Opšta tema o gorivu - cene, kvalitet itd.

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Gorivo poskupljuje, PONOVO

Post od Texonja »

OK, zanemaricemo taj deo o obecanjima. Ajde da pitam ja vas koja je logika da dizel poskupi 9 din, a benzin 3 din ili koliko vec?
Zanemarimo stranu sto mene to vise pogadja pa se "bunim", jer iskreno to pojedinacno poskupljenje na mesecnom nivou mi nije neka stavka od koje mi bilo sta zavisi u zivotu (mozda 10-15 eur vise mesecno za dizel). Dakle, zanemaricu sebe i nas koji vozimo naftarice, ali svaki vid proizvodnje u nasoj zemlji, sto industrije, sto transporta materijala i robe koristi naftu... od kamiona, preko lokomotive, do traktora. Podici akcizu na dizel je pucanj u sopstvenu slepoocnicu, jer ce on podici sve ostale cene.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Moraju da se izjednace akcize na dizel i benzin, tacnije da idu postepeno ka izjednacavanju, zbog uslova koje smo potpisali pristupom u STO. KAo i obicno, EU ide nasim politicarima na ruku da nadju izgovor...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Pa ako treba da se izjednace, neka spuste akcizu na benzin. :) :ovacije:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Biće i to. Večeras kad zaspimo. :kezo:
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Rakhil napisao:Moraju da se izjednace akcize na dizel i benzin, tacnije da idu postepeno ka izjednacavanju, zbog uslova koje smo potpisali pristupom u STO. .
Zaista, od kada STO definise unutrasnju poresku politiku bilo koje zemlje bilo kada ?
Nije mi poznato da smo clanica STO, zar nije bila prica da cemo mozda oko 2020-2030 moci da savladamo u svemu pregovore o pristupanju, koji i inace tipicno traju oko 20tak godina kao proces.

Ja mislim da je podizanje poreza iliti akcize, naknade, takse, doprinosa, ...sarenih naziva za istu stvar jedna obicna glupost kojom se zeli i ono malo zivuce privredne aktivnosti usporiti i otezati poslovanje.

Naravno, pricam ti pricu je da to kao zbog dobrobiti gradjana, privrede, drzave...

A zasto dizel i gas, pa to se ipak mora trositi pre svega dizel pa je time navodno sigurniji priliv.
Sve dok ta perpetum mobile fikcija da veci porez podrazumeva vecu vrednost budzeta i brze punjenje ne pukne kao mehur od sapunice.
Vec vidjeno, i ovde i po svetu u siguran krah takvog sistema.

Sa porezima na derivate zbirno visim od 100% je odavno predjen prag moguceg trpljenja privrede.
Bez siroko dostupne i pristupacne cenovno energije nije moguc razvoj bilo kog biznisa a bez razvoja biznisa zna se krajnji ishod.
U svim zemljama gde se vodi takva poreska politika nema privrednog razvoja odnosno prakticno je stagnacija.
Igor_Bg
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2012, 07:18
Garaža: Peugeot 207 1.4e 75 ks LPG

Post od Igor_Bg »

Da, drzava ocekuje da ovim povecanjem akciza povecaju priliv u budzet sledece godine za 2.8 milijarde din.
Sto se tice cigareta, moguce je ocekivati relativno istu potrosnju. Ali pokazalo se vec da cena goriva itekako utice na potrosnju u srbiji tako da tu bas i nisam siguran da ce biti tu nekog boljitka za drzavu, ali je ovo po meni veliko poskupljenje. Doduse, cim su odlicili da sa promenom akciza krenu 1. oktobra mogu zamisliti u kom je stanju drzavna kasa, uglavnom sacekaju 1. januar i ulepsaju nam novogodisnje praznike :)
Jedno je sigurno, primetno manje vozila u Beogradu u spicevima, vecina ljudi se vratilo sa godisnjih odmora a i dalje nema onih "starih" guzvi po gradu.
Evo clanak RTS-a,

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D1%83.html

"Због већих акциза и ПДВ-а, од октобра дизел скупљи до девет, а бензин три динара. И по садашњим ценама мање се вози, а на пумпама гориво се сипа највише за 1.000 динара. То потврђује и пад промета који је у првом полугођу мањи 10 одсто него прошле године."
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Meni pricinjava bas lep osecaj kada dodjem na pumpu samo da naduvam gume :D

Eventualno za pet stoja da se natanka :D
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ja se ne bih slozio da se primetno manje vozi...

Jutros u 7:30 je vec pocela guzva na bulevaru Pupina, oko 7:50 kad sam se vracao bila je jos veca. Nije nista alarmantno, ali bila je guzva.
Juce u 5 popodne sam od FPN do Autokomande, tj do izlaza na auto-put prema Nbg isao 15 minuta. I onda jos 12 do aerodroma.

Cenim da ce Srbi i dalje voziti i kad bude 200 din gorivo... Drzava jeste u k, tj budzet, ali ovo ga sigurno nece spasiti, a samo ce napraviti jos veci problem privredi i transportu...
Korisnikov avatar
RINGE
Reactions:
Pridružio se: 06 Jun 2012, 08:52
Garaža: Suzuki SX4 GS

Post od RINGE »

Skoro sam slusao da je u Srbiji ove godine opao promet prodaje benzina za 10%. Samim tim se moze zakluciti i da ljudi voze manje tih nekih 10ak posto.

