Fotografija
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Re: Fotografija
Čitao sam svojevremeno, kada je izašao D610 ali sam u međuvremenu to zaboravio jer me lično nije interesovao (da ga kupim) ... ali činimi se da je bilo nekih vrednih razlika između D600 i D610.
- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Mislim da su ipak neke (meni) beznacajne razlike. Secam se samo npr da ima malo vecu brzinu okidanja 6fps umesto 5.5fps.
- Milos_kg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
- Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm
Sa jedinom A7icom su došli neki adapteri, pa dva uzeo za sebe: Canon FD -> NEX i M42 -> NEX.
Zabava može da počne
Već imam par favorita:
Canon FD 50mm f/1.4
Zenit Helios 44-2 58mm f/2
Carl Zeiss Pancolar 50mm f/2
Vivitar 135mm f/2.8
Pixel post
Zabava može da počne

Već imam par favorita:
Canon FD 50mm f/1.4
Zenit Helios 44-2 58mm f/2
Carl Zeiss Pancolar 50mm f/2
Vivitar 135mm f/2.8

Pixel post
1) Volkswagen Polo 6n2 1.4 16V Comfortline
2) Fiat Bravo GT 1.9JTD Suite
3) Alfa Romeo 147 1.9 16v JTDm Progression
Ne brže od života!! VIDEO za sve vozače!
- maxer
Nešto se dogovaram sa passenger-om oko štampanja njegove fotke, pa sam iskoristio priliku da mu malo objasnim šta/kako/zašto je razmešteno na njegovoj slici tj. zašto sam mu dao dve verzije iste ... drugim rečima - malo o teoriji kompozicije (elemenata na nekoj slici/fotografiji).
Pa kad sam već to njemu napisao, zašto da ne postavim da vide i drugi, koji su tek početnici u fotografiji. Možda će im koristiti.
"A evo da ti pojasnim o čemu se tu radi: o kompoziciji i zlatnom preseku.
Na ovoj fotografiji je zlatni presek izražen kroz zlatnu spiralu tj. u svom "čistom" obliku pokazuje i ističe jedan od glavnih elemenata slike: put, tj. njegov kraj koji nestaje u magli baš u tački zlatnog preseka tj. tački beskonačnosti:

A na ovoj fotografiji je izražen kroz pravilo trećina tj. kako su celine na slici (livada/šuma-brdo/nebo) pozicionirane u skladu sa njime i samim tim je slika u ravnoteži, koliko livade - toliko neba, a između dolazi fil tj. glavni deo slike: šuma/magla/brdo.

Inače i kod ove fotografije je zlatna spirala na sredini samog puta (između dva kolotraga), ali nije na tački puta gde on nestaje u magli već nešto niže:

Boje moraju biti nežne, jer je slikano u zoru, i zbog brda i oblaka još uvek je delimična tama.
E sad, ovo je teorija kompozicije, a tu sada stupa na scenu lična percepcija tj. šta se tebi više sviđa, šta te više "privlači" da gledaš."
Neki od korisnih linkova za upoznavanje sa pomenutom materijom (a ima ih milion na internetu):
http://tiyana.net/sr/principi-kompozici ... ni-presek/
http://zlatnipresek.com/uhvati-trenutak ... ni-presek/
Pa kad sam već to njemu napisao, zašto da ne postavim da vide i drugi, koji su tek početnici u fotografiji. Možda će im koristiti.
"A evo da ti pojasnim o čemu se tu radi: o kompoziciji i zlatnom preseku.
Na ovoj fotografiji je zlatni presek izražen kroz zlatnu spiralu tj. u svom "čistom" obliku pokazuje i ističe jedan od glavnih elemenata slike: put, tj. njegov kraj koji nestaje u magli baš u tački zlatnog preseka tj. tački beskonačnosti:

A na ovoj fotografiji je izražen kroz pravilo trećina tj. kako su celine na slici (livada/šuma-brdo/nebo) pozicionirane u skladu sa njime i samim tim je slika u ravnoteži, koliko livade - toliko neba, a između dolazi fil tj. glavni deo slike: šuma/magla/brdo.

Inače i kod ove fotografije je zlatna spirala na sredini samog puta (između dva kolotraga), ali nije na tački puta gde on nestaje u magli već nešto niže:

Boje moraju biti nežne, jer je slikano u zoru, i zbog brda i oblaka još uvek je delimična tama.
E sad, ovo je teorija kompozicije, a tu sada stupa na scenu lična percepcija tj. šta se tebi više sviđa, šta te više "privlači" da gledaš."
Neki od korisnih linkova za upoznavanje sa pomenutom materijom (a ima ih milion na internetu):
http://tiyana.net/sr/principi-kompozici ... ni-presek/
http://zlatnipresek.com/uhvati-trenutak ... ni-presek/
- Milos_kg
Prvi vintage objektiv stigao - Zenit Helios 44m-4 50mm f2. Montirao na adapter, opalio par slika - prezadovoljan!
Cena: 2400din, stanje kao nov
Okačiću par slika kad budem uslikao nešto zanimljivo.
Sledeci ce biti neki 135mm f2.8

