Zatamnjena stakla

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Re: Zatamnjena stakla

Post od sasha015 »

Ja sam morao da izvadim decije sediste iz auta i sve iz gepeka. Do patosnice.... Do koske...
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Slazem se da treba uvesti neki red ali mi nije normalno da moj komsija uredno produzava registraciju na raspaloj skodi Favorit sa sve 4 razlicite zimske gume gde sve zajedno nemaju 4mm sare dok mene drkaju za krovne nosace dok atestiram foliju na ispravnom autu.
Frenky90
Reactions:
Pridružio se: 24 Mar 2018, 19:58

Post od Frenky90 »

Pozdrav drugari,
nov sam nisam do sada kuckao na forumu jer ne stizem od posla ali pratio sam zbog situacije sa staklima.
Atestirao sam ih i evo mislim da ce moj post pomoci da se rese neke nedoumice (malo ce biti predugacak) :pop:

* pocetkom aprila prve nedelje dosao sam u CMV AMSS u 07 i 50h, red je vec bio a rade od 8 inace da napomenem da vozim terenca i da je sa staklima preupadljiv ali niko me do tada nije ni dirao niti pitao za stakla a ja sam resio jer moja keva nema auto a zlu ne trebalo stoji u garazi pa da se moze posluziti.

* uplacujem 2400 za ispitivanje amss i 3300 za ABS , daju ti formular gde umesto njih popunjavas sve podatke i tvoje i onog koji je folije ugradio.

*onda cekas red tj cekas kvazi ispitivaca koji ce da ispita vozilo.

*decku koji je atestirao pre mene problem su pravili zbog xenona, obravica koje je morao da skida na licu mesta, izduva i felni koje nisu bile fabrickih dimenzija, u pitanju je bio bmw e90.

* kod mene je sve bilo ispravno ali problem im je pravio sto je broj motora zardjao pa su trazili da idem na prekucavanje motora.
ja tu poludim jer auto sam kupio nov u salonu, servisiran u ovlascenom servisu, posedujem pun registrator svih racuna i svega i uvek bio kasko osiguran i on kreten trazi da ja prekucavam broj, kad su videli da cu da ih zajedno sa sve prodavcem iz salona spakujem i odvedem u 29. da im prekucam mozak, krenuli su nekom smirglom i wd-om da skidaju .
ribaju oni li ribaju kad kao uspeli vide broj a ono ispadne im smirgla u motor, ja gledam da l da ga davim sta da mu radim.

* slikaju naucnici motor, i zapisuju gume tj dimenzije, meni su u tom trenutku bile zimske 215/65/16 a letnje imam 235/60/16 inace obe dimenzije predlaze proizdvodjac i ja ove naucnike pitam da li to pise u uverenju od ABS kazu da pise i kazu da ne vazi atest ako na kolima nisu gume koje pisu u uverenju :nesvest:

* zavrsilo se slikanje , mora tehnicki da se uradi znaci 1500, na tehnickom samo valjci (kao da to ima neke veze sa staklima)

* inace ovo sto rade kako rade ne bi smeli da rade jer su metodu ispitivanja akreditovali po iso17025 a internacionalni standard ne postuju u osnovnim stvarima ali im ne mozes nista jer je ovo igra par ljudi kako pare da uzmu.

* sto se tice stakala jos jedna stvar , pre par dana sam isao da registrujem auto i u sup-u zena koja radi na registraciji vrisnula i rekla jao sta da radim sad kako ovo kako ono , pogubljeni ni sami ne znaju.

moj post se malo oduzio i nadam se da svako ko ide u amss da ce bezbolno proci i da nece izgubiti 3 sata i zivce kao ja :glavomuzid:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Akreditovani su kao kontrolno telo po 17020, a ispitivanje kako rade samo oni znaju:

Slika
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Au Frenky druže..... :srbin:
Frenky90
Reactions:

Post od Frenky90 »

Veruj mi druze i ja radim sa akreditovanim metodama.
Akreditacija drzavnih laboratorija a ono nije ni laboratorija je sacuvaj boze.

U amss po standardu 17025 moraju da prilagode spoljasnje uslove tj da se prati fluks svetla u “laboratoriji” a ono nije lab vec obicna radionica . Svetlost moze da utice na rezultate.

