TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od nuk »

Heinz napisao:Bez praška, 200-250g limuntusa. Cilj je skinuti kamenac, ko voli sirće može i njega da koristi.

Možda Nuk ima još neki savet.
Limuntus ili sirće povremeno, može i sa vešom na programu od 95c, jednom mesečno je dovoljno.
Ono što je još bitnije a gde mnogi greše, nikako ne preterivati sa praškom, ako ostaje prašak u dozirnoj posudi nakon pranja, ili tragovi praška na šarenom vešu, smanjiti količinu za 20-30%
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

nidza napisao: 17 Apr 2018, 09:55
Laki021 napisao: 16 Apr 2018, 18:04 Plazma je smesna pored OLEDa, nema nikakvog razloga za zalom sto je vise nema.
Zašto je smešna? Nudila je u trenutku kad su je ugasili najjeftiniji kvalitetan inč po novčanoj jedinici i to je najvažniji razlog što je spržena. Profit im se istopio.

Ne vidim jedan argument poređenja plazme i OLED kada u istom trenutku tehnološkog razvoja nisu postojali u okviru uporedivog segmenta. Naravno da je bolji state-of-the-art uređaj na kasnijem delu vremenske skale. I LCD i OLED su mnogo bolji danas nego pre par godina, i biće bolji kroz par.

Pitanje gde bi plazma bila da je razvoj nastavljen. Svaka čast LG-ju i OLED-u, ali danas moraš dati mnogo više para za state-of-the-art televizor nego pre nekoliko godina. Vrhunsku plazmu si mogao imati za <1000€, a OLED košta nekoliko puta više.
Sta pricas, kakvih <1000e???
Kada sam ja 2009. uzeo LCD za 2000e od 42", Pioneer plazma 42" je kostala 3000e.
I to je posle koliko godina postojanja plazme?
Pa ja sam platio 40" plazmu LG, osnovnu, pre 3 ili 4 godine, u poslednjem naletu, 450e, eno mi je u dnevnoj sobi.
Da ne pricam da ne moze da se namesti da radi na PC-u, prosto je uvek skroz mutna slika, pored nenormalno visokog odziva.
Ako se dobro secam, Samsung 8 serija plazme je 2014. godine kostala oko 4.5k evra za 60".

Danas je 55" najbolji OLED 4k tv 1800e(preko toga placas dizajn) i to je tebi skupo za tv koji sije uzduz i popreko svaku plazmu, cak i Kuro Pionire od 5000e, pa i posle Panasonikove "Pionire" i na kraju najbolji plazma tv izbacen, Samsung 8 serije iz 2013. godine?
Da ne pricamo o potrosnji struje, gde je taj Samsung 8 trosio fazon 600-700W, a OLED ne prilaze ni blizu 200W.
Poslednja izmena od Xepoj87 u 17 Apr 2018, 18:02, izmenjeno 1 put ukupno.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ne znam kako je u Srb, ali ovde budu proslogodisnji B serija (dakle sada ce to biti B7, prosle god bila B6) za oko 1000-1100 eur 55". Realno, sve preko toga je dizajn (preko B serije).

Trenutno je ovde B7 55 1300e.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

B8 i C8 imaju razlicite procesore, C8 i skuplji modeli imaju A9 procesor, a B8 ima A7, sto se tice aktuelnih modela.
Prethodnih godina su svi od B imali identicne spec, ali zato kod nas B i C kostaju isto.

Ja sam pricao o cenama kod nas.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

1680 je na KP, 220k (na 12 rata u radnji) je neki LG 55" koji svi hvale na testovima. Biće to ok uskoro, mislim da ste u pravu.

Moja plazma perfektno prikazuje sliku sa kompa, nema mesta generalizaciji. Lag je neprihvatljiv za ozbiljan gaming, ali na wii se ne primećuje. Naravno da nema govora o poređenju televizora u razmaku od 8-9 godina. Uopšte nema potrebe potencirati diskusiju u tom smeru.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

ddanijell
Reactions:
Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE

Post od ddanijell »

Po mom misljenju plazma je izbacena zbog prevelike potrosnje struje u odnosu na nadolazece tv sa led osvetljenjem. Secam se drugara i rodbine koji su imali plazme 40-50'' , leti je bilo nemoguce gledati tv ako se nema klima u toj prostoriji. Stric je imao neku plazmu koja je trosila 550w !! Ne znam kasnije plazme pred nestajanje koliko su bile gladne sto se potrosnje tice ali ono sto sam video je sa danasnjeg aspekta suludo koristiti., sem eventualno zimi pa da sluzi kao dogrevanje :D
Slika
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Kazem ti, 64" poslednja i najbolja plazma koja je izbacena, Samsung 8 serija iz 2013. godine, trosi 650W.
To je kao 4 65" OLED televizora.

