Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
- LukaMaletin
- Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
- Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015
Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Dragane, može li neki podaci o grejanju, koliko te tačno izađe grejanje mesečno, kakav sistem grejanja imaš i to ...
Sent from my XT1635-02 using Tapatalk
Grejem se toplotnom pumpom vazduh-voda, Gree Versati 2 od 16kW, grejem aktivno 180kvm i pasivno jos 30 ( garaza u kojoj nema grejnih tela ali idu instalacije i izolovana je u sklopu kuce pa je i sad 11-12c u njoj ). Povrsina grejanog poda je 170kvm ( ne grejem jednu malu ostavu i nekoliko delova poda gde su ugradni plakari ). Pored toga grejem i veliki bojler tople vode od 160l koji je vezan za kupatila.
Kuca se greje na 25c, do ovog minusa je pumpa radila u nekom isprekidanom rezimu, veci deo nocu i nekoliko sati danju, tako daje utrosak struje jeftina/skupa skoro jednak. Racuni kad grejanje ne radi su bili oko 4.5-5k, ove zime sam imao jedan od 17 i kusur ( decembar ) i jedan od 13k ( januar ), februar ce biti slican kao januar, dakle samo grejanje je 8-12k dinara. Novembarski i raniji racuni su bili veci od racuna u septembru recimo za 2,3 hiljade dinara.
Generalno sam bas zadovoljan.
Leti sam hladio par puta kucu fancoilima ali se to na racunu bukvalno nije ni primetilo...
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Kuca se greje na 25c, do ovog minusa je pumpa radila u nekom isprekidanom rezimu, veci deo nocu i nekoliko sati danju, tako daje utrosak struje jeftina/skupa skoro jednak. Racuni kad grejanje ne radi su bili oko 4.5-5k, ove zime sam imao jedan od 17 i kusur ( decembar ) i jedan od 13k ( januar ), februar ce biti slican kao januar, dakle samo grejanje je 8-12k dinara. Novembarski i raniji racuni su bili veci od racuna u septembru recimo za 2,3 hiljade dinara.
Generalno sam bas zadovoljan.
Leti sam hladio par puta kucu fancoilima ali se to na racunu bukvalno nije ni primetilo...
- LukaMaletin
Živim u kući slične veličine sa centralnim grejanjem na gas bez neke nabudžene izolacije i ovde brojke mi deluju neverovatno.
Jesi računao koje je vreme isplativosti da si išao na tradicionalno grejanje radijatorima sa kotlom na gas ili ništa sem ovoga nije ni dolazilo u obzir zbog komfora.
Jesi računao koje je vreme isplativosti da si išao na tradicionalno grejanje radijatorima sa kotlom na gas ili ništa sem ovoga nije ni dolazilo u obzir zbog komfora.
dragane jel palis fancoile za grejanje ili samo podno?
Nisam racunao koje je vreme isplativosti, sigurno je dugacko reda bar desetak godina, naravno pod uslovom da se sam uredjaj ne pokvariLukaMaletin napisao:Živim u kući slične veličine sa centralnim grejanjem na gas bez neke nabudžene izolacije i ovde brojke mi deluju neverovatno.

Ova zima je relativno blaga i idealna bas za vazduh-voda sistem, jer nema velikih minusa gde efikasnost pumpe opada. Pre dva meseca komsija je uradio voda-voda sistem, greje 100kvm na 22c i imao je slicnu cenu po kvm kao ja. Svakako nisam ocekivao neku razliku ali sam mislio da ce biti jeftinije kod njega za mozda 20 posto ali to objasnjavam nesto losijom izilacijom i stolarijom kod njega i time da verovatno jos nije ustelovao sistem, meni je ovo vec takoreci druga sezona.
Treci komsija koji ima istu kvm kao ja i isti sistem grejanja u podu, ali se greje elektricnim kotlom, redovno dobija i do 40k dinara racun ove sezone...
Ne napisah u prethodnom postu, da bi isao na maksimalnu efikasnost, svi podovi su u plocicama koje mnogo efikasnije provode toplotu od bilo koje varijante u drvetu...
@ftj - u principu ne palim fc uopste, na max minusu koji je bio prosli januar, podno je bilo dovoljno samo je radilo 24h. U prelaznom periodu mi takodje nije prakticno jer je izolacija objekta odlicna i posto su mali gubici onda i grejanje radi sa bas malom snagom pa ni podovi ne budu nesto posebno topli, da palim fc tad jos bih brze imao zeljenu temp u kuci i podovi bi bili hladni. To su sad neke cake koje su mi se javljale usput tokom koriscenja sistema, a koje iskren da budem niti sam ocekivao niti sam razmisljao o tome.
Fc dakle iskljucivo za hladjenje leti...
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Tako i preporučuju, da Gree baš ne briljira u grejanju.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Ne razumem?
Ako si dobro procitao sta sam pisao shvatio bi da sam je i koristio prakticno samo za grejanje. To sto se hladjenje leti nije osetilo na racunu za struju je zato sto je hladilo mozda desetak sati u mesec dana, a u grejnoj sezoni je imalo vise radnih sati u jednom danu.
Ne znam sta si hteo da kazes...
