Verovatno su iskustva iz Sirije pomoglamaxer napisao: 21 Jan 2018, 14:57 U Rusiji će se pojaviti modifikacija jednog od najjačih oružja — teškog raketnog lansernog sistema TOS-1, piše nemački list „Štern“.
Ratna tehnika
Re: Ratna tehnika
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
Kontam da ce pre svega ici na povecanje dometa koji nije bas nesto..
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Kako bre "nije nešto"? Pa zar je 400 km malo (pa čak i da računaju pređenu putanju rakete, a iskreno pojma nemem da li je to ili je pravolinijsko rastojanje u pitanju)?
Ovo je pre svega taktičko oružje a ne balističko (dalekometno) tj. balističke rakete su mnogo veće, samim tim manje njih mogu da stanu na vozilo ... itd, itd. To bi bila neka sasvim druga vrsta oružja, sa potpuno drugačijim i fizičkim karakteristikama, i drugačijom upotrebom, i drugačijim ciljevima namene. Po meni je ovo - taman ono što im treba da opletu po tehnici i živoj sili neprijatelja u opsegu od bliskog do "više sati udaljenog".
Primer: malo li je da se lansiraju rakete iz Beograda a da padaju na Niš (google kaže 200 km pravolinijske distance)?
P.S.
Pogrešio sam i to deeebelo, videti dva posta niže !!!
Ovo je pre svega taktičko oružje a ne balističko (dalekometno) tj. balističke rakete su mnogo veće, samim tim manje njih mogu da stanu na vozilo ... itd, itd. To bi bila neka sasvim druga vrsta oružja, sa potpuno drugačijim i fizičkim karakteristikama, i drugačijom upotrebom, i drugačijim ciljevima namene. Po meni je ovo - taman ono što im treba da opletu po tehnici i živoj sili neprijatelja u opsegu od bliskog do "više sati udaljenog".
Primer: malo li je da se lansiraju rakete iz Beograda a da padaju na Niš (google kaže 200 km pravolinijske distance)?
P.S.
Pogrešio sam i to deeebelo, videti dva posta niže !!!
Poslednja izmena od maxer u 21 Jan 2018, 16:55, izmenjeno 1 put ukupno.
TOS-1 ima mali domet, bese oko 7km ako se ja dobro secam. Razlog je OGROMNA bojeva glava. Zato i jeste stavljen na sasiju T-72, da bi posada imala neku zastitu.
Sent from my HTC Desire 825 using Tapatalk

- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
U pravu si: šta li sam ja pomešao ... minimalni domet je 400 m a maksimalni je 3.5 km za TOS-1, odnosno 6 km za TOS-1A.
Izvinjavam se na zabuni.
P.S.
Sad vidim da sam pomešao podatke sa "Iskander M" raketama

Izvinjavam se na zabuni.
P.S.
Sad vidim da sam pomešao podatke sa "Iskander M" raketama

Oakva vrsta US bi trebalo da se zabrani Ženevskom konvencijom. Naravno, kao što su i kasetne zabranjenje-pa im svima zviždi....Cica Maca napisao: 21 Jan 2018, 16:46 TOS-1 ima mali domet, bese oko 7km ako se ja dobro secam. Razlog je OGROMNA bojeva glava. Zato i jeste stavljen na sasiju T-72, da bi posada imala neku zastitu.
Ovo di rkne, teško bilo šta što ima pluća može da preživi.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Hrvatska sve blize odluci o nabavci visenamenskog aviona za svoje ratno vazduhoplovstvo.
Najverovatnije da ce uzeti Izraelske f16 Barak stare 25 godina za 500 miliona dolara. 12 aparata, 10 jefnoseda i dva dvoseda. Da li je ovo cena samo za aparate ili ce morati dodatno da kesiraju i naoruzanje sto je verovatno. Dakle krajnja cena ce svakako ici preko ovih 500,
Najverovatnije da ce uzeti Izraelske f16 Barak stare 25 godina za 500 miliona dolara. 12 aparata, 10 jefnoseda i dva dvoseda. Da li je ovo cena samo za aparate ili ce morati dodatno da kesiraju i naoruzanje sto je verovatno. Dakle krajnja cena ce svakako ici preko ovih 500,

-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
Odlicno, samo neka zaguljuju jos dublje..
Maketa koja je prevarila NATO
Maketa koja je prevarila NATO
Navodno su se Rusima "svidjele" te makete koristene '99 pa su 2000 donijrli odluku da krenu u izradu gumenih.
Послато са m2 уз помоћ Тапатока
MBT3000 (VT4) i T84 Oplot-M u odrvatnoj šari.

Pre 75 godina, 2. februara 1943, sovjetska Crvena armija je završila likvidaciju nemačko-italijansko-mađarsko-rumunsko-hrvatskih trupa u Staljingradu i u 4 sata ujutro prihvatila predaju preostalih vojnika i oficira, koju je potpisao nemački general Strecker.
Originalni zvučni zapis saopštenja koje je emitovala radio Moskva: http://sovmusic.ru/download.php?fname=levitan2
Strana sadrži i pisani tekst saopštenja, uključujući i dodatni deo sa kojim je zajedno objavljeno u sutrašnjim novinama.
Ukupno je zarobljena 91 hiljada vojnika i oficira, od čega 2500 oficira, uključujući 24 generala. Većinu zarobljenih su činili Nemci (oko 88000) i Rumuni (oko 3000). Ostali su poginuli ili pobegli pre finalne faze sovjetske kontra-ofanzive.
U finalnoj fazi kontra-ofanzive (od 10. januara), od neprijatelja je zarobljena sledeća tehnika: 750 aviona, 1550 tenkova, 6700 artiljerijskih oruđa, 1462 minobacača, 8135 mitraljeza, 90000 pušaka, 61102 automobila (na ruskom pojam obuhvala i lake-putničke automobile i teške - tj. kamione), 7369 motocikala, 480 tegljača, traktora i transportera (pretpostavljam da se misli na guseničare), 320 radio-stanica, 3 oklopna voza, 56 parnih lokomotiva, 1125 vagona, 235 skladišta s municijom i oružjem.
Originalni zvučni zapis saopštenja koje je emitovala radio Moskva: http://sovmusic.ru/download.php?fname=levitan2
Strana sadrži i pisani tekst saopštenja, uključujući i dodatni deo sa kojim je zajedno objavljeno u sutrašnjim novinama.
Ukupno je zarobljena 91 hiljada vojnika i oficira, od čega 2500 oficira, uključujući 24 generala. Većinu zarobljenih su činili Nemci (oko 88000) i Rumuni (oko 3000). Ostali su poginuli ili pobegli pre finalne faze sovjetske kontra-ofanzive.
U finalnoj fazi kontra-ofanzive (od 10. januara), od neprijatelja je zarobljena sledeća tehnika: 750 aviona, 1550 tenkova, 6700 artiljerijskih oruđa, 1462 minobacača, 8135 mitraljeza, 90000 pušaka, 61102 automobila (na ruskom pojam obuhvala i lake-putničke automobile i teške - tj. kamione), 7369 motocikala, 480 tegljača, traktora i transportera (pretpostavljam da se misli na guseničare), 320 radio-stanica, 3 oklopna voza, 56 parnih lokomotiva, 1125 vagona, 235 skladišta s municijom i oružjem.
Ђенерал Јанковић
i, sta su radili sa zarobljenicima?