Vidiš, nisam imao pojma da može u isto vreme da radi i kao spoljna jedinica i snabdeva FCe i bojler i druge elemente. U pitanju je freonski sistem pa ne može da hladi i greje u isto vreme.dragan napisao:Ti sistemi se u principu projektuju tako da izlazne temperature za pod budu optimalno 35c a za fc 45c. Fancoili cesto imaju, u modu grejanja, donji prag temperature na kojem rade, tj ako je ulazna temperatura npr ispod 30-32-35c, zavisi od vise stvari, fancoil nece ni duvati.
Pokusacu maksimalno da uprostim stvari.
E sad, ukoliko imas efikasan objekat i veliku povrsinu pod instalacijom onda ce pumpa, pod uslovom da je kontrolise centralni termometar, imati na izlazu temperaturu koja nece ni "okinuti" i ako je ukljucen. E sad opet, to sve vazi ako fc radi u modu grejanja. Ako je ulazna temperatura ispod okidaca onda fc mozes da upalis u mod ventilacije pa ce opet imati neki manji stepen zagrevanja prostorije.
E sad opet, sama pumpa moze da radi i u drugim modovima, npr da ne radi u modu gde je kontrolise termometar nego da radi u modu, takoreci manuelnom, gde ti njoj zadas izlaznu temperaturu i ona gura nju stalno bez obzira na temperaturu u kuci. Tako mozes da imas izlaznu temperaturu koja ce pobuditi svaki fc.
Ja sam ovaj mod samo probao, i naravno da pumpa nema problem da gura 45c u mrezu. U nekom trecem modu, za grejanje vode u bojleru koji takodje koristim, gura i do 58-60c, bez ukljucene opcije dodatnog grejaca koji radi kao grejac za brzo grejanje i koji radi kao klasican elektricni grejac, dakle stepen iskoristenja dodje 1...
U celoj prici oko tp je poenta da mozes da se grejes sa sto nizom izlaznom temperaturom iz pumpe, jer svaki stepen vise koji ti treba ti smanjuje energetsku efikasnost za oko 2%, pa ti i samo grejanje fancoilima dodje neefikasnije i ne koristi se ako ne mora...
Prica je naravno mnogo duza ali ovo mu dodje neka uproscena verzija...
Sto se tice gree kao uredjaja, ja bih rekao da im je softer slabija strana od samog hardvera, naravno nije vrh ali je sasvim dobra kupovina u smislu ulozeno/dobijeno... ja sam za sada zadovoljan...
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Kapiram da za kuću drugačiji setup ima smisla kao kod tebe.
Ti u stvari sa tom pumpom guraš toplu vodu u cevi u podu a fancoili ti ni ne trebaju za grejanje jer si već sve ugrejao bolje nego fancoil-om.
Nama je za kancelarije bilo loše da ide podno pa ako se zato odlučili na freonski uređaj. Sa vodom bi bio skuplji, makar i Gree. Mislim da je razlika u ceni bila tipa 40ak % više za LG.