Nidzo, poslednji plazma televizor je izbacen sredinom 2013. godine, Samsung 8 serija, koja je ujedno i najbolja plazma ikada, po misljenjima vecine.
OLED 55" su izasli u januaru 2013. godine od LG-a, Sony-ja i cak i Samsunga, kada pricamo o modelima u prodavnicama, koje si mogao da kupis.

Samsung od 2007. godine radi sa OLED ekranima.
Svaki Galaxy, od prvog iz 2010. godine je dolazio sa OLED ekranom.

Plazma je imala dosta nedostataka, koji su se ignorisali zarad do tada neosporivog kvaliteta slike.

Nenormalna potrosnja, velicina i tezina televizora, nedostatak 4k panela(izbacio je Panasonic bio 150" 4k 3d plazmu, ali je i cena bila fina, preko pola miliona :)), spor odziv i slabiji brightness.
A na kraju, ni proizvodnja nije bila jeftina, pa bi isto tako, da je ostala popularna tehnologija, cena danas bila verovatno i visa od OLED tva.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

AMOLED i LG OLED je vrlo različita vrsta ekrana, ne bih to mešao.

Možemo da nagađamo samo gde bi bila plazma danas. Mnogo je verovatnije da bi napredovala poprilično, ali glupo je trošiti mozak danas na to kad je ta priča završena.

Dobri paneli su 2010 i 2011 mogli da se uzmu za mnogo manje cifre nego što spominješ. Flagship je uvek preskup i nije za ljude koji se trude da što više dobiju za svoj novac. Odličan panel će uvek moći da se iskopa u nižim segmentima, ali potrebno je malo informisati se kroz testove i specifikacije.

Da budem iskren, ja sam plazmu i naručio jer je bila jeftina, a odlično ocenjena u segmentima koji me interesuju, sportski program i filmovi noću. Evo, mnogo godina kasnije, i dalje mi vise prija nego bilo čiji LCD kod poznanika, bez obzira na segment. Za OLED ćemo tek da vidimo, cene padaju, blizu je, rekao bih. Fino ga hvalite tako da verujem da je to to.

Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Ne verujem sa bi plazma vise napredovala, to je jedan od razloga zasto je i ubijena.

Ona je imala vec poprilicno godina tako da je stigla dokle je stigla, mnogo dalje tesko da je mogla. Preteca plazme sa kojim plazma deli dosta tehnologije je CRT, posle toliko godina razvoja nije realno bilo ocekivati neki dalji veliki napredak.

Sa OLEDom je jedino tuzno sto to je manje vise to, vise kod televizora nema mnogo mesta za napredak, za 10, 20 god ce slika biti ista ko i danas jer savrsenstvo je dostugnuto.

Resice se problemi sa burn in, bice svetliji, ali to su sitnice, sama slika, to je vec to.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

nidza napisao: 17 Apr 2018, 22:33 AMOLED i LG OLED je vrlo različita vrsta ekrana, ne bih to mešao.

Možemo da nagađamo samo gde bi bila plazma danas. Mnogo je verovatnije da bi napredovala poprilično, ali glupo je trošiti mozak danas na to kad je ta priča završena.

Dobri paneli su 2010 i 2011 mogli da se uzmu za mnogo manje cifre nego što spominješ. Flagship je uvek preskup i nije za ljude koji se trude da što više dobiju za svoj novac. Odličan panel će uvek moći da se iskopa u nižim segmentima, ali potrebno je malo informisati se kroz testove i specifikacije.

Da budem iskren, ja sam plazmu i naručio jer je bila jeftina, a odlično ocenjena u segmentima koji me interesuju, sportski program i filmovi noću. Evo, mnogo godina kasnije, i dalje mi vise prija nego bilo čiji LCD kod poznanika, bez obzira na segment. Za OLED ćemo tek da vidimo, cene padaju, blizu je, rekao bih. Fino ga hvalite tako da verujem da je to to.

