Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Mi idemo na 7 dana. Dobro je da sam pitao, nisam ni znao da treba
Gesendet von meinem SM-J500FN
Gesendet von meinem SM-J500FN
Ja sam ranije imao, ali me nikada nisu pitali za to.
@Kragujevac, kada odvezem auto kupcu, koja je procedura da ga deregistrujem?
Pretpostavljam da skidam tablice, i vracam ih u registraciono, i ponesem ugovor o prodaji i tablice.
Zatim, trebam li da obavestim osiguranje (i ako moze mailom) da sam deregistrovao kako bi mi vratili ostatak polise na racun?
Isto pitanje i za porez.
Thx!
Pretpostavljam da skidam tablice, i vracam ih u registraciono, i ponesem ugovor o prodaji i tablice.
Zatim, trebam li da obavestim osiguranje (i ako moze mailom) da sam deregistrovao kako bi mi vratili ostatak polise na racun?
Isto pitanje i za porez.
Thx!
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Kad ga odvezeš kupcu skineš tablice. Sa njima i saobraćajnom dozvolom (Zulassungsbescheinigung Teil 1) ideš u službu za registracije i odjaviš auto, Posle toga daš kupcu saobraćajnu a tablice možeš ili da baciš ili da ih zadržiš za sledeći auto, to moraš samo da im kažeš pri odjavi auta. Prednost je što ne moraš da pamtiš sledeću tablicu a ne moraš ni da plaćaš te plehane table ponovo (30-40€).
Osiguranju možeš a i ne moraš da javljaš, to ovi iz službe rade automatski (bar ovde kod mene). Auto NE MOŽE da se odjavi bez ZB1. To znam 100% sigurno jer je ovaj čovek koji je meni dovezao auto skinuo tablice ,ostavio mi sve papire i onda me sutradan zvao iz službe da bi me pitao da mu poštom pošaljem ZB1 da bi odjavio XFa.
Kupci ako nisu baš obavešteni malo čudno gledaju kad im kažeš da ti treba ZB1 za odjavu, ali to je tako i ajdsad. U principu je ZB1 samo papir koji govori ko je registrovao auto, a nije dokaz vlasništva ((ZB2, tzv. pismo vozila je dokaz o vlasništvu, a to daješ kupcu kad izbroji i da ti €€€.
Alternativno možeš i da uzmeš "kaparu", odjaviš auto , onda pozoveš kupca ,on donese resto €€€ i onda mu daš sve papire sa kojima on onda ode u službu , registruje i sa svojim tablicama dodje kod tebe, nakači ih na auto i odveze.
Porez ide automatski(vraća se na konto), a polisa osiguranja i nije neki problem. Ako ostaješ sa novim autom kod istog osiguranja oni ti "prebiju" sume pa ili doplatiš samo manji deo ili ako je prethodni auto bio skuplji onda ti vrate pare.
Osiguranju možeš a i ne moraš da javljaš, to ovi iz službe rade automatski (bar ovde kod mene). Auto NE MOŽE da se odjavi bez ZB1. To znam 100% sigurno jer je ovaj čovek koji je meni dovezao auto skinuo tablice ,ostavio mi sve papire i onda me sutradan zvao iz službe da bi me pitao da mu poštom pošaljem ZB1 da bi odjavio XFa.
Kupci ako nisu baš obavešteni malo čudno gledaju kad im kažeš da ti treba ZB1 za odjavu, ali to je tako i ajdsad. U principu je ZB1 samo papir koji govori ko je registrovao auto, a nije dokaz vlasništva ((ZB2, tzv. pismo vozila je dokaz o vlasništvu, a to daješ kupcu kad izbroji i da ti €€€.
Alternativno možeš i da uzmeš "kaparu", odjaviš auto , onda pozoveš kupca ,on donese resto €€€ i onda mu daš sve papire sa kojima on onda ode u službu , registruje i sa svojim tablicama dodje kod tebe, nakači ih na auto i odveze.
Porez ide automatski(vraća se na konto), a polisa osiguranja i nije neki problem. Ako ostaješ sa novim autom kod istog osiguranja oni ti "prebiju" sume pa ili doplatiš samo manji deo ili ako je prethodni auto bio skuplji onda ti vrate pare.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Hvala. Dajem staro za novo, pa vozim auto do auto kuce.
- kragujevac
Onda ti je još jednostavnija varijanta da auto kući kod koje ostavljaš auto daš ovlašćenje da odjavi tvoj auto, a kad se već bave time da ti novi auto i registruju na stare tablice (ovo naravno ako hoćeš da ih zadržiš).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Menjao si s max dizel za c max benzin?
Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
C max za C max
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Hvala.
Samo se plasim da ga ne poteraju negde na test voznju mojim tablicama
Nije u mom gradu, vec 100 km dalje.

