Ne brže od života!

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Re: Ne brže od života!

Post od H4wkeye »

srdjanyo napisao: 21 Jan 2018, 10:30 Kada bi policija koristila patrolna vozila za sprečavanje prekršaja u saobraćaju, što na osnovu dojava ili na licu mesta, tako bi najefikasnije došli do nekog nivoa kulture u saobraćaju. Da bi se to uradilo potrebno je promeniti kompletan sistem, korupciju svesti na minimum i još mnogo toga...
Govorim kao običan građanin i profesionalni vozač.

Послато са D6603 уз помоћ Тапатока
Policija je znatno uznapredovala poslednjih par godina. Trenutno, sto se mene tice, je veci problem sud. Suvise znaju da daju premale kazne, ili da neefikasno kazne ljude koji uzastopno cine teze prekrsaje. Naravno, i sama policija ima jos da se popravlja i napreduje. Jos jedan problem je izuzetno sporo donosenje zakona. Novi ZOBS se ceka godinama vec, trebalo je u decembru da bude sve usvojeno ali jos nista. Drzavu boli patka.

Nijedan zakon nije savrsen zato je bitno da se izmene donose i usvajaju sto brze, a ne da se razvlaci godinama. Jos ako uzmemo u obzir da bi trebalo ove ili naredne godine usvojiti potpuno novi zakon, koji je skroz prilagodjen EU normama....
botr
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2013, 19:10

Post od botr »

Meni se cini da je policija uznapredovala, ali samo sto se tice kaznjavanja. Osim sto deluju represivno, treba da deluju i preventivno, da zaustavljaju vozace i upozoravaju ih na prekrsaj koji su nacinili, da obrate paznju, itd. Koliko puta mi se desilo da me zaustave, pogledaju dokumenta i onda traze da vide prvu pomoc, opremu, itd. samo da bi nasli nesto da dobiju neko mito ili napisu neku kaznu.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

H4wkeye napisao: 21 Jan 2018, 13:26
srdjanyo napisao: 21 Jan 2018, 10:30 Kada bi policija koristila patrolna vozila za sprečavanje prekršaja u saobraćaju, što na osnovu dojava ili na licu mesta, tako bi najefikasnije došli do nekog nivoa kulture u saobraćaju. Da bi se to uradilo potrebno je promeniti kompletan sistem, korupciju svesti na minimum i još mnogo toga...
Govorim kao običan građanin i profesionalni vozač.

Policija je znatno uznapredovala poslednjih par godina. Trenutno, sto se mene tice, je veci problem sud. Suvise znaju da daju premale kazne, ili da neefikasno kazne ljude koji uzastopno cine teze prekrsaje. Naravno, i sama policija ima jos da se popravlja i napreduje. Jos jedan problem je izuzetno sporo donosenje zakona. Novi ZOBS se ceka godinama vec, trebalo je u decembru da bude sve usvojeno ali jos nista. Drzavu boli patka.

Nijedan zakon nije savrsen zato je bitno da se izmene donose i usvajaju sto brze, a ne da se razvlaci godinama. Jos ako uzmemo u obzir da bi trebalo ove ili naredne godine usvojiti potpuno novi zakon, koji je skroz prilagodjen EU normama....
A šta će to izmene da donesu? Konkretno? I šta će nam EU norme?

Isto tako je bilo i do 2009 za sadašanji zakon, sve se čeka kao da će on nešto da reši. A pooštravanje kazni je bilo brutalno u odnosu na dotadašnji zakon. I sad opet nešto čekamo. Pri tom, ovaj zakon nije novi, nego izmene aktuelnog, i te izmene i nisu nešto drastične, mandatne kazne će da dupliraju, neke će da ublaže, a neke da pooštre. Nekih sistemskih promena i nema baš... A ni ne treba da bude, kao što je Nidža napisao, ne treba da kazne budu da se nekome useru u život, neka bude 5000din, al da tih 5000din plati svako i svaki put.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