Pixel post
Cena: 2400din, stanje kao nov
Okačiću par slika kad budem uslikao nešto zanimljivo.
Sledeci ce biti neki 135mm f2.8

Pixel post
@ maxer, hvala na objasnjenju. Nikako ne mogu da nadjem, neko je na Zoni postovao perspektivu sa 35mm, 50mm i 85mm. Mozes li to da nadjes ili napises nesto o tome? Covek je fotkao devojku ispred neke zgrade...
@Milos_kg, odlican izbor i tela i objektiva. Kada budes imao prilike, stavi neku fotku da vidimo bokeh. Objektiv izgleda kao nov, odakle je stigao? Imao sam prilicno problema sa Ukrajinskim prodavcima na e-bay.
Ako razmisljas o ruskom 135mm, kuda ti misli idu?
@Milos_kg, odlican izbor i tela i objektiva. Kada budes imao prilike, stavi neku fotku da vidimo bokeh. Objektiv izgleda kao nov, odakle je stigao? Imao sam prilicno problema sa Ukrajinskim prodavcima na e-bay.
Malo sam zaboravio srpske fraze (pogotovo strucne), jer ne govorim puno nas jezik, ali evo da se izrazim na engleskom - zanima me background compression. Sta se desava sa licem, to mi je jasno.
Covek je na Zoni u tri primera lepo pokazao obe stvari, i kompresiju i face flattening.
Covek je na Zoni u tri primera lepo pokazao obe stvari, i kompresiju i face flattening.
- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Sto je duzi objektiv pozadina se vise kompresuje.
- Milos_kg
Doslo je do malih promena - Helios 44m-4 nije mogao da fokusira "to Infinity" zbog adaptera koji imam. Postoje fix-ovi na netu za to, ja pokusao i sjebao objektiv - odlomile su se dve metalne plocice kada sam pokusao da zavrnem objektiv (stupid me)zuzazu napisao: 21 Feb 2018, 08:38 @Milos_kg, odlican izbor i tela i objektiva. Kada budes imao prilike, stavi neku fotku da vidimo bokeh. Objektiv izgleda kao nov, odakle je stigao? Imao sam prilicno problema sa Ukrajinskim prodavcima na e-bay.

Danas narucen novi i bolji - Carl Zeiss Pancolar 50mm f1.8 - trebalo bi da ima jos bolji bokeh, ostriji je i bolji kontrast u poredjenju sa 44m-4. Imam par slika uslikanih Helios-om, pa cu uporediti.
Sto se tice 135ice, ici cu na provereno - Tair 11A 135mm f2.8 ili Pentacon 135mm f2.8, oba ostra i sa ludackim bokehom. Imam i FD-NEX navoj, tako da je i Canon FD 135mm f2.8 u igri.
- maxer
zuzazu napisao: 21 Feb 2018, 08:38 @ maxer, hvala na objasnjenju. Nikako ne mogu da nadjem, neko je na Zoni postovao perspektivu sa 35mm, 50mm i 85mm. Mozes li to da nadjes ili napises nesto o tome? Covek je fotkao devojku ispred neke zgrade...

Znam tačno koje to uradio na DZ (micko s16, slikao svoju curu), pa mi je bilo lako da ga nađem, evo posta koji tažiš: Poredjenje FoV (35-58-85-135-200mm), u edukativne svrhe

A onako na brzinu (takođe mi ostalo u sećanju), mogu da ponudim i Grangerov prikaz/objašnjenje "kompresije", u ovom videu:
@maxer, to!
Hvala
Matta cu da odgledam kad stignem, verujem da je to fino odradio.
Hvala
Matta cu da odgledam kad stignem, verujem da je to fino odradio.
- maxer
Nema na čemu 

- Milos_kg
Stiglo pojačanje u vidu nemačkog Carl Zeiss Jena DDR MC Pancolar 50mm f1.8 vintage objektiva. 
Uporedni test sa Heliosom cu izbaciti vrv večeras, pa ako neko ima sličnu dilemu, moze da mu koristi.
Ono sto mogu odmah da kažem, jeste da je lakši od Heliosa i gotovo isto deluju na aparatu.
Kupio sam i Panasonic Lumix LX100, stiže za 10ak dana. Malo ću da izdegustirati, pa odlučiti se između njega i a6000.

Pixel post

Uporedni test sa Heliosom cu izbaciti vrv večeras, pa ako neko ima sličnu dilemu, moze da mu koristi.
Ono sto mogu odmah da kažem, jeste da je lakši od Heliosa i gotovo isto deluju na aparatu.
Kupio sam i Panasonic Lumix LX100, stiže za 10ak dana. Malo ću da izdegustirati, pa odlučiti se između njega i a6000.

Pixel post