Martin napisao: 15 Jan 2018, 21:22
@ljubitelj i Sasa - hvala.
Ali - znam za par slučajeva, gde su crkavali akumulatori upravo na suncu. Npr, imam prijatelje kojima je u Grčkoj, na Orange Beachu crkao akumulator (i naravno ceh od 100e za drugi, jer AMSS pomoć na putu pa su poslali neke svoje iz grčke).
Meni je tako crkao aku kada sam se parkirao da nešto uzmem u lokalnoj prodavnici. I nakon 5 minuta mrtav kao skroz. Skinuo ga, protresao i vratio. Normalno upalio auto i odvezao se.
Aku crkne iz raznih razloga. To što opisuješ da upravo na Suncu crkne, onako iznenada, se dešava kada se "otopi" naslaga i nastane talog na dnu ćelije koji onda napravi kratki spoj, Tada aku umesto 6x2V ima recimo 5x2V i za upotrebu je praktično mrtav.
Prva pomoć je da takav aku koji je naglo crkao izvadiš iz vozila, i okreneš na bok, protreseš, i tako nekoliko puta.
Lako se može desiti da nakon toga normalno proradi aku i normalno upališ auto i nastaviš da voziš. Ako ne pomogne, potrošio si tek 10minuta. I potrošio svoju dozu sreće.
Najnormalnija pojava je da dolazi od otpadanja materijala sa ploča i taloženja na dno ćelije. Brže na povišenoj temperaturi i brže uz pomoć vibracija tj rupa i nepravilnosti na kolovozu.
Inače, u tropima gde ne postoji zima aku retko potraje više od 2 godine, 3 godine je već izuzetan kvalitet. Meni a i drugima iz okruženja se barem tako dogadjalo.
Za te uslove se formira i drugačija koncentracija rastvora kiseline.
Jednostavno treba računati da sutra može svakome da crkne aku čim napuni godinu dve dana i biti spreman na zamenu, Naravno ako nije slučaj da se ispraznio jer smo ostavili neki zaboravljeni potrošač, ili da ne puni alternator kako treba ili neki drugi stvarni uzrok van samog aku.
Ja sada kada bih birao, ne znam koji bi brend tražio, uzeo bih najsvežiji po datumu proizvodnje,
Poslednji koji sam uzeo je Fiamm italijanski, za sada se dobro drži. Uzet od uvoznika direktno iz magacina u Staroj Pazovi isporučen, tj bio tek mesec dana star.