Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ljubitelj »

Pa na to akciza, pa onda porez na to pa porez na akcizu.
Isti princip porez na porez i za potrošenu robu, tj energiju.
I onda mašu brojkama o ceni jeftinog kWh iz cenovnika koji se odobri od strane agencije koje su neostvarive zbog tih "poreza, taksi, naknada, dodataka, obračunske snage,doprinosa itd" koji su obavezni a nisu dobrovoljno odabrani na osnovu sklopljenog ugovora.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

danijel00 napisao: 11 Jan 2018, 09:15
Sa 94kvm placam 14000din informatiku.

Ovo je previše. Približna informatika bude za stanove od 120 kvadrata...
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Ubija ga hladna voda, energija za zagrevanje...

Gesendet von meinem SM-J500FN

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

To stalno zaboravljam, meni je samo voda nesto vise od 30 Eur mesecno (4 osobe)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Jel imate u Holandiji poseban vodomer za svaki stan, ili se deli potrošnja sa zajedničkog vodomera? Koliko potrošite kubnih metara mesečno? Meni jako smeta što u Srbiji i u novogradnjama retko gde ima vodomer za svaki stan. Posledica - obračun je inherentno nepravedan, :) a takođe ljudi ne paze na curenje, zaglavljene vodokotliće i sl, jer se rasipanje raspoređuje na sve stanare.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Imam ispred vrata ormaric sa strujomerom, gasomerom i vodomerom :) Sve stoji jedno iznad drugog i prikaceno na internet.. Tu stoji jos i moja elektro razvodna / osiguracka kutija, kao i svi prikljuci (TV coax, Glasfiber, telefonska parica i ostalo) kao i ostala upravljacka elektronika za kontrolu mog dela zgrade (oko stana) - roletne, protipozrni senzori i sl - i prikljucak na mrezu zgrade - koja npr kontrolise spustanje roletni (ne da da se spustaju kada je jak vetar, automatski se spusta kada sunce udara u nas deo zgrade itd..) i prikuplja podatke od senzora.. I imam jos mesta da smestam svoje module po zelji...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Svaka čast Holanđanima na pedantno izvedenim instalacijama i postavljanju brojila tamo gde treba (na granici poseda). Baš smo o tome pričali Ljubitelj i ja pre par dana u drugoj temi.

U Beogradu nisam video da negde postoji uveden gas po stanovima u višespratnicama. S druge strane, spaljuju gas u toplanama i onda nam distribuiraju toplu vodu za grejanje uz ko zna kolike gubitke od toplane do stana. :glavomuzid: Takav sistem se na Zapadu koristi samo kada postoji otpadna toplota, ili spalionice čvrstog otpada.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

ljuba napisao: 11 Jan 2018, 11:40 To stalno zaboravljam, meni je samo voda nesto vise od 30 Eur mesecno (4 osobe)
Meni je isto oko 30 eura za 10-11 m3 vode. I sto je najsmesnije ili najtuznije, od toga je sam račun za vodu 8 ura a 20tak eura je neka komunalna taksa za naknadno prečišćavanje upotrebljene vode..nista mi nije jasno ali u svakom slucaju preskupo... :twisted: :twisted: :twisted:
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ako stvarno preciscavaju onda da ti bude i drago da platis. A ne ko ovde jeftina voda ali Izlivamo sve i svasta u reke. Reke su nam uzasne. Na primer zrenjanin i tamosnje firme svu kanalizaciju i otpad izbacuju u malenu reku begej vec vekovima. Takvih primera ima milion.

Zrenjanin je sagradio preko 400 kilometara kanalske mreže, sa 26.000 priključaka. Otpadna voda iz gradske kanalizacije i privrednih organizacija direktno se, bez ikakvog prečišćavanja, ispušta u Begej. Samo iz Aleksandrovačkog kanala, koji je najveći zagađivač grada, u Begej se dnevno ispušta oko 13.000 kubnih metara otpadne vode. Reka je davno pretvorena u otvoreni kanalizacioni sistem, koji predstavlja pravu ekološku bombu!
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Nama je cesmovaca toliko dobra da to nije normalno. Cak i u prodavnicama retko se nalazi flasirana voda, odnosno izbor je skoro nepostojeci... Jedno je sigurno, resili su infrastrukturne probleme boli glava. Evo sada pocinje panika oko gasa posto imaju sve vise probleme oko eksplatacije gasa iz severnog dela zemlje - tamo se sve cesce desavaju zemljotresi, pa je unapred cela zemlja u panici i planiranju u resavanju dolazeceg energetskog problema...
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

U DE je zabranjeno da u svom dvoristu peres svoj auto, jer je ta voda nepreciscena i moze da zagadi podzemne vode. Samo praonica, gde se otpadna voda obavezno tretira.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Kako će neko znati šta radiš u svom dvorištu?
Ako je dvorište ograđeno i ne vidi se unutra, ne vidim kako mogu znati da si prao kola?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Sve se zna
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

To je nacin razmisljanja koji lokalci nemaju u vecini (izuzetci uvek postoje), samo mi iz zemalja gde je sve dozvoljeno, ili bolje receno gde sve sebi dozvoljavamo (samo bahato, pravila su tu da se krse, sto rece jedan moj drugar).

Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

McGruja napisao:Sve se zna
+1
Odgovori