Ako si dobro procitao sta sam pisao shvatio bi da sam je i koristio prakticno samo za grejanje. To sto se hladjenje leti nije osetilo na racunu za struju je zato sto je hladilo mozda desetak sati u mesec dana, a u grejnoj sezoni je imalo vise radnih sati u jednom danu.
Ne znam sta si hteo da kazes...
@Ji 4Tze Otkud takav zaključak?
- LukaMaletin
Dragane Hvala puno na detaljnom odgovoru 

Nema na cemu. Ako bilo sta treba, pitaj slobodno.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Tako su meni rekli, za upotrebu sa fancoilima
Boringly average, but also perfect for school run mums
Ti sistemi se u principu projektuju tako da izlazne temperature za pod budu optimalno 35c a za fc 45c. Fancoili cesto imaju, u modu grejanja, donji prag temperature na kojem rade, tj ako je ulazna temperatura npr ispod 30-32-35c, zavisi od vise stvari, fancoil nece ni duvati.
Pokusacu maksimalno da uprostim stvari.
E sad, ukoliko imas efikasan objekat i veliku povrsinu pod instalacijom onda ce pumpa, pod uslovom da je kontrolise centralni termometar, imati na izlazu temperaturu koja nece ni "okinuti" i ako je ukljucen. E sad opet, to sve vazi ako fc radi u modu grejanja. Ako je ulazna temperatura ispod okidaca onda fc mozes da upalis u mod ventilacije pa ce opet imati neki manji stepen zagrevanja prostorije.
E sad opet, sama pumpa moze da radi i u drugim modovima, npr da ne radi u modu gde je kontrolise termometar nego da radi u modu, takoreci manuelnom, gde ti njoj zadas izlaznu temperaturu i ona gura nju stalno bez obzira na temperaturu u kuci. Tako mozes da imas izlaznu temperaturu koja ce pobuditi svaki fc.
Ja sam ovaj mod samo probao, i naravno da pumpa nema problem da gura 45c u mrezu. U nekom trecem modu, za grejanje vode u bojleru koji takodje koristim, gura i do 58-60c, bez ukljucene opcije dodatnog grejaca koji radi kao grejac za brzo grejanje i koji radi kao klasican elektricni grejac, dakle stepen iskoristenja dodje 1...
U celoj prici oko tp je poenta da mozes da se grejes sa sto nizom izlaznom temperaturom iz pumpe, jer svaki stepen vise koji ti treba ti smanjuje energetsku efikasnost za oko 2%, pa ti i samo grejanje fancoilima dodje neefikasnije i ne koristi se ako ne mora...
Prica je naravno mnogo duza ali ovo mu dodje neka uproscena verzija...
Sto se tice gree kao uredjaja, ja bih rekao da im je softer slabija strana od samog hardvera, naravno nije vrh ali je sasvim dobra kupovina u smislu ulozeno/dobijeno... ja sam za sada zadovoljan...
Pokusacu maksimalno da uprostim stvari.
E sad, ukoliko imas efikasan objekat i veliku povrsinu pod instalacijom onda ce pumpa, pod uslovom da je kontrolise centralni termometar, imati na izlazu temperaturu koja nece ni "okinuti" i ako je ukljucen. E sad opet, to sve vazi ako fc radi u modu grejanja. Ako je ulazna temperatura ispod okidaca onda fc mozes da upalis u mod ventilacije pa ce opet imati neki manji stepen zagrevanja prostorije.
E sad opet, sama pumpa moze da radi i u drugim modovima, npr da ne radi u modu gde je kontrolise termometar nego da radi u modu, takoreci manuelnom, gde ti njoj zadas izlaznu temperaturu i ona gura nju stalno bez obzira na temperaturu u kuci. Tako mozes da imas izlaznu temperaturu koja ce pobuditi svaki fc.
Ja sam ovaj mod samo probao, i naravno da pumpa nema problem da gura 45c u mrezu. U nekom trecem modu, za grejanje vode u bojleru koji takodje koristim, gura i do 58-60c, bez ukljucene opcije dodatnog grejaca koji radi kao grejac za brzo grejanje i koji radi kao klasican elektricni grejac, dakle stepen iskoristenja dodje 1...
U celoj prici oko tp je poenta da mozes da se grejes sa sto nizom izlaznom temperaturom iz pumpe, jer svaki stepen vise koji ti treba ti smanjuje energetsku efikasnost za oko 2%, pa ti i samo grejanje fancoilima dodje neefikasnije i ne koristi se ako ne mora...
Prica je naravno mnogo duza ali ovo mu dodje neka uproscena verzija...
Sto se tice gree kao uredjaja, ja bih rekao da im je softer slabija strana od samog hardvera, naravno nije vrh ali je sasvim dobra kupovina u smislu ulozeno/dobijeno... ja sam za sada zadovoljan...
Dal ima smisla raskaciti se sa toplane i ugraditi toplotnu pumpu u stanu? U pitanju je jednocevni sistem i mislim da bi moglo bez placanja bilo kakvog dela infostanu. Problem je sto je grejanje katastrofa a placa se puna cena cele godine na 100+ m2. Tako je oduvek i nikakve zalbe i reklamacije nisu pomogle.
Naravno da ima, samo moraš plaćati i neki obavezan deo (pausalni) jer prolaze cevi kroz tvoj stan i na neki način te greju i komšije.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ako je jednocevni sistem, samo su "njegove" cevi u stanu.