike da se razumemo šta ja smatram zimskih uvetima na puto. Ovo zadnjih godina je smešno.

Drugo, napisao sam, da kome je potreban avto u svakom momentu i u svakom vremenu nema alternativu, posebno ako se dosta vozi. Ko ima opciju drugog prevoza zimske mu nisu potrebne. Za one izmeđju su AS gume.
Nikad ali nikad nisam napisao, da su letne gume dobre za sneg jer nisu ( malo me vuče da probam kako bi bilo ali nikako da imam prilike), ali verovao ili ne, u SLO ima vrlo malo snega na putevima, daleko manje nego što misliš. Naprimer moja devojka je u 6 godina odkad ima ovaj avto sa njime se vozila po snegu tačno dva puta, da, dva puta. I ove godine kad je preko noči napadalo 25 cm snega, ujutru je bio problem izači sa parkinga, put je bio normalno prohodan ( čitaj mokar ).
Znači nisam protiv zimskih guma zato što sam Srbin, ili iz nekog inata, ali jednostavno mrzim kad se samo priča nešto iz razloga što se je to videlo na YT ili na nekoj reklami ili predstavljanju zimske gume ( jer iko očekivao da če tamo reči nisu vam zimske potrebne? ) a kao da niko nikada od vas nije vozio sa letnjom po hladnom vremenu?
Nema nikakvog problema sa letnjom gumom po hladnom vremenu ( ako nema snega na putu naravno ), po ledu je zajebano sa svakom gumom, a po snegu naravno da je zimska bolja, ali koliko dana ima sneg na putu?
I opet, ja svake godine kupim nove zimske gume, jer volim da se vozim po svakakvim vukojebinama i namerno tražim sneg. Da nisam takav zadnje dve zime ne bi nikad kupio zimske gume jer mi nije neophodno da idem svojim avtom nigde ako je sneg. Pre, kad sam imao do posla dosta zajeban put i nisam imao opcije drugog prevoza nisam ni pomislio da jih ne kupim ( a mrzeo sam jih svejedno

Jer sad jasnije ili da crtam?

A evo malo slike da se razumemo šta ja smatram zimskih uvetima na puto. Ovo zadnjih godina je smešno.

-
moram sam sebe da citiram:
" alteu 170ks vozio 10 godina i ako zakasnim i udjem u period sa temperaturama oko nule sa letnjim gumama, kod svakog jaceg dodavanja gasa auto proklizava, pali esp i oduzima gas.
Nakon montaze zimskog seta taj problem se vise ne pojavljuje, znaci sve ovo na suvom pri niskoj temperaturi. Letnja dunlop, zimska dunlop, nema lazi nema prevare."
Gde je ovde sneg?
Jel jasno ili da crtamo ?
" alteu 170ks vozio 10 godina i ako zakasnim i udjem u period sa temperaturama oko nule sa letnjim gumama, kod svakog jaceg dodavanja gasa auto proklizava, pali esp i oduzima gas.
Nakon montaze zimskog seta taj problem se vise ne pojavljuje, znaci sve ovo na suvom pri niskoj temperaturi. Letnja dunlop, zimska dunlop, nema lazi nema prevare."
Gde je ovde sneg?
- LukaMaletin
- Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
- Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015
Dobro Janez , bilo je zajebano pre dva vikenda ne možeš reći, čak i u Ljubljani. Ja sam oko 6 izašao na cestu i bilo je baš zeznuto. I na autoputu je bogami bilo snega, da ne kažem da sam se na parkingu za malo zaglavio.( Sava Adapto je odradila posao taman kada sam krenuo da joj psujem Tursko poreklo
)
Sent from my XT1635-02 using Tapatalk

Šta je zajebano ( nisam Janez
) je vrlo relativno ( meni je bilo ono sve smešno realno ali ja obožavam da se vozim po snegu ( čudno za nekoga koji toliko mrzi zimske gume
). U LJ su plakali zbog 5 cm snega, kod nas ga je napadalo 25 cm i situacija je bila normalna, putevi baš dobri. Taj dan sam napravio preko 200km i to sam bio U Črni na Koroškem, gde je zima i leti
i baš nikakvih problema nisam imao. Ali naravnod aje trebalo da se ima zimske gume taj dan ( recimo ), to ne sporim.
Stvarno ne znam jer pišem kineski ili šta? Kad je sneg na putu pa naravno da češ imati zimske gume ako nisi konj, ali sneg je na na putu dan dva maximalno, i ako ti nije neophodno da ideš avtom na put kad je sneg onda ti zimske nisu preko potrebne.
I ozbiljan sam inače, ne vozim od juče i nisam ( bio ) baš nežan vozač, što više kod gasa imam više manje binaran sistem ( 0-1) ali takve stvari sam osetio samo kad sam imao slabe gume i padala je jaka kiša ( letnje gume temperatura oko 1-2 stepena i proklizao je avto )...inače nikada, barem ne u nekoj strašnoj meri ( proklizati gume na avtu od 170 konja i skoro 400nm baš i nije teško ).
A da, za proklizavanje se pali ASR a ne ESP da te i tu malo popravim

