Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Re: Ratna tehnika

Post od HKS »

Pa ako komsije kupuju 12 komada na novijem/boljem standardu onda nema da brigaju.

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Heineken napisao:Ne znam samo gde planiraju da nadju pilote i mehanicare, ni sada ih nema dovoljno
Koliko uopste pilota ide na jedan avion?
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

Kod nas je 2-3 po MiGu neki standard.

Ako si mislio uopšteno u avijacijama to je dosta promenljivo i zavisi od dosta faktora. Negde ide samo jedan na aparat i jedan rezervni pokriva nekoliko, negde je još veći broj po avionu.

Poslato sa Huawei Mate 10 Lite

Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Mislio sam bas kod nas za MIG-ove, hvala. Znaci nemamo ih vise od 10-15 koji lete na njima.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Trenutno ih nemas ni 10, da ne spominjemo njihove godine
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

I po godinama smo debelo ugazili, prosek godista je od 45-50+ na 29kama, Mnogi ce uskoro u penziju.

Nato u problemu, nemaju sa cime da transportuju tesko naoruzanje.

Bundesver i oružane snage drugih država NATO-a predviđaju ozbiljna ograničenja svojih borbenih mogućnosti zbog te odluke. Ranije su transportni avioni tokom više od decenije prevozili veći deo vojne tehnike u zone konflikta, uključujući teška samohodna oružja, tenkove, transportne i vojne helikoptere u Mali i Avganistan, navodi se u članku nemačkog lista.
Vojna avijacija Nemačke nema strateške transportne avione koji mogu da prevoze takav teret. Čak ni novi A400M koji su počeli da se koriste nisu predviđeni za prevoz tereta velikih dimenzija. Na kraju je NATO zaključio sporazum sa rusko-ukrajinskom kompanijom „Ruslan“ i od tada se na aerodromu u Lajpcigu stalno nalaze dva „Antonova“ spremna za poletanje. Nakon nastalih problema između Rusije i Ukrajine zaključen je novi sporazum sa svakom od kompanija posebno. Na kraju je ruska firma ponudila NATO-u 12 transportnih aviona, a ukrajinska samo sedam.
Ako avio-kompanija „Volga-Dnjepar“ ne produži dogovor sa Alijansom, NATO, uključujući Bundesver, od naredne godine će morati da traži novi transport za svoj teški teret, piše list. U Nemačkoj smatraju da je to odgovor Rusije na sankcije EU i SAD.
List navodi reči predstavnika nemačke partije Zelenih Tobijasa Lindnera, koji kaže da je strateška transportna avijacija „ahilova peta NATO-a“. Sada je potreban plan B kako bi postojala mogućnost prevoza vojne tehnike, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.
Poslednja izmena od BAJKER u 22 Apr 2018, 21:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

A pola radnog staža su proveli ne leteći...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

To svakako.
Slika
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Tako je to kada ti vlast svesno unistava RV
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

mda, koja vlast, ona stara-nova ili ona novija?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:

Post od HKS »

Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Darko napisao: 22 Apr 2018, 09:46
Međutim, ima jedan narod koji je na "crnoj listi", a to su Jermeni
Kako funkcionise granica izmedju jermenije i nagorno karabaha?
Negde sam procitao da su oni prvi narod koji je prihvatio hriscanstvo?
Oni su vojno i na sve druge nacine tesno povezani sa rusijom? Navodno imaju ogromnu dijasporu tamo.
Meni je uzasan ovaj podatak o stradanju tog naroda iz prvog svetskog rata.
U unutrašnjosti žrtve su često utapane u rekama u koje su bacane sa visokih litica. Tako je kod Erzindžana reka Eufrat zbog brojnih nagomilanih leševa u koritu promenila svoj tok za nekoliko stotina metara
I meni je veoma žao Jermena, mislim da su kroz istoriju veoma mnogo stradali. A velike sile im ne pomažu, jer to nije u skladu sa njihovim "strateškim interesima". Ne znam kako funkcioniše veza sa Nagorno Karabahom, nemam koga da pitam. Osim te jedne posete Azerbejdžanu, čak ni ne poznajem nekoga ko je bio u tom delu sveta. Jedino mogu da čitam Wikipediju i ostale internet izvore, mada i to treba kritički prihvatati. Setio sam se par puta Jermena kada je Zu slao slike jezera Van i gradova/aerodroma u tom regionu. Bilo je i slika iz još istočnijeg dela, Dijabakira, do granice sa Sirijom. Tu žive Kurdi, njih oko 35 miliona u okviru današnje Turske!

Jermeni jesu jedan od najstarijih naroda koji i dalje postoji u izvornom obliku, a pominju se još u antičkim izvorima. Ne znam da li su baš prvi prihvatili hrišćanstvo, ali to je bilo negde početkom 4. veka. Pre Nikejskog (ili kog već) sabora na kome je usvojena dogma o svetom trojstvu. Zato za njih važi mišljenje da su, slično Koptima, monofiziti (veruju u jednu božju prirodu, a ne trojstvo), ali oni tvrde da to nije tačno (ovo sam jednom pročitao u novinama, ne znam filozofsko-teološke detalje cele priče). U svakom slučaju, njihova crkva se svrstava u "orijentalne pravoslavne", gde spadaju i Sirijska i Koptska crkva. To su sve starije crkve od "standardnih" pravoslanih, kao što su naša, ruska ili gruzijska (mada su Gruzijci takođe veoma star narod i prihvatili su hrišćanstvo takođe u 4. veku, ali izgleda posle pomenutog sabora).

Što se veza sa Rusijom tiče, u vreme SSSR-a je favorizovan Azerbejdžan i tamo su bile uskladištene ogromne zalihe oružja i municije. Jermenija je bila predviđena da se u slučaju napada NATO iz Turske ne brani, tj. da se sovjetske trupe povuku do granice Jermenije i Azerbejdžana i tamo uspostavi linija fronta. Zato u Jermeniji nije skladišteno oružje u većim količininama. Ove informacije sam svojevremeno pročitao na Wikipediji.

Pre par meseci sam u "Politici" pročitao tekst predsednika Udruženja srpsko-azerbejdžanskog prijateljstva, u kome on prenosi podršku Azerbejdžana našoj borbi za Kosovo, pravi neke paralele sa Karabahom i tvrdi da Rusi "poklanjaju ili jeftino prodaju" Jermenima oružje.

Jermenska dijaspora jeste ogromna, više ih živi u inostranstvu nego u matici. Negde sam pročitao (ne sećam se gde) da je njihov lobi u Americi najuticajniji posle jevrejskog. Ali to Jermeniji za sada mnogo ne pomaže, pošto je interes Amerike i dalje jaka Turska.

Inače, kroz Nahičevanj prolazi magistralna pruga Moskva-Teheran. :) Tek gledajući mapu Azerbejdžana, shvatio sam da je glavni grad Irana - Teheran, blizu njih, u planinama, a veoma daleko od Persijskog zaliva. Sad mi je jasno zašto su se u 2. svetskom ratu Staljin, Ruzvelt i Čerčil sastali prvo u Teheranu, pa posle u Jalti na Krimu. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:

Post od HKS »

A i jermenska mafija je razvijena

Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Ji 4Tze napisao: 23 Apr 2018, 00:17 mda, koja vlast, ona stara-nova ili ona novija?
Od 89e pa do danas, posebno od 2000
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Kad smo vec kod Jermena, danas je praznik, pomen zrtvama genocida iz 1915. godine.
Slika
Odgovori