ljubitelj napisao: 08 Mar 2018, 09:24
kragujevac napisao: 08 Mar 2018, 07:54
Meni je samo (tehnički) malo nejasno kako
Iz pretpostavki koje si naveo mogu samo da primetim da ti je mnogo toga nejasno kako funkcionise monitoring sistem necega, bilo banke bilo tehnickog pregleda. A i cemu sluze kamere tj arhiviran zapis.
Nema cike koji sedi 24h i zagleda ekrane
Mozda gresim ali nekako vidim tvoj negativni stav samo zato sto se prica o Srbiji. Nismo mi nista izmislili, kopiraju se resenja iz Nemacke, UK i ostalog zapada.
Ne bih da ulazim u tehničke detalje sistema kako to radi ali sirom Evrope postoje razni monitoring sistemi raznih sluzbi i evidencija kretanja sto vozila sto ljudi.
Postoji odavno i kod nas monitoring, za druge namene, slicnih razloga kao za tehnicki, koji funkcionise godinama bez problema uz centralni live nadzor.
Kao sto verovatno znas u Nemackoj kamerom se snimaju nalepnice (plakete) sa soferke vozila u realnom vremenu. U pitanju je mnogo veci broj vozila i kolicina podatakakoji se propustaju kroz IP mrezu i kao sto verovatno znas ne pada sistem svaki cas. To je samo primer, uopste ne postoji tehnicki problem danas koji si ti pretpostavio kao kritican faktor realizacije.
Drugi primer je novouvedeno snimanje svih komunikacija sirom EU komplet bankarskog sektora i obaveza arhiviranja snimaka 10 godina koja je pre 2 meseca uvedena u EU a vazi za sve, ukljucivo i banke sirom planete van EU a koje imaju makar jednog klijenta rezidenta EU.
Treci primer je uvodjenje video nadzora na spoljnim granicama EU radi nadzora kretanja putnika gde ce svaki pasos nerezidenata EU biti live evidentiran uz video monitoring vlasnika.
Druga stvar je sto uopste danasnji svet sve snima i belezi tj totalni monitoring svega od strane drzave.
Nedavno sam bio pozvan da pomognem oko preseljenja (promene lokacije prenosa podataka) jednog monitoring sistema pa sam na osnovu prakse stekao utisak, da mi deluje da ti je dosta toga nejasno oko tehnickih i organizacionih aspekata nadzora necega.
Da monitoring ne resava uzrok pojave i problema mi je kristalno jasno i po meni bez mnogo smisla sto se vec videlo na brojnim primerima primene u EU a i kod nas.
Svaki pasivni tehnicki sistem se moze zoabici kada neko ima losu nameru.