Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od ljubitelj »

123456 napisao: 16 Feb 2018, 07:39 Prosto tako je kada zivis u zgradi i kraj priče.
Niti je prosto niti je tako regulisano zakonima ni ovde ni u zemljama EU:
Sasvim drugačije se radi nego što si zamislio proces. Deluje iz strastvenog posta da nisi upoznat kako se odvijao proces obnove starih zgrada zadnjih 25 godina u Evropi a posebno o regulativi EU i kako se to finansira.
Za početak KfW šta i kako funkcioniše fond potraži..
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

ljubitelj napisao: 16 Feb 2018, 10:47
123456 napisao: 16 Feb 2018, 07:39 Prosto tako je kada zivis u zgradi i kraj priče.
Niti je prosto niti je tako regulisano zakonima ni ovde ni u zemljama EU:
Sasvim drugačije se radi nego što si zamislio proces. Deluje iz strastvenog posta da nisi upoznat kako se odvijao proces obnove starih zgrada zadnjih 25 godina u Evropi a posebno o regulativi EU i kako se to finansira.
Za početak KfW šta i kako funkcioniše fond potraži..
Za početak, govorim iz ugla nekog ko ima stan i u Bg i u Slo. I znam kako se odvija u praksi i jedno i drugo. I jeste, priznajem, ostrascen sam, zato sto se nedugo posle kupovine stana u Bg (centar, kod zeleznicke stanice) lift odmah pokvario i dan danas ne radi, sto podrum nije bio u upotrebi jer se izlila kanalizacija i dan danas nije, sto je komsiji na zadnjem spratu prokisnjavalo i sto je morao sam da uredjuje, sto zidovi nisu bili okreceni jos ko zna koliko pre 2006. a od tada garantujem da nisu, sto su u istom tom podrumu redovno dolazili i boravili beskucnici jer nije imao ko da popravi interfon, sto parking mesta :besan: .......i naravno da nisam ni sanjao da tako moze da funkcionise zgrada i stambeni prostor, zato sam se i uselio tada, mada ne verujem da je na drugim mestima uredjenije sto se toga tice, barem za centar za jos par mesta znam da nije...

Tako da stojim iza svega sto sam napisao :pivo:
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

123456 napisao: 16 Feb 2018, 07:39

Ako je vise od 50 % stanara saglasno s fasadom, onda naravno da nema izgovora i moraju svi da plate. Manjak novca nikako ne moze biti izgovor, onda se preselis i zivis u kuci i gotovo.

Kod nas je barem tako.
Kakvi liftovi i kakav BG stan kada si napisao ovo gore da važi za Sloveniju.
Nije niko preseljen ukoliko nema novca odmah i koliko nekome padne na pamet da treba da ima.

Nije tačno to što si naveo, nije nigde tako regulisano širom Evrope. Ni u Sloveniji pa ni ovde u Srbiji.
Niti može tako kako ti zamišljaš principe funkcionisanja procesa renovacija fasada u zgradarstvu.

Postoji tekuće i postoji investiciono održavanje, to su potpuno različite stvari a vidim da ti to sve posmatraš kao da je isto. A nije, različito je uredjeno.

To što si opisao stanje za 1 zgradu je pre izuzetak nego pravilo, barem za Beograd. Nije bez veze različita cena stana zavisno od lokacije, kvaliteta stana i neposrednog okruženja gde se nalazi.
Kao i polovni auto ima krševa a ima i veoma očuvanih, od tebe zavisi šta odabereš shodno mogućnostima. Tako je i sa stanom.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Cekaj, je si ozbiljan ili me za :censored:

Jel ti meni govoris i ucis me kako funkcionise finansiranje i urejanje prostora u obe zgrade gde ja imam stan :pop:

Ako ne mozes da me pratis, ja ne mogu i necu da ti crtam. Moj drugi post je odgovor na tvoj post da sam ostrascen. Ne izvlaci samo nesto selektivno nego citaj moje konkretne odgovore.

Nigde nisam napisao da je neko iseljen. Za vece investicije se racun podeli na odredjeni broj mesecnih rata, recimo u slucaju mog stana ne bi prelazila 50 e mesecno ako ne zelim da sve iskesiram odmah. I onda se svako opredeli da je bolje da plaća tu ratu jer na racun bolje izolacije ce plaćati manji racun za grejanje.

Dopunjujes postove pa cu ti odgovoriti ovde. Gledao sam sve 4 godine, dok sam bio u tom stanu na stambene blokove u Sarajevskoj, gde ljudi na 12 sprat idu peske, znaci par zgrada i o cemu dalje da pricamo. Ne nego u toj ulici i u mojoj ulici je tako raspalo a u drugoj iza coska je mnogo bolje. U susednom novom kompleksu kod maxi-ja novi blokovi posle 5 god izgledaju kao da imaju 50....

Ali ja sam kriv s kim se ubedjujem :ludilo: :kafa:
Vidim da nisi upucen i da samo sabotiras a ja se necu pecati tako da :thumbdown:
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Bas juce pricam sa zenom kako moja zgrada (88 stanova) ima na racunu nekih 2 miliona evra u kesu (na racunu) za akcije tog tipa. Ja se nerviram na to posto mi udruzenje stanara uredno posalje izvestaj svake godine (na kraju godine) posto na moj deo (3000Eur-a) placam drazvi porez na stednju :) odnosno ulazi mi u osnovicu koju stedim pa ako ne daj boze imam preko odredjene sume na racunu placam drzavi 5% (ili tako nesto) poreza...

