Merenje prosečne brzine na auto-putu

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Merenje prosečne brzine na auto-putu

Post od ljubitelj »

Videti i biti vidjen. Osnovno pravilo bezbedne voznje.
Jurcanje nocu drasticno iznad brzine ostalih ucesnika u saobracaju je samo po sebi usled te razlike opasno a pogotovu kada je osvetljenje puta ispred sebe nedovoljno dugacko da se na vreme uoce sve prepreke koje se mogu pojaviti a narocito sa boka nailazece.
Poput neke zivotinje.
U teoriji nema zivotinje na putu i postoje ograde, u praksi svuda (i u Nemackoj) se pre ili kasnije zadesi na putu nesto sto ne treba.

Moje pogled na odabranu brzinu voznje na autoputu se zasniva na iskustvu.
Dobar vozac se izgradjuje upravo da sto manje zavisi od psiholoskih podsticaja vec da smireno i rutinom moze da obavi voznju automobilom kao nesto bez napora.

Uz to na putu se nalaze vozaci od 20tak godina do 80tak godina, svi imaju ista prava ali i obaveze.
Na nekim jako dugackim putovanjim tipa 1,500km dnevno ima smisla "juriti" vecim brzinama ukoliko zaista uslovi dozvoljavaju. Perfektna vidljivost barem 400metara, malo saobracaja, odlicno stanje puta.

Na kracim deonicama tipa 500-600km dnevno razlika od 30tak minuta izmedju normalne i ekstremne voznje se prosto ne isplati.

U Nemackoj su radili bas test voznje Minhen Berlin normalnom brzinom 110-130 u odnosu na maksimalno mogucu 180-240 prema saobracaju.
Na kraju razlika u vremenu je bila oko 25 minuta, a razlika u potrosnji goriva oko 60%.
Njihov zakljucak je da se ne isplati insisitranje na maksimalnoj mogucoj brzini.

A kada je jos ogranicena prosecna brzina kao sada kod nas pa se mora stajati, ja bih pre poradio na samoobuci vozaca da se bolje prilagodjava uslovima puta nego igrao na kartu pojacanog adrenalina.
Ovo na osnovu iskustva posle mnogo godina, naravno da mladi vozaci sa malo iskustava lakse i bolje podnose ekstremne brzine i misle da je nalet adrenalina od pozitivnog uticaja. To je normalno, sa iskustvom se promene pogledi na saobracaj.

Nemam nista protiv jurcanja, i ja sam to ranije radio i placao kaznu za izmerenih 182km/h na nasem autoputu a gde sam drzao prosek 160+km/h ali sam nesto nakon toga i naucio i promenio misljenje.
Naravno, svako vozi kako misli da mu najvise odgovara da ostane sposoban i tu nema spora.

Nije sve u trkanju, ima nesto i uzivanju u voznji :kafa:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ne slažem se sa mnogo toga iznetog ovde. Eto, ja drugačije gledam na stvari. Da imam neki bolji auto koji manje oseća velike brzine možda bi bilo drugačije, ali svakako nisam za to da se vozi 200, pa ni autoputem kod nas. Gde je dozvoljeno samo izvolite.

Mogu da razumem da je nekom smaranje voziti 120 na ap ili 80 na magistrali gde uslovi dozvoljavaju da se vozi i brže. Ali ne treba preterivati. 100 na magistrali je dovoljno brzo, a ako neko vozi 60, zašto to nekome smeta? Obiđi ga kad se ukaže prilika i nastavi po svom. Lepo kaže MAKSIMALNA DOZVOLJENA BRZINA je 80 ili 120, a ne obavezna brzina kretanja. Kao da se nikad niste našli u situaciji da vi vozite sporije iz ko zna kog razloga. Da se razumemo, vozim i ja na granici ograničenja odnosno malo preko. Ali poštujem onog ko vozi sporije isto kao što poštujem onog koji je brži. Van grada 20-30km preko ograničenja ko vozi nemam ništa protiv, bilo ap ili magistrala. Kad vidim da je neko brži gledam da se sklonim i dam signal da me obiđe kad vidim da je bezbedno. Ali sve preko toga smatram da je previše.

Ovaj sistem jurcanja i spavanja razumem da nekome odgovara ali prosto ne mogu da prihvatim. Sigurno postoji bolji sistem, ali ljudi tako naviknu. I turci su navikli da voze par hiljada km u komadu pa svake godine neko strada.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Kod nas se ograničenje brzine uglavnom tretira kao minimalna preporučena :)
I dalje su na nivou od pre 30 godina.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ni vozni park nam nije puno mlađi. A saobraćajna infrastruktura isto zaostaje desetine godina. Tako da i nismo za bolje.

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Ma samo pun gas i :pop: bre
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Tako je, celave gume i kocnice do metala, sve ostalo je za miseve. :kezo:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

trojanac napisao: 09 Apr 2018, 13:25 Ni vozni park nam nije puno mlađi. A saobraćajna infrastruktura isto zaostaje desetine godina. Tako da i nismo za bolje.
Juče bio SAT posvećen Mirku, i bacim pogled na YT. Od prve emisije na ovamo, dosta arhivskog materijala.
Kao da se ništa nije promenilo za četvrt veka. Isti problemi, ista pitanja i isti odgovori...

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Kako se ništa nije promenilo? A tablice? :D
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

U suštini - samo tablice i ništa više.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Meni je dobar utisak kada 97.-e ide na patrolu u CG a ono sve sami kečevi, golfovi 1,2, lade, a on carski ide S klasom. Takođe, dobro mi je ono kad je okretao na parkingu razne modele, pa vozio kadeta limuzinu dizela 170km/h wtf? To nikad ne bih poverovao. I nekog volvo-a pojma nemam koji model, 200 na sat.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

I okretao bus pod rucnom.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Mirko legenda.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

E zamracili su ga, svaka im castSlika

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ivan napisao:Spori vozaci su takodje neretko vrlo nebezbedni, idu logikom ne moram da pazim idem polako, misli da svi imaju vremena da ga primete.

Takodje kreiraju rizicne situacije, recimo ako neko vozi 60-70kmh na putu gde je dozvoljeno 80, u zavisnosti od inteziteta saobracaja napravice guzvu iza sebe i nacickace se dosta ljudi koji bi vozili normalno, ali ne mogu, a imaju slabiji auto pa ne mogu da preteknu bezbedno, pa onda i ako naidjes sa jacim autom imas situaciju da trebas da obidjes 5 auta da bi nastavio da vozis normalno.

Tako spori vozaci misle da su dobri i bezbedni, a pasivno agresivno teraju druge u guzve i preticanje jer "kidnapuju" put jer nisu sposobni voziti normalno, pa vecina drugih mora njima da se prilagodjava ili da menja svoj nacin voznje zbog njih.

Meni vise smetaju takvi vozaci, nego oni koji voze brze od mene.
Bas to sto si opisao.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Ja vozim uvek po ogranicenju i smeta mi kada mi se drugi agresivniji vozaci nabijaju u gepek. Ako znam da na toj deonici uslovi puta dozvoljavaju vecu brzinu i zna se da nema radara onda ok ali u drugim slucajevima je da kazem neprimereno.
Slika
Odgovori