Juče sam imao epizodu na italijanskom autoputu. Na naplatnim rampama postoje trake gde se plaća njihovom varijantom tag-a, keš parama ili karticama (visa, master...). Uđem u traku za plaćanje karticama i odbije mi karticu (a prošla sam ranije na drugoj rampi). Ženina kartica ostala u torbi u gepeku. Izlaz iz automobila strogo zabranjen na rampi, ali mi ubeđeni da nemamo izbora i žena izađe do gepeka. Pre nego se žena vratila, mašina izbaci neki papir i otvori rampu. Prođemo i stanemo sa strane, piše na papiru (u stvari račun) da imam 15 dana da platim online (ima još načina). Napisano: moja tablica, mesto ulaska, izlaska, vreme... Nakon 15 dana idu i penali.
Kad smo stigli u smeštaj, uđem na sajt, prebacim na engleski, odem na unpaid tolls (tako nešto), ubacim broj računa sa papira koji sam dobio na naplatnoj i kaže mi da račun mogu da platim online tek nakon 24 časa od prolaska. Probam sutradan i uredno platim visa karticom.
Nemam pojma zašto nije prošlo na rampi, u povratku nije bilo problema da platim mojom karticom.
Eto, možda nekome bude korisno. Nadam se samo da neću da popijem neku kaznu za izlazak iz automobila