Ima VW autorecirkulaciju. Nije savršena, ali na neke stvari reaguje, ili se ja tripujem.Saša napisao:Ima li tako nešto u automobilima za šire narodne mase, konkretno - kojem?
A to je narodni auto?

TT
Ima VW autorecirkulaciju. Nije savršena, ali na neke stvari reaguje, ili se ja tripujem.Saša napisao:Ima li tako nešto u automobilima za šire narodne mase, konkretno - kojem?
Evo izvoda iz uputstva za Stila i 147Saša napisao:Jeste, ali izgleda za neki drugi narod.
Mala ispravka: i klipni i mlazni motor su SUS, samo prvi radi po taktovima i pretvara linijsko kretanje u obrtno, a drugi sa kontinualnim plamenom i direktno obrtnim kretanjem. Kao kontrast, postoje i motori sa spoljašnjim sagorevanjem, gde gorivo i oksidator sagorevaju u posebnom gorioniku/ložištu. Npr. parna mašina i Stirlingov motor (oba su klipnog tipa). U parnoj mašini je radni fluid vodena para koja periodično ulazi i izlazi iz motora, dok Stirlingov motor ima radni gas koji ne napušta motor, a obično je reč o helijumu ili vodoniku. On je najsličniji teorijskoj toplotnoj mašini koja se proučava u termodinamici, jer ima dva toplotna rezervoara, topli (koji se zagreva bilo kakvim izvorom toplote) i hladni koji treba držati što hladnijim. Od razlike ovih temperatura zavisi snaga i iskorišćenje mašine. Ako je dostupna manja razlika temperatura, potrebna je veća mašina. Stirlingovi motori se često koriste u industrijskim procesima za proizvodnju struje od otpadne toplote, u nekim stelt brodovima (jer su skoro bešumni, a moguće ih je pokretati direktno toplotom nuklearnog reaktora - bez potrebe za parnim kazanima). Za vreme 1. naftne krize sredinom 1970-ih, mislim da je Ford bio napravio auto sa Stirlingovim motorom, koji je spaljivao benzin/dizel/bilo koje gorivo u jednostavnom gorioniku. Trošio je oko 30 % manje od tadašnjih Otto motora iste snage, ali se nije mogao pokrenuti trenutno po paljenju, već je trebalo oko 15 sekundi da se topli rezervoar zagreje.ljubitelj napisao: 24 Feb 2018, 16:45 Pa avioni koji su prakticno isto dizeli samo nisu SUS motor pa se lakse upravlja procesom oksidacije nemaju nijednu eko normu a znacajni su zagadjivaci iznad gradova.
Mislim da se smece u obliku CO2, CO, NOx i sve ostalo sto inace napusti dimnjak tj auspuh prospe napolje tokom sagorevanja iliti regeneracije.ddanijell napisao: 24 Feb 2018, 17:02 Vlasnici su problem sto cu pokusati da pojasnim u daljem tekstu.
Kako mislis prospe? Prosuti je jedno, a sagoreti na povisenoj temperaturi je nesto sasvim drugo. Meni na mom autu auspuh posle predjenih 20.000km je i dalje cist, nema crnila niti sam ikad osetio iza da ista smrdi.ljubitelj napisao: 24 Feb 2018, 16:45 DPF sakuplja smece kao sto se sakuplja u kantu a onda se svo to smece prospe odjednom u vazduh odnosno kanta smeca na deponiju.
viewtopic.php?f=15&t=3737&start=465#p749030snork napisao: 25 Feb 2018, 10:33Druga je stvar sa avionima i brodovima, oni se ne kreću kroz centar gradova, na par metara od ljudi.
DPF ne skuplja ni co2 ni nox nego eliminise problem mikrocrestica koje su glavni uzrocnik smoga u gradovima i bolesti pluca.ljubitelj napisao: 25 Feb 2018, 12:14 Mislim da se smece u obliku CO2, CO, NOx i sve ostalo sto inace napusti dimnjak tj auspuh prospe napolje tokom sagorevanja iliti regeneracije.
Nije se nista drugo dobilo cistije nakon regeneracije nego sto i inace.
Zar mislis da regeneracija radi nesto drugo.
Bliži je dizelu.superboss napisao: 25 Feb 2018, 14:09Mada, nisam hemičar-možda je kerozin bliži osobinama benzinu nego dizelu