PS: A povodom iseljenja, bas smo imali situaciju na proslom sastanku stanara, jedna od tacaka bila je da jedan stanar godinama nije placa troskove i salju mu zaplenjivaca stvari i stana i da li ima neko protiv :) ako nema leti samo tako, pa ce drzava da mu da stan da se skuci negde drugde - u svakom slucaju niko ne ostaje na ulici..
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Slika

Vec 3ci dan stoji u mom ulazu.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

A da li imas kljuc od stakla :-)

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

123456 napisao: 16 Feb 2018, 11:22 Cekaj, je si ozbiljan ili me za :censored:

Nigde nisam napisao da je neko iseljen.
Vidim da nisi upucen i da samo sabotiras a ja se necu pecati tako da :thumbdown:
123456 napisao: 16 Feb 2018, 07:39
Ako je vise od 50 % stanara saglasno s fasadom, onda naravno da nema izgovora i moraju svi da plate. Manjak novca nikako ne moze biti izgovor, onda se preselis i zivis u kuci i gotovo. Prosto tako je kada zivis u zgradi i kraj priče.

Kod nas je barem tako.
Sasvim sam ozbiljan i jasno sam ti napisao da nije tako kod nas a ni u Sloveniji zakonski regulisan proces obnove fasada.
Vrlo sam upućen i kao i ti imam stan u 2 države i to mnogo duže nego što ti boraviš u Slo i stoga znam za zakonske promene koje su se dogadjale proteklih decenija.

Da, nisi napisao da je neko iseljen nego da po tebi neko mora da se iseli ako ne plati obnovu fasade i kraj priče. I na to sam ti odgovorio da si oštrašćeno i netačno zaključio, a to što ti dodaješ novu priču o tekućem održavanju mesečnom ja nisam ni komentarisao.

Eto, kada mora da se nacrta. :kafa:
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Ma mobilni je skroz na otvorenom, staklo je u donjem delu, tu upravnik lepi obaveštenja i ostalo....mobilni je iznad tog zastakljenog dela....
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

@ljubitelj

Poenta posta je bila, da mora da se postuje misljenje vecine u svakom slucaju kao i u slucaju fasade. I plaćanje racuna je obavezno kao i racuna za struju. Naravno da niko nece dozvoliti da zbog toga zavrsi na ulicu. Ali hipotetički ako ne bude plaćao racun, imace problem sa državom i svakako ce ga platiti. U krajnjem slucaju, mene kao nekoga ko je platio ne zanima gde ce on zavrsiti. Vazno je da zbog njegovog neplaćanja nece biti ugrozeni oni koji plaćaju jer ce bilo koji posao biti sproveden i zavrsen, niko nece moci da sabotira izvodjenje zajedničkih radova i tu je kraj priće. Meni je svejedno hoce li platiti on milom ili ce ga goniti sudski pa ce platiti silom. I nisam naveo samo za fasadu nego za svaki posao koji se tice odrzavanja zgrade. Ali kao sto sam i rekao;
123456 napisao: 16 Feb 2018, 11:22 Ali ja sam kriv s kim se ubedjujem :ludilo: :kafa:
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

https://www.b92.net/biz/vesti/region.ph ... id=1360291
Još samo ovi naši da prestanu da nas kuvaju noćuSlika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Naše iskustvo sa kalorimetrima je OK.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

123456 napisao: 16 Feb 2018, 18:40
Poenta posta je bila, da mora da se postuje misljenje vecine u svakom slucaju kao i u slucaju fasade. I plaćanje racuna je obavezno kao i racuna za struju. I nisam naveo samo za fasadu nego za svaki posao koji se tice odrzavanja zgrade. Ali kao sto sam i rekao;
123456 napisao: 16 Feb 2018, 11:22 Ali ja sam kriv s kim se ubedjujem :ludilo: :kafa:
Ali ja sam kriv s kim se ubedjujem :ludilo:

Kao što si napisao, tvoje " prosto i tačka", pogrešno je ustvrditi za svaki posao a pogotovu investiciju. Opšta renovacija fasade NIJE tekuće održavanje zgrade i važe drugačija pravila. Upravo zato da se ne bi dogodio slučaj sa primerom sa slike gde neki procenat vlasnika ( a ne stanara) odlučuje kako im dune.

Moraš se uputiti šta je tekuće održavanje a šta investicija i koje su razlike pri odlučivanju.
Ako ti još nije jasno, stvarno :glavomuzid:
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Danas uzeh u dokolici i kad je otislo u solidan minus napolju, da se igram malo IC termometrom.
Rehau synego profil, trostruko staklo duplo punjeno argonom, 4S premaz, 3 diht gume.
Temperatura stakla 21.5c, okvira krila 21.5c, stoka 14-19c.
Ulazna vrata ne znam tacno proizvodjaca, 85mm su valjda, uglavnom kupljena na preporuku i bila su solidno skupa, alu okvir sa termoprekidom, sredisnji panel sendvic. Temperatura panela 21.5c, okvir vrata 16.5c, stok 13.8c
Temperatura ambijentalna 25.5, temp unutrasnjeg zida 24.5c, spoljasnih zidova 22-23c, izolacija spolja 15cm, zid termoblok 25.
Temperatura poda oko 28c, plafona u prizemlju 26c, plafona na spratu oko 26 gde je izolacija 30cm iznad, a oko 25 gde je 20cm iznad.
Mereno microlife toplomerom sa ambijentalnim modom, ne znam koliko je tacan ali merenja su bila konziztentna, 10 merenja unutar 1c tolerancije...
Par slicica dole...

SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Odličan experiment.
Odgovori