Jok, cak su se i tuzili oko OLED-a 2013. godine, pa su se dogovorili na kraju.

Ista je to tehnologija, samo je Samsung drugacije zove, a oba su organski led.
I kao sto sam i rekao, Samsung je 2013. godine izbacio OLED TV od 55".
I to su izbacili ravni i zakrivljeni OLED tv.

Evo da ti kopiram jedan tekst:
The F8500 plasma will be the only high-end plasma TV in 2013. Besides this model, Samsung will release mid-range and low-end plasma TVs. The F8500 obviously come with all the same Smart TV features as the high-end LED models. Samsung has high hopes for its most advanced plasma TV to date but can it match Panasonic’s new ZT60? We’ll have to wait and see.
Samsung’s OLED-TV was re-announced in 2013 and has finally come out, although in a curved version with a Timeless design frame.
Evo i detalja sa Samsung sajta:
http://www.samsung.com/uk/tvs/curved-oled-s9c/

A vec su tada imali 4K OLED prototipe, ako se ne varam, prvi je Panasonic izbacio prototip 4k OLED-a.

Sto se cena tice, naravno da ces da gledas high-end modele plazme, jer je OLED high-end model, nema bolje i nema dalje od toga.

Evo ti iz januara 2013. godine:

A u komentarima kazu da je Sony to uradio pre njih.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Laki021 napisao:Ne verujem sa bi plazma vise napredovala, to je jedan od razloga zasto je i ubijena.

Ona je imala vec poprilicno godina tako da je stigla dokle je stigla, mnogo dalje tesko da je mogla. Preteca plazme sa kojim plazma deli dosta tehnologije je CRT, posle toliko godina razvoja nije realno bilo ocekivati neki dalji veliki napredak.

Sa OLEDom je jedino tuzno sto to je manje vise to, vise kod televizora nema mnogo mesta za napredak, za 10, 20 god ce slika biti ista ko i danas jer savrsenstvo je dostugnuto.

Resice se problemi sa burn in, bice svetliji, ali to su sitnice, sama slika, to je vec to.
Plasma tehnologija je dostigla vrhunac, sama energetska neefikasnost uz efikasnije alternative je obesmislila dalji razvoj, pitanje je da li bi uopšte mogla da isprati današnje zahteve, svaki piksel više iziskuje više energije.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Laki, uvek ima mesta napretku, ima dosta stvari koje mi padaju na pamet da bi mogle da poboljsaju sliku, samo da ih izmisle :D

I sada iz godine u godinu poboljsavaju dubinu, kvalitet HDR-a, odziv, brzinu, realnost boja...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Ok, ali to nije do panela, panel je vec sada manje vise savrsen
i moze da izgura sve sto se baci njega.

Nisam pratio oko nove 8 serije LG OLED, kakav je napredak u odnosu ma 7?
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Evo ti kratak spisak sa trustedreviews:
With the exception of the junior B8 model, all benefit from the new Alpha 9 (A9) processor, which offers a 35% improvement on CPU and GPU performance, plus double the RAM. This marks a significant upgrade over the 2017 models, with superior noise reduction, motion handling, depth enhancement and dynamic tone mapping.

Colour accuracy has been upgraded too. The 2018 models have 35,937 colour points on the Look-Up Table, as opposed to 4913 points in 2017. Translation: we’re looking at seven times the colour accuracy.

The A9 processor is also capable of handling HFR (high frame rate) video up to 120fps. There isn’t anything similar being broadcast at the moment, but LG is future-proofing here. Gamers will be able to play in 1080p resolution with HDR up to 120fps – but not in 4K.

Pored toga, ubacili su black frame insertion, koji se kod LG-a zove motion pro.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

U dimenziji koja je meni interesantna - 65" oled je vrlo skup, a i ne bih ni smeo da ga kupim zbog burn in efekta jer gledam npr nat geo i slične kanale koji mogu da se potpišu logoom na ekran. Zovite me sujevernim ili zaostalim ali tako je...:)
Nešto što bi meni bilo prihvatljivo (učilo se u medjuvremenu) je od IPS panela npr LG 65SJ850v a od Samsunga i VA panela ne znam šta je analogno tom LG. Sony mi je nepoznanica. Svakako nikako preko 2k evra ne bih dao za TV.
Odgovori