Auto sijalice

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Auto sijalice

Post od trojanac »

Pre neki dan odem na tehnički (AK Gudalović), da mi nameste svetla po propisu, jer sam ih odokativno namestio kad sam menjao farove. Po njima, bili su visoko podignuti, pogotovo desni i sad su podesili da na najvišljoj poziciji (0) bude po propisima, a mogu da ih spustim ako je auto opterećen.
Primetio sam odmah da su dosta kratka, ali sam ostavio tako, računajući da ću se navići. Međutim, kako sam se sinoć kasno vraćao iz NS, sve starim putem, bio sam očajan koliko su nisko postavljena oborena svetla. Duga su sasvim ok, ali znate i sami koliko često imate priliku da koristite duga na magistralnom putu. Uglavnom, nisam uopšte osećao da je bezbedno voziti tako jer u mrklom mraku, pri brzini od 80km/h, da naiđem na neosvetljeno vozilo, biciklistu i slično, ne bi imao vremena da odreagujem.

Moram da odem na još neki tehnički da mi to provere, a napravio bi uporedni test sa nekim ko je voljan da ide samom u mrkli mrak. :kezo:

Pitam se i da li ima neke veze što su NB unutra? One treba još dodatno da osvetle put u odnosu na obične sijalice. Da sam stavio obične, kako bi tek onda bilo? Ili sam trebao da odem sa običnim sijalicama da mi podese, a posle da stavim NB?
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Evo mogu ja da ti pomognem da uporedis sa Corsom, jer su farovi bez projektora, al dupe drzim uz' zid :mrgreen:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Javi se ako dolaziš na NBGD uveče, ovih dana. Ja sam do 22h na poslu, pa posle toga sam voljan za "akciju". :mrgreen:
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Moze sreda ilio cetvrtak npr. Cucemo se da se dogovorimo kad i gde :forumas:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Ne bi trebalo da ima veze sa sijalicama.Jedine posle kojih sam morao da spustam snop su bili neke philipsove power2night.
Sve ostale posle zamene isto bacaju.
Problem je sto oni na tehnickom nisu dobro namestiliili im je masina neispravna.Namestanje na tehnickom je samo 1 korak.Sada je snop pravilan i po vertikali i po horizontali.
Sledi
2 korak.---->Svaki far,kao sto vec znas,ima 2 srafa.Nadji onaj koji je za vertikalno nivelisanje,parkiraj auto ispred zida,garaze, i podigni malo snop 1 fara,za 2-3 cm u vis.Provozoj tako i ako ti odgovara koliko baca taj far,podigni i drugi.Samo pratis da linije snopa budu _____/_____/.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Slika

Ne bi rekao da je baš isto. I koja je poenta podešavanja na tehničkom, ako treba sam da podižem na nivo koji mi odgovara?
Znam ja kako treba snop da baca, kako si i nacrtao. To nije problem namestiti, ali ne želim nikog da zaslepljujem, mada mi i nije niko blicao.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Iskreno sumnjam da moze osram da napravi toliku razliku..
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Proveri ti sa nekim, ali očigledno je da bacaju prekratko.
Ja bi ih podigao malo značajnije i tako vozio. Prati bi situaciju pa kad bilcaju spustio bih ih za 1 i opet pratio i tako došao do max visine koja ne smeta drugima. Onda bih ga priterao u neki zid obeležio gde baca i na tu visinu postavio da bude na 0.
Valjda si shvatio šta je pisac hteo da kaže :D
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

trojanac napisao:
Ne bi rekao da je baš isto. I koja je poenta podešavanja na tehničkom, ako treba sam da podižem na nivo koji mi odgovara?
Znam ja kako treba snop da baca, kako si i nacrtao. To nije problem namestiti, ali ne želim nikog da zaslepljujem, mada mi i nije niko blicao.
Idi opet na tehnicki neka ti podignu svetla,ako se plasis da se igras sam.Mozda su oni podesili po teoriji,ali u praksi to ne funkcionise.Tih 2-3 cm na zidu ,da će ti nekoliko metara dalje,mozda i citavih 10,sto je verovatno dovoljno,ako sada vozis "slepo".
Neces nikog zaslepljivati.To je toliko neprimetno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Honda Civic EU8 1.6 VTEC 2003

Post od nikaragva »

trojanac napisao:29.06.2012.
...zamenio sijalice sa Night Breaker sijalicama i vrlo sam zadovoljan rezultatom. Videćemo koliko će trajati.