Stvarno ne znam jer pišem kineski ili šta? Kad je sneg na putu pa naravno da češ imati zimske gume ako nisi konj, ali sneg je na na putu dan dva maximalno, i ako ti nije neophodno da ideš avtom na put kad je sneg onda ti zimske nisu preko potrebne.
Ja vidim ovde dva faktora, prvi je avto sa dosta torka i bezveze trapom, drugi je dunlop. Ako ti vidiš neki treči slobodno mi nacrtajddanijell napisao: 21 Dec 2017, 22:34 moram sam sebe da citiram:
Gde je ovde sneg?

I ozbiljan sam inače, ne vozim od juče i nisam ( bio ) baš nežan vozač, što više kod gasa imam više manje binaran sistem ( 0-1) ali takve stvari sam osetio samo kad sam imao slabe gume i padala je jaka kiša ( letnje gume temperatura oko 1-2 stepena i proklizao je avto )...inače nikada, barem ne u nekoj strašnoj meri ( proklizati gume na avtu od 170 konja i skoro 400nm baš i nije teško ).
A da, za proklizavanje se pali ASR a ne ESP da te i tu malo popravim

Poslednja izmena od maniaxxx u 21 Dec 2017, 23:06, izmenjeno 1 put ukupno.
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm
Dry Braking:
"In the dry grip testing, no tyre got close the reference summer tyre."
37.9m vs 43.7m(najbolja zimska)
Dry Handling:
"The Continental winter tyre was a step above the rest during dry handling, however it was still a large margin behind the summer reference tyre"
Wet:
"The shallow water wet testing results were a little more spread out, but the summer tyre still dominated."
Wet Handling:
I dalje letnja osetno najbolja
Na snegu letnja naravno raspad.
Problem je sto na ovom Auto Bild-ovom testu ne znamo koja je bila temperatura, za razliku od onog lika sa Youtuba koji je testirao na -4C letnju i -3C zimsku.
Dry Braking:
"In the dry grip testing, no tyre got close the reference summer tyre."
37.9m vs 43.7m(najbolja zimska)
Dry Handling:
"The Continental winter tyre was a step above the rest during dry handling, however it was still a large margin behind the summer reference tyre"
Wet:
"The shallow water wet testing results were a little more spread out, but the summer tyre still dominated."
Wet Handling:
I dalje letnja osetno najbolja
Na snegu letnja naravno raspad.
Problem je sto na ovom Auto Bild-ovom testu ne znamo koja je bila temperatura, za razliku od onog lika sa Youtuba koji je testirao na -4C letnju i -3C zimsku.
-
Na seatu je kontrola proklizavanja nazvana ESP , ako meni ne verujes pogledaj malo na google.maniaxxx napisao: 21 Dec 2017, 23:00
Ja vidim ovde dva faktora, prvi je avto sa dosta torka i bezveze trapom, drugi je dunlop. Ako ti vidiš neki treči slobodno mi nacrtaj![]()
A da, za proklizavanje se pali ASR a ne ESP da te i tu malo popravim![]()
Ja ga zovem onako kako je nazvano u autu, pa sta god to bilo.
Za trap i gume ne znam sta pametno da ti kazem kada za premium gumu kazes da je bezveze.
Drugo kakve veze ima trap sa cinjenicnim stanjem da lakse zimi prokliza sa letnjom nego zimskom gumu ?
I kakve veze ima koliko torka ima? Ako je onako kako ti kazes da je letnja guma zimi dobra po suvom, ovo napisano se ne bi desavalo, nevezano za trap tork ili bilo sta drugo, ajd saberi se.
Trazio si cinjenice i konkretne primere, dobio si ih, znaci bole mene sta je neko testirao ili nije testirao, znam konkretno sta se desava sa jednom , sta sa drugom.
Drugo i povrh svega toga cak da je letnja isto toliko dobra po suvom zimi (ili bolja), ne zivim u africi gde nema zime vec u zemlji gde zimi ima i ledene kishe, i snega (ne previse ali ga ima), cak i po suvom x puta sam nailazio na led na putu.
Znaci ne kapiram vas uopste, dal trebam da gledam vremensku prognozu kada trebam da krenem negde?
Danas sam narucio lance za moj auto, koji mi verovatno sad nece ni trebati ali sto bih razmisljao , plus po zakonu sam duzan da ih imam.
Verovatno je i to glupost, kao sto je za vecinu ovde glupost i auto sa pogonom na sva 4.
Sto bi Laki rekao, kiselo grozdje

