Lomio sam se da li da uzmem nešto skuplje, ali kad god sam probao telefon bez home dugmeta prilično me je nervirao. Po mom viđenju ergonomije virtuelni dugmići na ekranu su inferiorni - mnogo ih lakše pritiskaš slučajno, ako je aplikacija otišla u full screen moraš prvo da ih pozoveš pa tek onda pritisneš, ne možeš da otključavaš ekran preko njih, lošiji je feedback... A trend ne da ide u tom pravcu, nego je to skoro gotova stvar, uskoro neće biti ništa više da se kupi sa fizičkim dugmetom. Da ne pominjem izbacivanje konektora za slušalice, trend koji još više mrzim.
Mogao sam da teram i S5 Neo dokle izdrži, ali sam na A5 prešao zbog 3GB/32GB, što je moj prethodni telefon imao nekoliko mrtvih "klastera" po par piksela na kameri, a i da se unifikujem sa ženom na USB-C punjače (zato je otpao S7), lakše je za punjače za kola i generalno za putovanja.
Posle prvih par sata utisci su mi pomešani. Always on displej je super, to mi se sviđa. I tu je manje više kraj. Što se tiče performansi, možda neki Antutu pokaže neke veće cifre ali je u stvarnom radu skoro isti osećaj. Ok, 3GB će da se oseti kad krenem da ga više drndam, na 2GB je Chrome znao da počne da koči i blokira posle intenzivnijeg surfa. Nedostatak haptic feedbacka na kontrolnim tasterima i tastaturi sam rešio VibeOnKey i GBoard aplikacijama, ali i dalje S5 daje dosta bolji osećaj po tom pitanju - kao da virbo motor brže i odsečnije radi.
Ono što me najviše nervira je glupavo stakleno i zaobljeno kućište. Klizavo kao sapun, a osetljivo. Kad sam čak i na testovima po youtube video porazbijane telefone bilo mi je sve jasno. Bumper je praktično obavezan, a prethodni telefon sam mogao da nosim i bez toga - imao je neku gumiranu plastiku na leđima, koja je baš baš neklizajuća, i plus bar zadnja strana ne može da ti se razbije.
Već vidim da će neki sledeći apgrejd za par godina biti u stvari daungrejd za mene, a sve zbog trenda da ekran bio malo veći, telefon malo tanji, da izgleda malo luksuznije, a ergonomiju, otponost i praktičnost ko šiša.