Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od Delija »

Morace sledeci put da padne Savoca :)

I to na Lakijev racun :D
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

trojanac napisao: 20 Jan 2018, 21:45 Napisao sam sasvim jasno da konkretna pitanja i dogovori u vezi uvoza idu na pp.

Čovek je ušao na mala vrata, počeo da oglašava vozila pa rečenicu po rečenicu i da se samoreklamira ovde. Ne ulazim u istinitost onoga što je pisao ovde, niti branim da se zna čime se bavi. Svi se mi bavimo nekim poslom i većina se ponudi da pomogne nekom sa foruma, ako se time bavi.

Samo mislim da je red da osim nekih opštih informacija sve što nekog zanima konkretno ide na pp.

Ovo za Lakija i Maniaxxa nažalost nisam na vreme ispratio, a što se tiče opaske za članarinu i ponašanje na forumu, suzdržaću se od komentara.

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
ne bih da ulazim u raspravu, ne znam kako se to ulazi na mala vrata a kako na velika voleo bih pojasnjenje toga, ako postoji neko pravilo koje sam mozda prekrsio voleo bih da cujem pa da to ispravim ako moze. Nigde ne pokusavam da samoreklamiram sebe, ne znam po cemu si to zakljucio i zao mi je ako si pogresno shvatio ili je tako ispalo to mi stvarno nije bila namera, iznosim neke cinjenice i dajem informacije iz prve ruke u cilju da nekom pomognem oko stvari vezanih za kupovinu vozila. Smatram da imam dosta iskustva u tome i uvek sam voljan da pomognem, aktivan sam na mnogim forumima i ko me zna onda zna i kakav sam. Nista nikog ne ubedujem niti pokusavam da uvalim. Odgovor kolegi sam dao jasno i kratko, ne smatram da je to trebalo da ide na pm jer nismo nista dogovarali ali ok nije problem da ubuduce tako radim ako moram tj ako insistirate.
Hvala
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Delija napisao: 20 Jan 2018, 20:30
ljubitelj napisao: 20 Jan 2018, 16:02 @delija, je li ti važnije da estetski lep auto stoji neispravan na parkingu ili da postoji neka ogrebotina na braniku a da auto voziš bezbrižno svaki dan.
I parkiraš bezbrižno, mirno spavaš.
Različite su potrebe ljudi a različita je i ponuda pa za svakog ko kupuje polovni nadje se adekvatni primerak.

Uz to većina ljudi se interesuje za 10-15 godina star do 3k evra, upravo je priča o kriterijumima za takva vozila koje većina gleda i kupuje.
NHF, insistirati na estetici kao osnovnom kriterujumu odabira nije baš mudro.
Bitno mi je i jedno i drugo.
Vrlo cesto estetsko stanje auta pokazuje koliko je vlasnik vodio racuna i o ostalim bitnijim stvarima na autu.

A vec sam rekao da ti je rezon ok za polovnjak od 2-3k evra. Za skuplje automobile nije.
Ok, slažemo se oko toga.,
Inače o takvim je bila priča, u okolini 2k+ evra.

Vlasnik prodao tamo negde za 300-800 evra. Nije vodi baš računa o autu i ne pada mu na pamet da u nekoj CH, D ili I vrši estetske korekcije auta pre prodaje.

Na primer Mercedes se dobija u Nemačkoj počevši od negde 300evra za 2001-2003, godište, poseta Mercedes servisu i za sitnicu je skuplja od vrednosti auta. Nerealno je očekivati da će tamo neko zafarbati recimo krilo ili vrata zbog ogrebotine i onda ovde na placu očekivati auto savršene estetike laka i enterijera.

