Pozdrav svima, ovo mi je prva objava na ovom forumu pa se unapred izvnjinjavam ako omašim temu ili šta god...
Rešio sam da kupim svoj prvi lični automobil te mi je i ovo još jedan način raspitivanja o svemu tome i biću zahvalan svima vama iskusnijima koji mi izadjete u susret.
Tražiću isključivo "vodi se na prodavca" automobil kako bih što jednostavnije i brže završio prenos (istog dana ako je moguće). Da pojednostavim, a vi me ispravite ili dopunite:
1. kada nadjem šta želim, sa prodavcem sastavim kupoprodajni ugovor koji overavamo kod javnog beležnika. Ugovor u 4 primerka ili...?
2. Sa tim ugovorom odlazim u poresku upravu u gradu prodavca i plaćam porez na prenos koji mi oni obračunaju po tom nekom katalogu vozila i overavaju na ugovoru?
I šta onda?

Idem kući u svom novom automobilu sa tablicama prethodnog valsnika, pa mu onda te tablice pošaljem (brzom poštom ili kako već?) da bi ih on odjavio u njegovom gradu?
Da pretpostavimo da je prethodni vlasnik dobar čovek, odjavi tablice i saobraćajnu pa tu odjavljenu saobraćajnu pošalje meni (najbolje brzom poštom jel?)?
Nadjoh po sajtu za registacije da mi je potrebna i stara polisa? Nju tražim od prodavca odmah po kupovini ili je šalje zajedno sa odjavljenom saobraćajnom?
I nakon svega toga, sa ugovorom, ličnom kartom, odjavljenom saobraćajnom i starom polisom odlazim u svoj MUP kako prijavio vozilo na svoje ime?
Izvinite na podužoj objavi, stvarno nemam predstavu kako se završavaju takve stvari pa se samo raspitujem za neki savet...Hvala unapred!