Hteo sam Kugu u fullu.
Otisao da je probam, i ima manje mesta od CMaxa. Glava udara u plafon za malo, pozadi je skucenije nego u C Maxu.
Kako sam navikao na prostran auto, jedino me C Max zadovoljava. Plus je bas modularan, i odlicno upravljiv.
Bio na stanju 1.0 125 ks benzin sa brdom opreme, sam parkira, svi senzori, grejana sedista i sajba, tempomat....I odlicnom doplatom sa mojim autom.
Sada imam rute od po 3 km u jednom smeru i dizel nije opcija, a i moj ima evo 3 god, na toliko budzetiram promenu
Do realizacije imam jos nedelju dana, nadam se da zavrsim sve.
Gledao sam i Vitaru, Megana karavan, SX 4, Mondea. Ili su niski ili ima manje mesta u kabini.
Otisao da je probam, i ima manje mesta od CMaxa. Glava udara u plafon za malo, pozadi je skucenije nego u C Maxu.
Kako sam navikao na prostran auto, jedino me C Max zadovoljava. Plus je bas modularan, i odlicno upravljiv.
Bio na stanju 1.0 125 ks benzin sa brdom opreme, sam parkira, svi senzori, grejana sedista i sajba, tempomat....I odlicnom doplatom sa mojim autom.
Sada imam rute od po 3 km u jednom smeru i dizel nije opcija, a i moj ima evo 3 god, na toliko budzetiram promenu

Do realizacije imam jos nedelju dana, nadam se da zavrsim sve.
Gledao sam i Vitaru, Megana karavan, SX 4, Mondea. Ili su niski ili ima manje mesta u kabini.
Poslednja izmena od ikac2000 u 31 Dec 2017, 21:22, izmenjeno 4 puta ukupno.
- kragujevac
Nema na čemu. Po zakonu su u obavezi da odjave auto najkasnije 7 dana posle preuzimanja. Ne znam koja auto kuća je u pitanju, ali auto kuće svakako nemaju potrebe da daju aute na probnu vožnju sa "privatnim" tablicama, kad u svakom slučaju imaju one "hendlerske" sa crvenim brojevima (06XXXXX)ikac2000 napisao: 31 Dec 2017, 21:16 Hvala.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Iste generacije su oba c maxa?
Nisu, ovaj novi je fejslift i benzinac i ima svu opremu koja mi je potrebna (parking senzori i samostalno parkiranje, tempomat, grejana sedista, el. sklopivi retrovizori, grejana sajba, USB, Bluetooth, sklopive zavesice u vratima...) za razliku od sadasnjeg dizelasa koji je klot osim automatske klime (ali je super auto, ko ima potrebu za dizelasem, ja vise ne).
Kako mi je udobnost porodice na prvom mestu, gde pozadi imam dva decja sedista i zenu u sredini, jedino MPV zadovoljava nakon raznih eksperimenata po salonima. S-Max bi bio idealan, ali nisam spreman da dajem nesto previse na auto.
Da upitam i ovo. Moja sestra u Becu kada sakupi punu teglu onih braon cent novcica, ode do banke, ubaci ih u masinu koja ukrupni iste. Ima li cega slicnog u DE?
Kako mi je udobnost porodice na prvom mestu, gde pozadi imam dva decja sedista i zenu u sredini, jedino MPV zadovoljava nakon raznih eksperimenata po salonima. S-Max bi bio idealan, ali nisam spreman da dajem nesto previse na auto.
Da upitam i ovo. Moja sestra u Becu kada sakupi punu teglu onih braon cent novcica, ode do banke, ubaci ih u masinu koja ukrupni iste. Ima li cega slicnog u DE?
- kragujevac
Ima, ali nije "slobodno" dostupno, nego moraš da odeš do šaltera da im predaš, oni to zviznu u mašinu i uplate ti na konto.(bar je tako u banci u kojoj mi imamo račun).
Nisam do sada vidjao da tako nešto stoji kao poseban automat, ali očigledno postoji.
https://www.stern.de/wirtschaft/geld/kl ... 76608.html
Nisam do sada vidjao da tako nešto stoji kao poseban automat, ali očigledno postoji.
https://www.stern.de/wirtschaft/geld/kl ... 76608.html
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Ima, lokalna bakalnica 

What i do for the livin'? I live for the livin'.