dunx81 napisao:Meni je hit kad panduri u Ns stoje iza autobuskog stajalista na Bulevaru i cepaju vozace kad izlaze desno iz Jevreske i ne puste pesake a bukvalno iza ledja im gomila njih pretrcava bulevar,idu s pijace,babe vuku ona kolica,zene s decom u rukama.
Vide ih ali ne reaguju,valjda im to nije u opisu dnevnog zadatka,nemam pojma.
I na ove situacije sam mislio. Saobraćajce to ne interesuje. Oni su dobili zadatak i to je to, sad što jogi letači pretrčavaju bulevar širok 45 metara to njih ne dotiče. Može neko komotno pored njih da siluje nekog oni bi okrenuli glavu.
Malo više obuke, treninga policije i u toku radnog veka, usavršavanje i poboljšanje usluga. Što da ne i poneki test o poznavanju ovlašćenja i zakona periodično. Čisto radi selekcije, simulacije i kristalisanje boljih službenika. A i ponekad da misle i svojom glavom, jok samo komandir da misli.

Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

@Grujic Te EU norme moraju zbog pristupa EU, jedan od zahteva je i da se uskladi sa njihovim zakonima, ne znam bas u detalje. Generalno, koliko znam nije to nesto drasticno zakon je vec dosta po tim pravilima. A sto se tice izmena, na primer nasilnicka voznja je dosta jasnije objasnjena u izmenama zakona, kada i kako, dok je sad to vise okvirno.

Samim tim znace se kada se pise kazna za to kada za drugo.

@srdjanyo Bilo bi lepo da u policiji mozes da mislis svojom glavom u tolikoj meri :D

Mislim da bi MUP trebao da otvori neki mejl gde bi gradjani mogli da salju sugestije i ideje neke, ali samo to, bez zalbi i da se onda sve to sumira vidi se sta je cesta sugestija itd i da li je validno to uraditi, i sve sto je dobro da se primeni.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Prvo: ne treba MUP da se bavi pisanjem zakona. Treba da ga sprovodi.
Korisnikov avatar
Uninuni
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2013, 19:30
Garaža: Fiat Bravo 1.9 2007, Mazda Cx 5 2,2 2017

Post od Uninuni »

Dokle god bude nas koji bi radije da daju jednu crvenu nego da na gresci koju smo napravili i naucimo nesto nema od toga nista.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

Dok god oni budu smeli da uzimaju crvenu, nema od tog ništa.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Uninuni napisao:Dokle god bude nas koji bi radije da daju jednu crvenu nego da na gresci koju smo napravili i naucimo nesto nema od toga nista.

To bi uvek bezmalo svako svugde uradio, ne zavaravajte se, samo je pitanje da li moze/sme.

Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Naravno
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Uninuni napisao: 22 Jan 2018, 00:02 Dokle god bude nas koji bi radije da daju jednu crvenu nego da na gresci koju smo napravili i naucimo nesto nema od toga nista.

Dokle god DU bude radila po principu "pola pije pola Šarcu daje", gradila 3km AP 10god itd, radije ću da platim 1 crvenu na licu mesta, nego 5 u pošti.

ZOBS kod nas ne služi za prevenciju nego za punjenje budžeta

Uopšte ne bežim od toga da budem kažnjen kad napravim prekršaj, ali mnogo toga mora da se promeni kod nas da bi ZOBS mogao da se primenuje kako treba: da policajci mogu da ga sprovode mirne savesti i da vozači plaćaju kazne mirne savesti.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Uninuni
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2013, 19:30
Garaža: Fiat Bravo 1.9 2007, Mazda Cx 5 2,2 2017

Post od Uninuni »

Al' kad dodje sutra onda sebi ne kazes jeb juce me bolilo necu vise, nego uradis bas kontra, nije bolilo puno pa cu opet :). Kao i djeca sto nas muljaju :).

Ja npr nikad nisam ponudio nikad nista policiji i kad sam bio kriv. Da li je to znak da se bojim? Ja kazem da je inat preko kojeg necu preci. Da li ponovim gresku koju sam napravio nakon placene kazne? Ne, ili bar ne svjesno. Kad ne budu imali od koga uzimati sa strane onda ce se okrenuti i strozijem gledanju sta se po ulicama radi.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Srpski mentalitet je cudo. Uvek ce sve da se radi kontra, iz inata. Zato kod nas ne moze da funkcionise kazneni sistem kao npr. u Nemackoj. Vozaci uvek najvise kukaju, a svi svesno prave prekrsaje.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

+1
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Dokle god ima onih koji nude mito, biće i onih koji će ga tražiti.
Odgovori