Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Dobro veče

Post od Vladapetr »

Ako nemaš komentar na onu sns propagandu, onda ti se izvinjavam.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Nemoj meni da se izvinjavas, govorim uopsteno nije ti prvi put ;)
Mogao si sve ono da napises bez "bot" i te fore.

Gesendet von meinem SM-J500FN

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Neko pametniji i iskusniji od mene je davno napisao da bi, da ne zna ko je i gde živi, verovao da sve ono piše za sendvič. Ne može se to uviti u lepše oblande, i to nije "potkačinjanje" nego komentarisanje najbljutavije Informer-olike propagande na forumu koji okuplja zdravorazumne osobe.

Da je onaj komentar objavljen kao otvoreno pismo Ž. Mitrovića zrenjaninskim privatnicima, nikome ne bi bilo neobično. Pametnom dovoljno.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Ne kontas. Nema veze, samo udri

Gesendet von meinem SM-J500FN

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Bio sam juce u zavodu za zaposljavanje. Hteo da vidim da li daju neke subvencije za otvaranje nove preduzetnicke firme. Uglavnom konkurise se za sredstva sa zeljenom delatnoscu kojoj bi se bavio. I oni odobre ili ne odobre. Zavisi od toga i koliki im je fond. Dodeljuju dok ima, kad nestane ceka se sledeca godina.
Dobija se oko 1500e i imas obavezu da radis minimum 12 meseci. Te pare okvirno pokrivaju doprinose za tu godinu na minimalcu. Nista ozbiljnije sa tim parama ne mozes da uradis.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

@kragujevac
Srećan put sutra :pivo:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

blaugrana napisao: 18 Maj 2018, 21:34 Ne kontas. Nema veze, samo udri
Mislim da je štos u tome što se dijaspora informiše sa RTS i sličnih medija gde se veličaju uspesi Supreme Leadera.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

šta znači "kepovani" doprinosi?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

dunx81 napisao: 18 Maj 2018, 20:39
superboss napisao:
Ne znam kakvi su uslovi u firmi, ne znam kakvi su uslovi kod trafikanta(osećam da su bajni)-samo komentarišem činjenicu da se čovek buni na činjenicu da je neko dao radnicima veće plate od njega?
U firmi radis na traci 5 dana nedeljno po 8h a kod trafikanta radis kao taksista 6 dana po 12h za istu lovu. On te kao prijavi i plati ti doprinose ali mu ti onda to refundiras od svoje zarade koja je uglavnom 30% pazara. A inace je bio najglasniji i uspeo je u tome da se start spusti na 20 din pa ti sad racunaj koliko treba da vozis. Trafike necu spominjati,njima daje 25k.

A vezano za Drax,u Zr se po pazarima u gomili drugih prodavnica oseti kad 6500 plata legne u istom danu.

Na stranu sve,solidan broj poslodavaca moze da poveca primanja zaposlenima ali ne radi to jer ne rade ni ostali i tako u krug. Cak i vlasnici malih a uspesnih firmi od 3-4 zaposlena ispacuju niske zatade a realno tu povisicu koju bi dali na 3 zaposlena ne bi osetili jer istu sprcaju u jednom vikend izlasku. Njihova lova,moze im se.
Eto, nisam bio daleko od istine, jer je u većini gradova ista priča.

Naravno, nisu svi privatinici isti, uvek treba reći čast izuzecima. Na žalost, mali je to procenat.

Ali eto,mamu im on veleizdajničku idu kod strancova da rade 8h a neće kod našeg Rodoljuba za 30% manju platu, ali rade 12h.

@Darko

Ih to ti je super, nisi ni svestan koliko je NS i Vojvodina naprednija od ostatka SRB po tim davanjma.

U manjim gradovima to da dobiješ bez debele veze nema šanse.

Da ne spominjem par primera koji su podigli te pare da bi otišli na more :glavomuzid:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
nick79
Reactions:
Pridružio se: 27 Feb 2014, 07:26

Post od nick79 »

Kepovani doprinosi znaci da taj poslodavac ne placa pun iznos doprinosa vec smanjen iz raznih razloga. Uglavnom su strani poslodavci dobijali takve povlastice, mada znam i za jednu domacu firmu - mozzart kladionice. Drugar se presao i dogovarao neto plato pa da prebace posle na bruto. Medjutim umesto 167% dobio je manje, jer mozzart ima kepovane doprinose navodno zbog broja zaposlenih koje ima u zemlji.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Imaju "cap" - kapu. Plaćaju se procentualno do određene visine plate, iznad toga ostaju isti.

https://www.paragraf.rs/statistika/osno ... ranje.html
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Maksimalna osnovica je pet prosečnih plata tj oko 330.000 dinara, a procenat uvek isti do tog limita.

Darko mislim da je uslov za to da je radnik koji se zapošljava bio na birou najmanje 3 meseca, možda i 6, nisam siguran.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Dobro veče

Post od Laki021 »

Svako selektivno cita samo delove koji mu odgovaraju i one koji omogucavaju svadju.

Lepo sam napisao da je subvencionjsanje Continentala najskandaloznije subvencionjsanje u zadnje vreme, no svejedno mi se trazi da dokazujem nesto oko toga...

Svakako, rekoh vec, svi kojima radnike odvlace firme koje daju platice od 30-40k, bili oni trakanti, taxisti, sverceri kineskih cigara i maski za telefon, treba sami da zatvore firme.

Kakva je perspektiva pomaganja i brige za takve “preduzetnike”? Mogu im dati i subvencije, no taman i 100 godina sa ih subvencionisu oni bi 101 nakon isteka odmah propali, rupa bez dna.
Ne treba ih uopste uzimati u razmatranje, a trziste ce odraditi svoje i izbaciti ih iz posla jer radnike naci nece.

Sjajna je vest da neko ne moze da nadje radnike za 15-20-25k din, neverovatno je da neko to moze i da pokusa da prikaze kao lose.

Kad se vec pominje strane velike firme vs domaci trafikanti, nije isto ni da li imate 100 ljudi zaposlenih u trafikama koje generalno presipaju iz supljeg u prazno ili firmama koje celokupnu proizvodnju izvoze a plate im dolaze iz inostranstva.

Jedini pravi nacin da se dodje do vecih plata je da se nezaposlenost smanji, tada konkurencija proradi i firme moraju sa dizu plate kako bi obezbedile radnike. Oni koji nisu u stanju da isprate ispadaju iz posla i to je normalno.
I bez brige, te strane kompanije se nece pokupiti iz zemlje ako plate skoce i 100%, imaju poprilicno lufta.

Stranci dolaze jer se Srbija konacno vise ne smatra nekom rizicnom zemljom, nema to previse veze sa sadasnjim vlascu, jednostavno smo konacno skrpili neki period bez rata, sankcija i ostalih budalastina.
Da li su neke subvencije potrebne, opravdane, to ide od slucaja do slucaja i tesko je proceniti, pogotovo sa nagadjanjem 90% podataka.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Srbija se i dalje smatra visoko rizicnom zemljom, sa prevelikim vremenskim intervalom naplate
Čini mi se da je preko 100 dana
Odgovori