Neka računica do koje sam došao, auto se kupuje tamo za recimo 600 evra. transport je 300-400 evra, carina odnosno PDV ovde je 200 evra (kataloški se uzima ovdašnja cena za osnovicu), špediterske usluge i potvrda agencije su 150 evra, zarada koja se planira 500-700 evra.
Okvirno ovde se auto oglašava u okolini 2,000 evra i onda idu popusti, tj cena u oglasu gotovo nikada nije fiksna pa ni zarada ne bude tolika.

Ne može i jedno i drugo da se zahteva, tj mora da se proguta "neispravnost" ogrebotine od ključa po sred vrata ili ogreban branik ili izlizanost presvlake sedišta i slične stvari kao potpuno sporedne za osnovnu funkciju auta a pažnja posveti bitnijimi stvarima za ispravnost auta.

A većina kupaca koji su u tom rangu 2-3k evra kako je opisao OMP reakcije zabrinutija gleda na estetsku ogrebotinu nego za stanje motora ili kvačilo na izdisaju ili kočnice koje su za generalni remont.

Kapiram da skuplji automobili tipa 5 puta skuplji imaju drugačiju klijentelu, a opet neki kupuju auto da bi ga video komšija pa im je najbitniji izgled i marka tj značka na gepeku na ispred kafića ili na parkingu. O tom segmentu se nisam izjašnjavao niti vidjam takve ljude oko sebe.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

OMP, moguće da sam i ja stekao pogrešan utisak. Pojasniću i zbog čega.

Da bi napisao potpun odgovor treba mi malo više vremena nego što imam ovog trenutka. No čim budem mogao odgovoriću u potpunosti.

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ljubitelj napisao: 21 Jan 2018, 00:26

Neka računica do koje sam došao, auto se kupuje tamo za recimo 600 evra. transport je 300-400 evra, carina odnosno PDV ovde je 200 evra (kataloški se uzima ovdašnja cena za osnovicu), špediterske usluge i potvrda agencije su 150 evra, zarada koja se planira 500-700 evra.
Okvirno ovde se auto oglašava u okolini 2,000 evra i onda idu popusti, tj cena u oglasu gotovo nikada nije fiksna pa ni zarada ne bude tolika.

ne moze bas za 200e da se carini, ali recimo carina tj pdv+ spediterska usluga + amss homolog. za mercedes A klase, posto si pomenuo mercedes pa recimo za najjeftinij A, kosta oko 550e u Subotici , u drugim gradovima vise, i to za auto 2002.-3 godiste sto je mladji skuplje ide .

transport je relativna stvar, zavisi odakle se dovozi i kako
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

slazem se da je estetsko stanje auta neko ogledalo kako je vlasnik brinuo o autu ali nije i uvek tako, znam ljude koji voze mehanicki besprekorna kola, odrzavaju ih kvalitetno ali su estetski zapustena, moj drugar ne zali pare za mehaniku ali mu auto strokav unutra a retko ga pere i spolja, njemu je bitno da mu auto bude tip top mehaniski da moze da krene na put oko sveta sa njim (posto cesto putuje) ali ga sve ostalo ne zanima.
a sa druge strane komsija vise voli da mu auto bude uglancan da ima dobru muziku, ugradi xenon svetla, kupi lepe felne a nije bitno sto su gume na felnama celave, sto nije uradi ni mali kamo li veliki servis, sto mu trap lupka, itd :)
tako da ima raznih ljudi ne mozemo da generalizujemo.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ok, površno sam stekao utisak da su manji troškovi na osnovu tek nekoliko analiziranih auta.

Skoro sam gledao papire od jednog auta kupljenog u Sloveniji za 700 evra. PDV+carinska evidencija plaćeni 19,200 dinara,
Znači nepunih 200 evra. Prema uvidu u uvoznu JCI.
Špedicija/administracija papirima ovde/, AMSS, dovoz auta posebno.

