Koliko troši?
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Re: Koliko troši?
Zar nije sekvent obavezan za Euro 3 motore? Plus Kuzma ima metalnu granu, iopšte nema obavezu da ima sekvent. A do skoro i nije mogao sekvent na singlepoint ubrizgavanje, već samo elektronac venturi.
Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk
Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Evo šta kaže zakon:
"4.2.1.2: motori sa plastičnom usisnom granom i motori sa MPI sistemom kod vozila proizvedenih posle 1. januara 2001. godine moraju imati opremu sa sekvencijalnim ubrizgavanjem TNG-a."
Njegov motor je MPI, ako se ne varam.
Izvor: http://www.profisistem.com/zakoni/strana/850
"4.2.1.2: motori sa plastičnom usisnom granom i motori sa MPI sistemom kod vozila proizvedenih posle 1. januara 2001. godine moraju imati opremu sa sekvencijalnim ubrizgavanjem TNG-a."
Njegov motor je MPI, ako se ne varam.
Izvor: http://www.profisistem.com/zakoni/strana/850
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ali je 98 godiste.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Hmm, onda o.k, mislio sam da je auto noviji. No nije čudno što neće više niko da se zeza sa venturijem na EFI/MPI motoru. To pričam stalno bratu, on ima na Daewoo Tacumu sa 1.8 16V motorom (Opelov motor) i neki "Lovato lambda control" sistem koji je valjda "nešto između" vakuumskog i sekvent sistema (bliže vakuumskom) i neće da ga počupa i ubaci neki kršten sekvent (ne daju mu se tolike pare na star auto), a stalno ima neke probleme i povećanu potrošnju.
Sekvent TNG je za sve full, semi, ili sekvent benzinske MPI nevezano za materijal izrade usisne grane.
Euro 3 zahteva MPI ubrizgavanje da bi se dostigle norme izduva tako da jeste, sve od 2001. je sigurno za sekvent plin a i dobar deo starijih godista.
Isto tako je obavezan multi ventil na boci sa integrisanim elektro ventilom.
Bez toga ne moze atest.
Euro 3 zahteva MPI ubrizgavanje da bi se dostigle norme izduva tako da jeste, sve od 2001. je sigurno za sekvent plin a i dobar deo starijih godista.
Isto tako je obavezan multi ventil na boci sa integrisanim elektro ventilom.
Bez toga ne moze atest.
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Jasno je da reatest nikako ne bi mogao da prodje, posebno ne u ovakvom stanju. Iskreno sumnjam da je TNG uredjaj atestiran na neki od nelegalnih nacina. I isto tako sumnjam da taj uredjaj nije u skladu sa zakonom ili sta god da pominjete (ne razumem se) koji je vazio u trenutku atestiranja konkretnog uredjaja.
Bilo kako bilo, ventili na TNG boci su zavrnuti i auto ce se svakodnevno voziti na benzin u narednom periodu. Ako odlucim da je zadrzim sve ce biti pripremljeno za reatest i bice uradjeno sve sto je neophodno za ispravan i bezbedan rad motora.
Sent from my P10 Lite using Tapatalk
Bilo kako bilo, ventili na TNG boci su zavrnuti i auto ce se svakodnevno voziti na benzin u narednom periodu. Ako odlucim da je zadrzim sve ce biti pripremljeno za reatest i bice uradjeno sve sto je neophodno za ispravan i bezbedan rad motora.
Zavisi od datuma kada je radjeno, po starom ili po novom zakonu. Po starom je muvanje moglo kako si hteo, po novom narocito od pre 5-6 godina bas se ozbiljno pregleda. Barem ono sto sam ja video u CMV na 10 tak pregledanih vozila.
Do sada sam prosao 6 atest procedura, onaj prvi atest sto je NIS u Elemiru radio je bas "atest", sve je moglo da prodje pa i bastensko crevo kroz koje ide gas u motor.
Do sada sam prosao 6 atest procedura, onaj prvi atest sto je NIS u Elemiru radio je bas "atest", sve je moglo da prodje pa i bastensko crevo kroz koje ide gas u motor.
- Kuzmanovic
Jel je radjeno po novom zakonu ako je atest izdala agencija za bezbednost saobracaja?
Koji je datum izvršenog pregleda?
Koliko se sećam agencije je tek kasnije krenula sa svojim papirom, pre toga je bila ona plava mala kao knjižica.
Atest iz 2012. koji sam radio za V340 je taj mali plavi atest (nije ABS izdala), a sledeći koji sam radio 2015. je izdala ABS na onom velikom papiru. I morao sam da pišem tada izjavu kao instalater dok ranije to nije bilo potrebno.
Kako god, sada je jasno regulisano šta može a šta ne može da se ugradjuje i ako budeš radio reatest biće po sadašnjem strožijem postupku.
Koliko se sećam agencije je tek kasnije krenula sa svojim papirom, pre toga je bila ona plava mala kao knjižica.
Atest iz 2012. koji sam radio za V340 je taj mali plavi atest (nije ABS izdala), a sledeći koji sam radio 2015. je izdala ABS na onom velikom papiru. I morao sam da pišem tada izjavu kao instalater dok ranije to nije bilo potrebno.
Kako god, sada je jasno regulisano šta može a šta ne može da se ugradjuje i ako budeš radio reatest biće po sadašnjem strožijem postupku.
- Kuzmanovic
Atest je iz Maja 2014. godine, imam papir A4 formata koji je izdala ABS. I bivsi vlasnik mi je dao papire od starog atesta u vidu onog zelenog kartoncica koja je Vinca izdala i jos nekog papira.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Ne znam Kuzmanoviću. Meni je ovo jasan znak da menjaš auto. Vreme je za jedan Golf TDI
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Brkate pojmove. Po ovome je atest bio 2009. i izdata je knjižica.
2014. je urađen reatest, odnosno kontrola i tu je ABS izdala uverenje.
2019. ako budeš radio trebaće ti nova boca (ili ranije, pogledaj datum u uverenju).
2014. je urađen reatest, odnosno kontrola i tu je ABS izdala uverenje.
2019. ako budeš radio trebaće ti nova boca (ili ranije, pogledaj datum u uverenju).
- Saša
Pa da, zahvaljujući ovoj gore citiranoj odredbi, tačnije stavki "od januara 2001" i činjenici da motor ima metalnu usisnu granu taj uređaj je očigledno/ipak regularno prošao reatest, iako bi na takvom motoru daleko bolje bilo imati sekvent - zbog manje potrošnje, manjeg gubitka snage, lepšeg rada motora i još puno razloga.
TT
TT
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Kad je ugradjivan verovatno je razlika bila znacajna u ceni.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money