Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od Vladapetr »

Nisam na to mislio. Bonbon su prepaid kartice, ali na njih uplaćuješ novac pa aktiviraš pakete. Neki paketi su samo minuti razgovora, neki su samo za sms, neki za net, ima par miksovanih a možeš i sam da ih kreiraš.
Poenta je da čim aktiviraš neki paket, on se beleži kao trajno aktivan i ako imaš novca aktiviraće se svakog sledećeg meseca. Treba ih dakle deaktivirati odmah nakon aktivacije, time se sprečava da se sledećeg meseca sami aktiviraju.
Veći problem je što aktivacija jednog paketa pregazi trenutno stanje, kakvo god da je. Drugaru je ćerka išla na ekskurziju pa je trebala da koristi ovu jednu bonbon karticu koju već neko vreme upotrebljavamo. Sklopio joj paket od neta, minuta i sms-a, pa mu ostalo još para na računu. Hteo da pojača net, a onda mu tih dodatnih 1Gb pregazi 6Gb koje je prethodno aktivirao a nije ni počeo da koristi :mrgreen:

Pred novu godinu sam išao za Zagreb, na prve dve pumpe nakon granice ne prodaju kartice (samo dopune) i valjda ih više neće ni prodavati. Mislim da ima neke veze sa EU pričom o povećanoj bezbednosti itd... I za Mađarsku kad sam se raspitivao, procedura za prepaid kartice je od nedavno osetno pooštrena.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

U AT imas kartice u svakom marketu na kasi a ima ih i na benzinskim pumpama.Za sada nije potrebna registracija

Gesendet von meinem Samsung Galaxy Note 8 mit Tapatalk

Volvo XC90 II D4
Igor
Reactions:
Pridružio se: 26 Jun 2012, 10:33
Garaža: Skoda Octavia MK3 TDI, BMW 320D E90 LCI

Post od Igor »

Ja imam od Hrvatskog telekoma karticu za turiste. 11 eur (80kn) je 7 dana FLAT interneta, a dnevni FLAT je 2 eur (15kn). Dopune sam radio posle online.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Da li je flat = flat i u euro roamingu?
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Zračenje telefona. Pronađite svoj model na linku - http://www.bfs.de/SiteGlobals/Forms/Suc ... mular.html

Slika
Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Odlična stvar!
Hvala :doubleup:
Igor
Reactions:
Pridružio se: 26 Jun 2012, 10:33
Garaža: Skoda Octavia MK3 TDI, BMW 320D E90 LCI

Post od Igor »

Heinz napisao: 12 Feb 2018, 18:35 Da li je flat = flat i u euro roamingu?
Ne, u roamingu je 2,883 GB. Koristio sam jedan dan u Sloveniji, radilo je sve bez problema.
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

Izgleda mene lepo ozračio prošli telefon :kezo: , Huawei P9 Lite.

Skoro sam ga prodao, ugl vrlo pozitivni utisci.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pre jedno mesec dana kupio sam Huawei Mate 10 Lite, pa koga zanimaju moji utisci o telefonu evo:

Dizajn
Najkraće rečeno odličan. Male gornje i donje ivice(bezeli) simetrija nazad -kamera i senzora otiska. Završna obrada na visokom nivou. Telo od aluminijuma. Ekran ravan, ivice zaobljene.
Lep uređaj ,i baš fino deluje u ruci.

Ekran
Prvi utisak ,velik-5,9´ dijagonala, odnos 18:9. Drugi utisak, meni ne manje bitan boje vrlo prirodne a oštrina prikaza odlična (vid mi je odličan :) )
Sa oko 409 piksela po inču nije šampion rezolucije, jasno, ali više i onako ni nevidimo.
Velik ekran, odlične oštrine, prirodne boje.
Moglo bi biti nešto jače maksimalno osvetljenje, ali nije problematično.

Procesor/brzina rada
Osmojezgreni Kirin 659 4x2.36Ghz & 4x1.7GHz. 4 gb radne memorije i 64 gb skladišne -proširiva SD memorijskom. Stavio sam karticu od 64gb tako da s njom ima oko 121,98 gb dostupne skladišne memorije-dovoljno za razne stvari. Sa ,za sada bez mnogo slika i snimaka, popunjeno pre svega aplikacija, oko 27gb, telefon radi vrlo brzo i fluidno. Bez i najmanjeg otklona(lagovanja), ili seckanja u radu.
Vrlo brz, dovoljno skladišne memorije.