Da, Merc A klase sam imao u vidu iz opsega euro 3 godišta.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

mozda ako je u pitanju neki manje vredan auto i starijeg godista, od prilike puntići 2001.-2. izlaze najmanje sto se tice tih troskova, nesto oko 400e (pdv, spediter, amss) prevoz posebno ide.
inace cena amss je ista za sva vozila
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

OMP napisao: 20 Jan 2018, 23:29 ne bih da ulazim u raspravu, ne znam kako se to ulazi na mala vrata a kako na velika voleo bih pojasnjenje toga, ako postoji neko pravilo koje sam mozda prekrsio voleo bih da cujem pa da to ispravim ako moze. Nigde ne pokusavam da samoreklamiram sebe, ne znam po cemu si to zakljucio i zao mi je ako si pogresno shvatio ili je tako ispalo to mi stvarno nije bila namera, iznosim neke cinjenice i dajem informacije iz prve ruke u cilju da nekom pomognem oko stvari vezanih za kupovinu vozila. Smatram da imam dosta iskustva u tome i uvek sam voljan da pomognem, aktivan sam na mnogim forumima i ko me zna onda zna i kakav sam. Nista nikog ne ubedujem niti pokusavam da uvalim. Odgovor kolegi sam dao jasno i kratko, ne smatram da je to trebalo da ide na pm jer nismo nista dogovarali ali ok nije problem da ubuduce tako radim ako moram tj ako insistirate.
Hvala
Kao što rekoh, evo i čitavog odgovora. Iz tvog profila se vidi da si se registrovao još 2013. godine. Koliko si aktivno pratio forum ne znam, ali pisao nisi. Prvi put pišeš u novembru prošle godine i to postavljanjem oglasa za Lanciu Y, Iako pravilnik za postavljanje oglasa kaže:

Pravo na postavljanje oglasa u kome se nešto prodaje dozvoljeno je članovima sa najmanje 7 dana staža na forumu i 10 konstruktivnih postova (potrebno je ispunjenje oba uslova).

... niko nije pravio problem i pušteni su oglasi i za druge automobile i delove koje si prodavao.

Zatim si se uključio u teme u podforumu kupovina gde si i najaktivniji:

Ukupno postova:
47 | Pogledaj postove korisnika
(0.01% svih postova / 0.03 postova dnevno)
Najaktivniji forum:
Kupovina
(41 Post / 87.23% vaših postova)
Najaktivnija tema:
Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...
(19 Postova / 40.43% vaših postova)

Sa jedne strane lepo od tebe što deliš svoja iskustva i savetuješ, sa druge imamo ovakve postove:
OMP napisao: 18 Jan 2018, 09:18 ne znam ja uvozim kola iz CH i uglavnom kupujem od vlasnika, sto se soljenja tice jbg skoro svaka zemlja sa klimom slicnom nasoj soli puteve to je relativno ali gledas da kupis dobar auto.
svajcarac nece sigurno da vrati km, to mogu ovi gastarbajteri sto preprodaju kola (srbi, turci, siptari i sl.) ali koliko znam kod njih je zakon prilicno strog za sve pa i za to, tako da ne verujem da se zezaju sa tim previse.
slupana kola nemam nameru da uvozim pa makar imao i 3x vecu zaradu, bolje uvoziti po 2-3 auta ali kvalitetna
nego sleper krseva za iste pare.
ja za svaki svoj auto cuvam fotografije sa oglasa sa kog sam ga tamo kupio tako da kupac uvek moze da vidi da auto nije kupljen slupan ili u nekom raspad stanju
Uvek je bilo da svaki ciga svoga konja hvali pa je to i ovde slučaj, a ja to vidim kao samopromociju. Ne dovodim u pitanje istinitost svega ovoga, ali treba drugi da pričaju o tome, a ne ti. Mi smo ovde dugo vremena preporučivali jedan plac koji se pokazao kao dobar jer je nekoliko njih kupilo automobile tamo i svi su bili zadovoljni. Neka bude tako i u tvom slučaju.