Verujem da je gora situacija po manjim gradovima nego u BGu gde moras da koristis kola da bi se prevezao sa jednok kraja na drugi.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Ne znam kako je kod vas ali u mojoj ulici parking je pun u svako doba dana a to znači da se ne vozi.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa manje voze ljudi kojima to nije posao. Ne znam za %, ali verujem da se ogromna vecina goriva trosi u privredi i u privrednim vozilima. Neko ko se bavi transportom, ne moze manje da se bavi time i stedi na taj nacin. Ili radi ili ne radi.
Onda ima ljude kao ja, kojima posao svaki dan znaci ~100km, a ja to promeniti trenutno ne mogu. I da idem taksijem ili autobusom, opet se trosi gorivo.
I na kraju grupa koja moze najvise da ustedi, su ljudi koji 99% svojih voznji moze da zameni pesacenjem ili biciklom. Oni mogu manje da voze. Npr. ja nigde i ne vozim nego do posla i nazad, i kada treba negde s decom djuture ici, dok jos ovaj najmladji ne poraste da moze na biciklu da sedi. Ili ako treba zamrzivac preneti :D
Sve sto sam obavljam, radim ili biciklom ili peske. Ne pada mi na pamet da idem autom bilo gde, gde mogu biciklom, pa makar nesto i nosio na parktregeru.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Jutros na Eko pumpi u ZR, BMB 95 169,90 :ccc:
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Lako je voziti bicikl u manjem gradu, ali recimo po BG-u je to pokusaj samoubistva. Prvo jer nemas stazu po kojoj bi vozio.
Doduse, nema staze svuda ni u Zrenjaninu (verujem i u Palanci), ali je em ravno, em je saobracaj mnogostruko rastereceniji. Ipak i sa tako rasterecenim saobracajem ja se ne bih usudio da vozim bicikl, jer ce me za par km voznje preteci jedno 40-50 automobila, tj postoji ozbiljan rizik da me neki slabovidi deda od 70 god u Stojadinu presavije preko haube. Mozda ce neko reci kako je za mene casa uvek do pola prazna, ali ne bih da prihvatam takav rizik.
Inace da je grad ceo pokriven biciklistickom stazom, a ne samo jedna-dve glavne saobracajnice, bez problema bi mi to bio transport. Ne samo da bih stedeo, nego zbog kondicije i zdravlja. Doklegod ne postoji "mreza pokrivenosti" biciklistickih staza, nezahvalno je traziti od ljudi da voze bicikl.

Sto se tice pesacenja, u BG-u je to jednostavno nemoguce na mnogim deonicama. Prosle godine sam isao pesaka od autobuske stanice do Ade. Staza bukvalno ne postoji celim putem, pa sam prolazio kroz neke podvoznjake gde idu automobili, isao preko gradilista, delom i preko trave ili zemljanim putem. Morao sam i da pitam usput ima li staza negde, a tip mi kaze "pa imas autobus TAJ I TAJ, nemoj peske", a ja na 200-300m od cilja... Druga stvar je sto pesacenje oduzima puno vremena, pa ako neko radi 8 sati, samo mu jos fali da gubi vreme na pesacenje do posla i nazad. :pardon:

E, citam kako sam offtopicario i pricao vojnicke price, dodje mi da obrisem sve ovo gore... :kuku:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Nema ni u palanci uopste staza. Saobracaj jeste manji nego u BG, ali ako naidje budala za volanom, svejedno ti je gde si, u palanci ili u bg. Ili ti hoces da kazes da je postotak budala za volanom veci u bg? :D

Salu na stranu, putovao sam ja letos na posao i biciklom, palanka-novi sad, nekad bentom, nekad magistralom. Nije toliko strasno, paze ljudi. Kada oni svedjani obidju pola evrope na biciklu i nista im ne bude nece valjda ni meni. Ali generalno biciklisti koji budu zgazeni, ne kazem da je to pravilo, ali cesto budu ili pijani, ili neke gluve starije osobe, cesto i oboje :D, retko se desi da zgaze nekog od 30ak godina, koji dobro vidi i cuje :D Krivi su i vozaci, ali ja iako sam biciklista moram da krivim bicikliste vise nego vozace. Jbg, ne paze, a nisu u prilici da im je u rukama volan vozila od 30t, pa cesto svoje greske plate glavom, ili teskim povredama.
Npr. ja se zimus vracam sa posla, i negde izmedju begeca i glozana, preteknem biciklistu, kojeg sam video u zadnjoj sekundi, jer nema nikakve macije oci na biciklu ili nesto slicno, i pri tom je obukao maskirno odelo :uf:
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

nikaragva napisao: Ili ti hoces da kazes da je postotak budala za volanom veci u bg? :D
Hocu da kazem da ima 30x vise automobila nego u BP i ZR zajedno! Evo ja zamisljam sebe kako vozim bicikl recimo Takovskom... i znoje mi se dlanovi... :pardon:
Odgovori