Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Dobro veče

Post od maniaxxx »

ikac2000 napisao: 28 Maj 2018, 12:50 Pa ako njega zatvore, bice veci promet kod ovih sto rade legalno, znaci i mogucnost da se njegovi radnici zaposle u drugoj radnji.

Samo se novac prenosi na drugo mesto.

Inace uvek trazim fiskalni racun u kaficu ako mi ne daju. Isto i za burek.

Roditelji su mi penzioneri i finansiraju se od toga, zasto bih gazdi finansirao porsea umesto toga.
Ne ide se toliko za porsche ili jahte nego za neki red. A taj red mora da vazi za sve i posvuda. Znaci svuda trazis racun i za zvakacebi od majstora zike...ali to ubiti u glavu ljudima na ovim prostorima ( i u SLO je slicno ) je vrlo tesko
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

U KG nisam do sada tražio nigde račun, ali sam primetio da (bar u radnjama u koje sam ulazio) stavljaju isti u kesu. Bukvalno i u pekari preko puta, kupim burek/kifle/whatever, račun u kesi.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Da li Kinezi daju fiskalne i da li prijavljuju radnike? Nekad nisu, sada više ne znam. Mislim, da da, ipak?
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Kad bi svi tako bili revnosni, imali bi 15 pesama na fontani i jelka bi sijala u još više boja :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ikac2000 napisao: 28 Maj 2018, 12:50 Pa ako njega zatvore, bice veci promet kod ovih sto rade legalno, znaci i mogucnost da se njegovi radnici zaposle u drugoj radnji.
Nisam siguran koliko se brzo to dešava, ali bi veći efekat po Poresku upravu bio da zacepe kaznu 100-200-500k... din za prekršaj pa izvolte. Redovna kontrola se podrazumeva.

Jedino ako korupciji skloni inspektori nisu prepreka.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ide i kazna uz zatvaranje radnje. Sledeće zatvaranje je duže, treći put te valjda zatvaraju trajno.

Psihološki najviše znači, jer uglavnom češće obilaze radnje koje su već jednom bile zatvorene. Zato se svi opamete posle prvog puta.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Pulp Fiction napisao: 28 Maj 2018, 13:48 Da li Kinezi daju fiskalne i da li prijavljuju radnike? Nekad nisu, sada više ne znam. Mislim, da da, ipak?
Mislim da vecinom da sada. Pre nekoliko godina ih je poreska pritisla dosta i bas pozatvarala i kaznjavala. Ovde u PO ima jedna bas velika kineska radnja u centru. Pitao jednu radnicu kaze radi kod njih od otvaranja (nekoliko godina vec) redovno daju platu, prijavljeni su svi, imaju odmore. U principu, sve kako treba.

Uglavnom oni koji su muvali i nisu hteli da rade kako treba su pozatvarali nakon sto ih je poreska stegla.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Porez plati, da ti se dobrim vrati. I treba malo da dovedu red, ko zna na cemu sve fuserisu te 'gazde'.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Sve bi to bilo fino da je i u realnosti tako.
Znam za firme koje nikada nijedan inspektor nije zatvorio, niti će. Firme naravno imaju bezbroj prekršaja. Plaćaju paušal kome treba i koliko treba.
Bio je jedan koji se zainatio da zatvori pa je dobio prebačaj u Vranje ili Leskovac.
Npr.drugi slučaj gde inspektor odlazi u kontrolu u jedne poslovnice velike mesne industrije ,i nakon 5minuta ga zove šef i naredi mu da napusti objekat.
Ima primera još ihahaj.

Pravda i porez važi samo za siromašne.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Jedan nas prijatelj, sanitarni inspektor, pao zbog 50e :kezo: Jedva ga zet izvukao.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Inspektora je baš malo. Negde sam pročitao da postoji jedan inspektor (nečega) i njegov reon je Toplički i Nišavski okrug. Skoro 1/6 države.

Послато са D6603 уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Postoje mnoge firme gde se opušteno puši po kancelarijama npr...

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Drugar drzi radnju u SDu bili su mu inspektori iz Jagodine ja mislim. Praksa je sada da se salju iz razlicitih gradova, da bi se zloupotreba svela na minimum.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Puzo81 napisao:Al je inspekcija napravila pomor po N.Detelinari, gledam Reško pekara neprijavljeni radnici, picerija Canzona fiskalni računi, Koliba burek standardno fiskalni i još x radnjica :o

Nenajavljeno došli sa strane 1000%
Napraviše pomor u jednom danu, ne znam da li si primetio, Reško i dalje radi, napraviše neki pult pa kroz otškrinuta vrata kupuješ na crno :D
Onaj sa čarapama pored, jednom zatvaran zbog neizdavanja računa i eno ga i dalje ne izdaje račune, kaže čovek prosto da ga boli q :D

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Sto se zatvaranja objekata tice, to je jako losa odluka. Duplo kaznjavas poslodavca (dobije novcanu kaznu, a onda jos i gubitak zarade za taj period zatvaranja), kaznjava i drzava samu sebe sa neuplacivanjem poreza na promet, doprinosa za zaposlene koje ce poslodavac odjaviti, a sto je najgore, kaznjavas zaposlene koji ostaju bez prihoda u vecini slucajeva. Totalni promasaj. Bolje resenje je da samo povecaju novcanu kaznu.

Drugi problem je sto (ako nemas vezu) inspekcije imaju nultu toleranciju. Znam lokale koji rade apsolutno legalno, ali su zatvarani zbog jednog artikla manjka. Ako govorimo o picu i prehrani i njihovim zalihama, ogromna je verovatnoca da dodje do nekog neslaganja. Dobavljac moze pogresno isporuciti, nesto se moze razbiti, radnik moze razbiti ili na svoju ruku nesto izdati bez racuna... Neki prag tolerancije mora postojati, a njega nema. A vrlo lako se prepozna gde je zloupotreba, a gde nesrecna okolnost.

A sad ono najvaznije. Drzava mora stvoriti jednake, pravicne i povoljne uslove za poslovanje svih privrednih subjekata. Kako se desi da ne znaju sta ce, oni podizu namete na teret poslodavca. Jako je tesko izmirivati sve obaveze, poslovati 100% po PS-u i opstati. Meni je neverovatno da ne postoji mozak u vlasti koji ce zakljuciti da ako se ukupni nameti smanje, prihodi drzave ce se povecati. Ja sam ubedjen da bi ogromna vecina poslodavaca jedva cekala da izadje iz sive zone i prestane da zivi u svakodnevnom stresu. Isto tako, ne moze se desiti da "mali" ne smeju da imaju ni dinar dugovanja (po pitanjima poreza, komunalija...), a "veliki" da duguju milione i i nesmetano nastavljaju da rade.

Drzava prvo da uredi sebe, pa onda da krene dalje.
Odgovori