09.10.2012.
Jutros upalim auto, upalim svetla i kratko svetlo na desnoj strani se samo kratko upali i ugasi. Dugo radi, ali kratko ne. Nije prošlo ni 4 puna meseca. Možda sam delimično uticao na tako kratak rok trajanja jer sam često nameštao motorčić u tom desnom faru, obzirom da nešto ne radi kako treba. Ne znam, videću koliko će mi trajati u levom faru.

Odoh da zamenim sijalicu, ali ovaj put običnu stavljam, nemam NB u rezervi, a nešto mi skupo da ih uzimam sad kad imam više običnih u rezervi.
Ja sam se odavno okanuo tih "super-duper" sijalica. Kupim za 200 dinara neke turske na pumpi, i svetle dobro, a traju evo vec vise od 12 meseci.
Racunaj da godisnje vozam oko 30,000km.
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Stavi Osram LongLife. Nije skup, a traje dugo. Meni je trajao ako se dobro sećam oko 30000km i onda sam ugradio xenone, a te sijalice još nisu bile crkle.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Ma kakav Osram Long Life. Bolje svetle one "balonjerke" u starim Zastavinim vozilima. Probao jednom dok sam vozio 128-icu i promenio ih posle prve noćne vožnje.
Sad sam stavio običnu Osram sijalicu, a kanim se da uzmem Philips dok ne skupim pare za xenon+projektori.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Meni su NB jedva izgurale godinu dana i to u vreme kad svetla danju nisu bila obavezna.
Sa cool blue sam prošao gotovo isto pa sam se na kraju vratio na klasične.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Kad vec pominjes ksenone, kakav je sad zakon po tome pitanju, posto vidim da stalno nesto menjaju, za zimsku opremu, te treba pa ne treba komplet sijalica ...
Jel jos uvek vazi da moras imati prskalice i autonivelaciju?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Stupio na snagu novi pravilnik o podeli i tehničkim uslovima za vozila
PETAK, 04 MAJ 2012 16:01
Od 04. maja 2012. godine počeo je da se primenjuje novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Izdvajamo neke od najbitnijih novina koje on donosi:
U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. Izuzetno, u naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.
Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu s jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04.
Vetrobransko staklo vozila, po novom Pravilniku, ne sme da bude naknadno zatamnjeno. Prednja bočna stakla mogu da budu zatamnjena do 30% a zadnje staklo, kao i zadnja bočna stakla, mogu da budu zatamnjena 100%. Ovo pravilo se ne primenjuje na vozila državnih organa. Provera stepena zatamnjenosti može da se uradi u Centru za motorna vozila AMSS, svakog radnog dana od 8 do 15 h, Beograd, Ruzveltova 19, kao i u poslovnicama AMSS CMV u Novom Sadu, Čačku, Nišu i Somboru. Sve potrebne informacije mogu da se dobiju putem broja telefona 011/333-1290.
Vlasnici vozila, koja su uvezena do 30. juna 2012. godine, a imaju volan na desnoj strani, neće morati da menjanju poziciju volana. Ukoliko su ovakva vozila, kupljena i uvezena posle 30. juna 2012. godine, da bi bila registrovana, njihovi vlasnici moraće da promene poziciju volana tako da se on nalazi sa leve strane.
Komplet sijalica više nije obavezan deo opreme u vozilima.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Odgovori