Poslednja izmena od ddanijell u 21 Dec 2017, 23:15, izmenjeno 1 put ukupno.
Evo i slika gde sam se zajebao i skoro ostao da prezimim
. Problem je bio u kolotragu koji je zaledeneo i nikako da se izvucem iz njega..ali sa malo sreče i drndanja i to je uspelo, ali moja greška je bila što sam se okretao gde nije trebalo. I malo zimskih slika iz vremena kad je još postojao sneg...

I naravno da su na avtu zimske gume...

I naravno da su na avtu zimske gume...

- LukaMaletin
- Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
- Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015
Auu dobar fokus. Takav se traži 

-
Ma bajo moj, samo letnje !
Zimske su zamlacivanje glupog naroda.
A i nisi ti izasao odavde zbog zimskih guma, nego zbog odlicnog trapa na tom fokusu i malo torka.
Mi pojedini smo osudjeni da vozimo nizu klasu vozila, los trap, losi menjaci, vozimo smece od dunlopa, na zalost pogon na sva 4, nismo svi u mogucnosti da imamo vrhunske avte sa pogonom na 2 tocka.
Jbg ...
Zimske su zamlacivanje glupog naroda.
A i nisi ti izasao odavde zbog zimskih guma, nego zbog odlicnog trapa na tom fokusu i malo torka.
Mi pojedini smo osudjeni da vozimo nizu klasu vozila, los trap, losi menjaci, vozimo smece od dunlopa, na zalost pogon na sva 4, nismo svi u mogucnosti da imamo vrhunske avte sa pogonom na 2 tocka.
Jbg ...

Dugme ima napis ESP, isto je i kod golfa, nije tvoj ex seat poseban, ali mislim da ti je jasna razlika između ESP i ASR...ddanijell napisao: 21 Dec 2017, 23:13Na seatu je kontrola proklizavanja nazvana ESP , ako meni ne verujes pogledaj malo na google.maniaxxx napisao: 21 Dec 2017, 23:00
Ja vidim ovde dva faktora, prvi je avto sa dosta torka i bezveze trapom, drugi je dunlop. Ako ti vidiš neki treči slobodno mi nacrtaj![]()
A da, za proklizavanje se pali ASR a ne ESP da te i tu malo popravim![]()
Ja ga zovem onako kako je nazvano u autu, pa sta god to bilo.
Za trap i gume ne znam sta pametno da ti kazem kada za premium gumu kazes da je bezveze.
Drugo kakve veze ima trap sa cinjenicnim stanjem da lakse zimi prokliza sa letnjom nego zimskom gumu ?
I kakve veze ima koliko torka ima? Ako je onako kako ti kazes da je letnja guma zimi dobra po suvom, ovo napisano se ne bi desavalo, nevezano za trap tork ili bilo sta drugo, ajd saberi se.
Trazio si cinjenice i konkretne primere, dobio si ih, znaci bole mene sta je neko testirao ili nije testirao, znam konkretno sta se desava sa jednom , sta sa drugom.
Drugo i povrh svega toga cak da je letnja isto toliko dobra po suvom zimi (ili bolja), ne zivim u africi gde nema zime vec u zemlji gde zimi ima i ledene kishe, i snega (ne previse ali ga ima), cak i po suvom x puta sam nailazio na led na putu.
Znaci ne kapiram vas uopste, dal trebam da gledam vremensku prognozu kada trebam da krenem negde?
Danas sam narucio lance za moj auto, koji mi verovatno sad nece ni trebati ali sto bih razmisljao , plus po zakonu sam duzan da ih imam.
Verovatno je i to glupost, kao sto je za vecinu ovde glupost i auto sa pogonom na sva 4.
Sto bi Laki rekao, kiselo grozdje![]()
A sa komentarom o kiselom groždu si tek pokazao sve što znaš nema dalje. Ne razumem ni poentu toga komentara, jer koliko znam imam zimske gume na avtu, a dunlop je premium nema šta ( recimo ? ) ali je sranje teško pa sad kako hočeš.
A da je avto sa 4x4 glupost ili nije ne znam, glupost je ako ti ne treba, ako imaš potrebu za njim itekako je koristan, isto važi i za lance ( nadam se da si nabavio 4 komada)
Završavam debatu sa tobom , jer je grožđe kiselo