Nadam se da sam sve razjasnio,
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

forum sam pratio od registrovanja ali nisam pisao. pratim uglavnom teme koje su meni zanimljive, retko zalazim u druge i da citam kamoli da pisem tako da ne treba da cudi sto sam kativan samo u 2-3 teme.

sto se oglasa tice racunam da ako je oglas odobren tj ako sam uopste mogao da ga postavim da sam ispunio neke uslove, sto bih bio glavu da razmisljam dal je tako u pravilniku ili nije posto na drugim forumima nije tako, jednostavno ne mozes uopste da napises oglas ili nemas opciju ili ne dobijes odobrenje ukoliko ne ispunjavas uslove i meni je to ok.

ako se iz ove dve recenice zakljucuje jedino samopromocija ok obrisite ih nemam nista protiv.
meni uopste nije cilj niti ocekujem da preko bilo kog foruma prodam auto, automobile oglasavam tamo gde se najvise vide a to su oglasni portali koje i uredno platim a na forume cisto usputno stavim po fazonu nije na odmet kad vec pratim neki forum, nikog ne teram niti ubedujem da je moj auto dobar i da treba da kupi od mene, ona recenica nije ubedjivanje vec cinjenica.

ali ok to je tvoje misljenje, svako ima pravo da kaze sta misli, smatram da ne krsim nikakva pravila da bih bio javno opomenut ali ok nije problem.
Пунтилак
Banned
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2018, 16:16

Post od Пунтилак »

Treba čuvati forum od preprodavaca. Oni kad se zapate - ode cela priča u propast i ostaje samo spletkarenje, muljarenje, svađe itd.
Već viđeno
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Gde je to već viđeno?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Totalno je nebitno to ovde, sta je bilo i kad je bilo. Odgovor je bio vise nego jasan, i nadam se da nece biti problem ispostovati ga.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

@puntilak

ocigledno se ovo za preprodavce odnosilo na mene ali eto ja ovde ne pisem kao preprodavac niti sebe smatram preprodavcem, ne zivim od uvoza kola vec to radim iz hobija i kao dodatni prihod a to sto sam uvezao i prodao par kola nema nikakve veze sa mojim pisanjem, pisao bih isto i da ne uvozim kola. Pisem u cilju da nekom pomognem ako mogu vezano za kupivinu kola jer smatram da imam dosta znanja jer se kolima uopste bavim celog zivota, takodje smatram da mogu da pomognem i u opstim stvarima vezanim za uvoz, papirologiju i sl. nikom nisam ponudio da kupi auto od mene niti da mu isti uvezem ili sl.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Meni je ovo ok I u granicama pristojnosti, ako vec spomene I napise koju rec, sto jeste neka promocija.

Degutantno je kada neko pocne da svaki sekund potencira svoje neko navodno postenje I kvalitet svojih auta, ne ostavljajuci drugima prostora za to, pa jos kvalifikacije tipa nov nov, ful, mirise na novo, nije ni opran, a sija se kao pasje mudo itd. :D

Nemam nista protiv preprodavaca ako nisu navalentni.

Trazim nekog lakseg teretnjaka, tipa ducato, boxer, gledam boxera 2007 zadnji servis uradjen pre 2 godine na 420k, sada ima 300k na satu, kao losije radi u leru, proverom utvrdimo da je neko nabio 2.3 iveco dizne na 3.0 motor jer su one pocrkale.
Al kao nema pojma ko je to uradio, majstor, prethodni vlasnik, bilo ko, samo prodavac.nije.

Uzmem da pogledam od prvog vlasnika dosta skupljeg I novijeg dukata 2011 sa 400k, kapiram to je to, mada kaze menjana turbina I radjena glava, sto je cudno jer je mala km za takve radove, proverim dijagnostiku kada ono skoro 700k.
Ali iako je prvi vlasnik nema pojma otkud to, kao ima 15ak kombi kamiona pa ne noze sve da isprati.Slika

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Odgovori