Ja sam upoznao čoveka koji se pre 25 godina preselio u London i tamo kupio Ladu Rivu (ili kako se već zvala na tom tržištu). Rodbina nije mogla da veruje, mislili su da ih zeza.
Mogu.
Sve to je naravno spojeno sa regulativom EU-a, što onima bez EU pasoša može naravno da pravi poteškoće iz razloga što mogu da ostanu najduže 3 meseca u pola godine u EU, osim naravno ako već imaju boravak u EU. Ima i načina da se registruje firma (d.o.o) u SLO pa da se stan kupi na svoju firmu. Za one koji imaju EU pasoš ili dozvolu boravka u EU ne postoje nikakve prepreke i zamešateljstva.
Imam više kolega koji sa HR pasošem imaju nekretnine u SLO i obrnuto, imam dve koleginice sa SLO pasošima koje imaju nekretnine u Istri, (konkretnije u Puli).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Znaci ko ima kes moze da kupi u drugoj eu zemlji stan cak i ako tamo ne zivi i nije zaposlen u toj zemlji. Nego jednostavno kupi nekretninu i placa rezije, porez i ostalo i to je to.
A da li postoji sansa kupiti nekretninu tamo ali na kredit? Da li banke daju kredite za kupovinu nekretnina u inostranstvu?
Nisam baš siguran da ide za "keš", pošto se (bar u D) takve transakcije obavljaju prebacivanjem novca sa računa na račun. Ne znam kako bi recimo kupac reagovao kad bi mu u sred Ljubljane, Beča, Minhena..whatever, stranac došao sa 200-300K€ u novčanicama i rekao "hoću da kupim stan". Verovatno bi doza nepoverenja bila poprilična. A da ubaciš toliku količinu novca u banku (ono, dodješ na šalter i kažeš da hoćeš da uložiš 300K€), ta banka će odmah obavestiti finansijski inspektorat, kojem ćeš morati da dokazuješ odakle ti toliki novac.
Na kredit ne verujem da ima imalo šanse, jer da bi ti neko dao kredit moraš da imaš "scoring" u toj zemlji u kojoj uzimaš kredit(i kupuješ stan). Ako ne živiš u njoj "nisi u sistemu" ,pa si kao takav za banku definitivno previše rizičan. Sve te začkoljice znaju agencije za nekretnine, zato se tako nešto najbolje završi preko njih, plati se(puno) i samo se dodje po papire.
Poslednja izmena od kragujevac u 08 Jan 2018, 16:32, izmenjeno 2 puta ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac