Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Re: Vazduhoplovi

Post od Geza »

Malo i naši piloti preteruju. Koliko sam puta na forumu pomenuo da helikopteri lete iznad naseljenog mesta. Čak su sad počeli i noću da lete. Nismo baš toliko mala zemlja da nema gde da se vežba.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako mene pitate, za ovoliku flotu kao sto je nasa, mnogo je. Ne bi me cudio da je neodrzavanje uzrok. Kazem, ne bi me cudilo, zbog generalnog stanja u zemlji, a time i vojsci, ali necu da tvrdim, mozda su sve bili nesrecni slucajevi ili greske pilota.

Avion "orao" vojnog vazduhoplovstvai srušio se 3. juna 2010. godine u blizini Kragujevca, a pilot se spasao katapultiranjem.

U blizini batajničkog vojnog aerodroma 7. jula 2009. godine srušio se avion tipa MIG 29. Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda.

Avion "supergaleb G-4" pao je 24. septembra 2008. na aerodromu u Batajnici, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot Ištvan Kanas.

U mestu Baranda kod Zrenjanina, na oko pedesetak kiometara severistočno od Beograda 21. maja 2008. godine srušio se vojni avion "orao".

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/344716 ... pet-godina
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kada je 2008. godine poginuo pilot Ištvan Kanas, poginuo je i vojnik na zemlji, ako se ne varam. Ili je to bilo neki drugi put?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Imas na blicu sve, samo kliknes na obojeni link.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Sloba@ Negde sam cuo u medijima bas to da su se katapultirali, zato sam i mislio da si preneo ono sto sam i ja cuo :pivo:
Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

dragvorl napisao:Imas na blicu sve, samo kliknes na obojeni link.
2009. je to bilo, nađoh sad. Pilot MIG 29 i vojnik na zemlji.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Saucesce porodici poginulog pilota, to prvo.

Gledam sad na B92 sajtu(na vlicu nema NIKAKVOG teksta) oni kazu da je pala Lasta? Nisam u toku, juce nacuh da je orao u pitanju...

Inace, razloge pada ne bih da komentarisem. U VS se mnogo toga radi na mislice, a jednostavno tako ne bi smelo.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Proslo mi je vreme za edit: poginuli pilot je radio u TOC-u,kao probni pilot kaze sajt RTS-a. Verovatno se radilo o opitovanju aviona.

Naravno, svima je jasno da je njihov posao jos opasniju i u odnosu na "obicne" pilote.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

superboss napisao:Gledam sad na B92 sajtu(na vlicu nema NIKAKVOG teksta) oni kazu da je pala Lasta? Nisam u toku, juce nacuh da je orao u pitanju...
Lasta je pala, nova ima manje od 40 sati naleta! :(
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Realno ne znam cemu nama avijacija sluzi? Odavno smo napustili razvijanje kakvih takvih aviona, para da kupujemo nove nemamo, a ovo sto imamo je smesno spram bilo kakve modernije avijacije i protivvazdusne odbrane.
Samo ljudi gube glave bez razloga, jer njihovo to vezbanje nema poentu.

Treba da se baziramo na helikoptere, kupovinu istih, osavremenjavenje flote i vezbanje spasavanja ljudi iz pozara, poplava, snegova, ...
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Poslednji info je da je bilo testiranje pada aviona u kovit, ali nije provereno i da je doslo do nekog problema sa komandama.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

ako je mogao da se napravi avion kod nas pre 30 godina, mora da moze i sad, na taj nacin treba modernizovati vojsku, treba pogasiti sve suvisne institute, fabrike, remontne zavode i oformiti jedan koji ce se baviti svim tim, proizvodnja moze i na vise lokacija, ali razvoj treba da je centralizovan, pa fabrika vagona kraljevo i IMK krusevac su izlivali M84 a te fabrike sad tavore, sve to moze ponovo da se uspostavi samo nema organizacije, nama treba kineski model komunizma, gde se za korupciju i bahatost rukovodstva placa glavom,
a naravno da sve ne moze samostalno da se razvije, tipa motore mozes sad kupiti od volvoa, mlazne na vise mesta u zavisnosti od konstrukcije aviona, a verovatno i postoji stara dokumentacija samo je treba usavrsiti i modernizovati, takve proizvode ponovo bi kupovala afrika i arapski svet, al ne vredi mi se bavimo bezveznim pitanjima, tipa EU, Rusije i ostalo, to sve treba ostaviti po strani i iscupati se sopstvenim snagama, u suprotnom nema spasa
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

daleko je vojska od samostalnog razvoja bilo kakvog velikog projekta...
to se vise nikada nece dogoditi, i sto pre se to prihvati bolje ce se i brze naci resenje sta dalje raditi...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Sve zavisi od toga šta smatramo velikim projektom... Ako mislimo na razvoj modernog borbenog aviona, to više niko ne može samostalno da radi, osim Amerike i Rusije. Proizvodnja letelica i vozila kod nas je moguća na nivou pojedinih komponenata i u saradnji sa drugim (poželjno zapadnim) zemljama. Ako ima želje za samostalnim razvojem, njega bi trebalo usmeriti na PVO, tj. na radare i rakete.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

kvcali napisao: pa fabrika vagona kraljevo i IMK krusevac su izlivali M84 a te fabrike sad tavore,
Tenk M84 se izradjivao u Hrvatskoj u Osjeckoj fabrici Djuro Djakovic, tamo se i izlivao oklop a delovi i komponente su stizali iz raznih fabrika sirom bibse SFRJ.
Slika
Odgovori