Kamere
telefon ima ukupno 4 kamere, 2 glavne nazad i 2 napred.
Glavna kamera ima kombinaciju 16+2 Mp senzora. Postoji gomila raznih opcija i varijanti pravljena fotografija. Snima video 1080p. Nalaze se po sredini telefona ,čemu pripisujem vrlo dobru/odličnu oštrinu i bez optičke stabilizacije. Naravno i dosta brzo okidanje automatike pomaže u tome, a i sam odabir koliko sam primetio u brzini okidanja. Oštrina, dovoljno detalja, i vrlo dobar kontrast.
Mogu se praviti odlične fotografije.
Druga kamera pomaže određivanju dubine i mogu se praviti lepi efekti zamućene pozadine. Po danu odlična i u uslovima dobrog svetla. U uslovima slabog svetla mogla bi biti i bolja.
Predna ili selfi kamera 13+2Mp, odlična. I ona ima nekoliko raznih opcija. Ima i prednji blic, mada nisam ljubitelj blica. Pravi vrlo detaljne oštre slike, takođe se može zamutiti pozadina.
Ne sviđa mi se opcija ulepšavanja, preterano jako deluje i ˝pegla˝-mada kapiram neko/neke će to voleti :D , dobro je što može bez toga što se mene tiče.
Baterija
3340 MAh. Kao i na većini modela Huaweia odlična optimizacija i vrlo dobra izdržljivost (sem P8 lite naravno). Korišćenjem oko 2,5-3 sata upaljenog ekrana dnevno i oko 30-60 min razgovora ,sa wi-fi i mob netom traje oko 45-50 sati uk.rada. Koliko sam upamtio 45h standby /6,5 h up.ekrana, npr.
Vrlo dobra, možda i odlična, mada ima i boljih.
Napomena, kao kod većine uređaja odrđene aplikacije sam podesio tako da se gase po zaključavanju ekrana, ostavio naravno one sa kojih očekujem poruke kada je zaklj.ekran. Bitna stavka za optimizaciju baterije.

Ostalo
Najprijatnije me je iznenadio zvuk u slušalicama. Ima Histen sistem ,treba ga podesiti po ličnom ukusu, mada i nemora. Zaista odlično u praksi. Same slušalice su samo prosečne i bilo bi dobro da su kvalitetnije, pa koristim druge .
Glavni zvučnik ,jedan, vrlo glasan, dosta solidan zvuk. Ima lampicu za obaveštenja .
Od mana bi istakao nedostatak NFC ,mada ga ja ne koristim ali ima ko koristi. I ove gore pomenute stavke, ali realno sve to bez mana ima model Mate 10 pro koji je znatno skuplji.
to bi bilo to ukratko :)

Trenutno mislim da zadovoljava u potpunosti moje potrebe i očekivanja, vrlo sam zadovoljan.
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Mate lite 10 je dobar telefon srednje klase.Da nisi napisao,ne bih ni znao da ima prednji blic :rofl: .Toliko koristim selfi kameru.
Tamno plava boja je najlepsa za ovaj model.
Meni je mana staklo ekrana koje nije gorila majmunce i zadnja kamera je previse izbacena.
Imam osecaj kad ga bacim na sto,da ce se staklo kamere vremenom isparati,ali sta je tu je.
Dobar telefon za nas sa obicnim ulaznicama....
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Svidja mi se sto ima 2x2 kamere, ja gledam da to imam na sledecem telefonu. Ali ta baterija iz mog ugla nije niste spec, cak je i losa, gledam na GSM areni endurance rating 76h, Po meni je dobra baterija ako izvlaci 5-6 sati SOT, sto otprilike bude preko 90h njihov endurance
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

^ baci pogled na Mi Note 3.

Послато са m2 уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:

Post od stefanan »

Bacio sam već i lomio sam se da ga uzmem. :D
I dalje postoji mogućnost ali sačekacu Mi 6x, jeste malo niza klasa ali mislim da ce biti odličan
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:

Post od Mladen7 »

sasha015
Ma ni nemoj blic, kvari ti boju tena :)
Ma baš dobar uređaj, kao što sam naveo za nešto bolji je potrebno izdvojiti duplo više para. Stvar izbora ili mogućnosti ,jesam se dvoumio da uzmem Mate 10 pro ali hmm nisam siguran da je baš duplo bolji. Hoću reći ovo je razumnija kupovina. Pro je vrh uređaj nema šta.
Kamere jesu malo izbačene, mora bar silikonska maska.

Stefanan
Pa vidi ,ima on bez problema SOT 5-6 sati sa dosta mb.neta i slikanja npr. Sa miksom wifi /mob.net opušteno ide na 6-7 sati sot i to za dan ipo dva.
Napraviću sl.ekrana ako te zanima.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:

Post od stefanan »

Aha, nisam lepo pročitao, mislio sam da pišeš ukupno što 3h. To je onda ok :thumbup:
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:

Post od Mladen7 »

Da, tako je.

Nije ni čudo što nisi sve pročitao, kad sam se raspisao toliko da ode jedna beba foka :kezo:
Odgovori