Onda nemaju internu kontrolu, nemaju validaciju metode, nemaju kontrolnu kartu i nemaju prirucnik o radu kraj sebe.
Takodje nemaju kontrolni uzorak a ni evidenciju rada u laboratoriji.

Sve su to zahtevi standarda 17025

Sent from my iPhone using Tapatalk
Frenky90
Reactions:

Post od Frenky90 »

E i jos jedno. Ispitivaci nemaju adekvatnu strucnu spremu niti imaju kraj sebe dokument o obuci ( internoj ili eksternoj)

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Ne čitaš šta sam napisao.

A inače rade kalibraciju onog sokoćala pre merenja, baš zbog promene uslova okoline. Izvade iz džepa parče stakla (radni etalon verovatno) i potenciometrom našteluju vrednost koju sokoćalo izbaci.
Frenky90
Reactions:

Post od Frenky90 »

Za kalibraciju mora da ima referetne standarde bilo da su cvrsti, tecni ili u obliku nekog materijala. Svaki standard mora da ima sertifikat ono sto oni koriste da bi namestili 0 je obicno staklo.
Koje moze iseci u kocku Pera, Mika i Zika.

I da imaju ref. materijal za nulu opet nemaju druga dokumenta koj zahteva standard.
Ali koga briga bitno je da uzimaju lovu.

E i jos nesto auto su slikali sa svim zakacenim pojasevima i ne sme pojas da bude neispravan

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Koji standard, o čemu pričaš? Vidiš da nema standarda za to što rade, samo se pozivaju na Pravilnik.

Po drugi put, nemaju akreditaciju po 17025 nego po 17020.
Frenky90
Reactions:

Post od Frenky90 »

Za bilo koju metodu moras da imas referetni sertifikovani materijal odnosno standard bilo da je plocica ili kamen moras da ga imas i da njega prate obelezja i dokumentacija.
Kada se kaze standard za lab misli se na hemikaliju ili materijal koji se sertifikovan i testiran od strane proizvodjaca.
Radio sam sa rucnim aparatom za merenje % metala u nekom uzorku. Za kalibraciju imao sam sertifikovane plocice tacne konc metala u leguri.

Inace u standardu 17020 i 17025 ne pise kako se mere zatamjene stakala ili bilo koje drugo merenje. Ti internacionalni standardi namecu uslove rada u laboratorijama i sta sve laboratorija mora da ispuni.
A oni rade po dokumentovanoj metodi koja ima neku referencu i koju su sami razvili. E sad kad radis po dm metodi moras da je imas kraj sebe moras uslove validacije da ispostujes sve to a u onoj radionici sto oni zovu laboratorija nema nista od toga.

Sve ovo zvuci kao spansko selo, izvinjavam se ali meni je struka i ono sto sam zapazio je profesionalna deformacija.

Iso 17020 je povucen 23.5.2012 a sve laboratorije moraju raditi po iso17025.Slika

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ovde pise da je 17020 od 2002. godine povucen 23.05.2012. a umesto njega je validan 17020 od 2012. godine koji ga zamenjuje.
Nigde nema 17025.
Samo konstatujem iz prilozenog.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Ja razumem šta čovek piše, ali on ne razume šta sam ja napisao.
To su dve potpuno odvojene stvari. Ocenjivanje usaglašenosti nije samo rad u laboratoriji.

Kad smo već u off-u debelom:
AMSS CMV kontrolno telo (17020): http://registar.ats.rs/predmet/603/
AMSS CMV etaloniranje (17025): http://registar.ats.rs/predmet/670/
AMSS CMV laboratorija za ispitivanje (17025): http://registar.ats.rs/predmet/403/
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Treba reći da svako vozilo koje se atestira ima svoj dosije koji se sastoji od papirne dokumetacije i memorijske kartice na kojoj je slikano vozilo.
Mislim da to utiče na cenu.

Ako vam se ne vidi broj motora moraćete i to da sredite, 6500 sa saobraćajnom bez menjanja tablica i jedan ceo dan zezanja.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

https://laitovo.eu/en/catalog/cars

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !