Imali smo, nismo znali
Re: Imali smo, nismo znali ...
https://youtu.be/wAFTDnrOtbo
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Kroz Zastavu Mercedesom.
https://youtu.be/59oTauBvgT8?t=432

https://youtu.be/59oTauBvgT8?t=432

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Revija francuskog proizvođača automobila "Citroen" na Terazijama, 1934
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Interesantna slika
Jedino što treba reći da je običan građanin Kraljevine Jugoslavije, možda mogao da kupi rezerni točak (ili dva) od tog Citroena. U Zaječaru su tada bila samo nekoliko automobila i posedovali su ih bogati industrijalci i trgovci (bilo je i naših i stranaca, jer smo mi rudarski kraj). Znam to iz prve ruke, imam i fotografije nekih od njih (bar sam ih imao pre 30-40 god., kada sam ih zadnji put gledao) jer je moja baba (ćaletova majka) sa kojom sam odrastao u istoj kući, rođena 1899. i jedan njen brat od tetke je bio najčuveniji bogataš i boem: vozi kola (kabriolet), iza sedi banda i svira a u gepeku sedi čovek sa džakom šećera i rasipa ga putem kroz grad ... ludilo
Tako su slavili tadašnji lokalni bogataši.

Jedino što treba reći da je običan građanin Kraljevine Jugoslavije, možda mogao da kupi rezerni točak (ili dva) od tog Citroena. U Zaječaru su tada bila samo nekoliko automobila i posedovali su ih bogati industrijalci i trgovci (bilo je i naših i stranaca, jer smo mi rudarski kraj). Znam to iz prve ruke, imam i fotografije nekih od njih (bar sam ih imao pre 30-40 god., kada sam ih zadnji put gledao) jer je moja baba (ćaletova majka) sa kojom sam odrastao u istoj kući, rođena 1899. i jedan njen brat od tetke je bio najčuveniji bogataš i boem: vozi kola (kabriolet), iza sedi banda i svira a u gepeku sedi čovek sa džakom šećera i rasipa ga putem kroz grad ... ludilo

Tako su slavili tadašnji lokalni bogataši.
Jugoslovenska kinoteka na YT.
https://www.youtube.com/channel/UCMiRHv ... sCQ/videos
https://www.youtube.com/channel/UCMiRHv ... sCQ/videos
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Kakvih je razlika bilo u toj zemlji.

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Lako moguće da je ova karta i dan-danas ista ovakva. Tu i tamo koji promil razlike, ali u osnovi, to je to.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Te generacije čiji su roditelji od nekoliko dece jedno slali u školu, a ostala čuvala stoku, su najvećim delom umrle. Komunisti su uveli obavezno pohađanje osnovne škole za svu decu (to je jedna od dobrih strana komunizma, kao i brza industrijalizacija zemlje). Tako da današnje generacije nisu nepismene u tom elementarnom smislu, da ne znaju da čitaju i pišu. Ali sada je i kriterijum nepismenosti oštriji i postoji određeni broj tzv. funkcionalno nepismenih.
Inače, bez namere da ikoga uvredim - na slici se jasno vidi korelacija između religije i pismenosti (verovatno muslimanske devojčice uopšte nisu slate u školu, a od dečaka tek poneko). Takođe i među hrišćanima najviše nepismenih ima u krajevima koji su poslednji oslobođeni od Turaka.
Inače, bez namere da ikoga uvredim - na slici se jasno vidi korelacija između religije i pismenosti (verovatno muslimanske devojčice uopšte nisu slate u školu, a od dečaka tek poneko). Takođe i među hrišćanima najviše nepismenih ima u krajevima koji su poslednji oslobođeni od Turaka.
Ђенерал Јанковић
Pogledajte podatke sa nekog od popisa, ako se dobro sećam ~25% u Srbiji nema srednju školu.
Pa čitanje i pisanje se uči u prvom razredu osnovne škole, ne bi trebalo da to ima veze sa pismenošću. 
Osnovna škola je obavezna, ostalo nije. Nema ništa loše u tome što je neko posle osnovne škole počeo da radi. Poznajem jednog dečka koji je jedva i osnovnu završio, ali je vrhunski kamiondžija.

Osnovna škola je obavezna, ostalo nije. Nema ništa loše u tome što je neko posle osnovne škole počeo da radi. Poznajem jednog dečka koji je jedva i osnovnu završio, ali je vrhunski kamiondžija.
Ђенерал Јанковић
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Sigurno su te razlike danas manje ali opet tesko je zamisliti sada kosovo i sloveniju u istoj zemlji.
I ova mapa je interesantna. Bas su crnogorci bili na crnoj listi.

I ova mapa je interesantna. Bas su crnogorci bili na crnoj listi.

- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Ima veze ali samo delomično. Jer slika pokazuje da je velik broj nepismenih (pa i hrišćana) sa teritorija koje su bile pod AU imperijom. Takođe dobar deo ih je u Srbiji, iz delova koji su oslobođeni od Turaka 1876-1878.snork napisao: 23 Apr 2018, 18:53 Inače, bez namere da ikoga uvredim - na slici se jasno vidi korelacija između religije i pismenosti (verovatno muslimanske devojčice uopšte nisu slate u školu, a od dečaka tek poneko). Takođe i među hrišćanima najviše nepismenih ima u krajevima koji su poslednji oslobođeni od Turaka.
Moja baba je bila rođena 1914. selo u severnoj Dalmaciji nije naravno škole videla. Znala je da čita i slabo da piše samo ćirilicu jer je otac kući doneo neke knjige tamo 1920-ih pa je učio kući. Ali ok ona je davno rođena, ali bilo je dosta ljudi rođenih 30-ih koji u tim pasvinim krajevima nisu jednog dana škole videli...pa rekao bih po pričama da su tek ljudi rođeni 50ih nešto revnosnije pohađali školu barem osnovnu.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Garantujem da ima ljudi u srednjem dobu koji su jedva zavrsili skolu, ili uopste nisu isli. Da nisu imali uslova, izbora, vec odmah na njivu ili livadu i za to jedino znas.
Sent from my P10 Lite using Tapatalk
Sent from my P10 Lite using Tapatalk
Nisu Crnogorci bili na crnoj listi, nego je među njima bilo najviše staljinista.

A i najviše udbaša koji su od 1948. hapsili staljiniste + se zbog jakih porodičnih/plemenskih veza tačno znalo ko je za koga.
Ђенерал Јанковић
... isto k'o i danas