Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Re: Dobro veče

Post od havijer »

Meni se uvek čude kad u lokalnoj prodavnici hoću da ponesem nešto u rukama a ne u kesi...kažu da svi hoće po 6 kesa ako kupuju 12 artikala samo ja nosim u rukama. Takođe mali lek u apoteci trpaju u kesicu i to ne podržavam...

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

ChobbyNS napisao: 31 Maj 2018, 22:48 Darko kako upes da potrosis 400k dinara tih kesa, pa one kostaju nesto bas smesno,manje od dinara svakako.
Po toj racunici ispadne da dnevno podelis oko 2000 kesa sto mi je bas bas puno.
Delim male i velike. Male placam 55 para. Velike 1.2 dinara. Tih 400k se podeli u nekoliko prodavnica. Ne bi verovao za cega sve traze kesu. Od orbit zvaka, cigara pa nadalje. Cesto jedna musterija uzme po vise kesa. Ne daj boze da im ne das tu kesu. Odmah se uvrede. A konkurencija sve veca. Uskoro ce nas pogasiti veliki trg. lanci. Sto je i normalno. Retko gde postoje male privatne prodavnice kao u srb.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Ako je više prodavnica onda je ok, mislio sam da se o jednoj radi.
Znaš šta je najgore, što kod mene u kraju u maloj prodavnici sami nude kese iako ne tražim, i to za 1-2 artikla.

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Neki su ovde shvatili da ce veliki lanci uvesti naplatu iskljucivo zbog dodatnih miliona (ne kazem da to nece ustedeti). Pre svega je inicijativa krenula od drzave i raznih udruzenja. Pritiska dosta i evropska unija zbog poglavlja o ekologiji da se do odredjenog datuma drasticno smanji potrosnja kesa plus uvedu samo biorazgradive.
Cak znam da su predstavnici jednog od velikih lanaca biti protiv naplate kako ne bi izazivali kupce.

Ko se ovde bavi privatnim poslom imam i info da ce od 01.01.2019 god intervencijom drzave i narodne banke provizije na koriscenje aparata privatnih banaka za platne kartice biti smanjene sa trenutnih 2-3% na 0.2-0.3% odnosno 10 puta.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Zašto se ne uvedu papirne?
Još jedno jedenje govana

Apsolutno treba plastične zabraniti
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Darko napisao: 01 Jun 2018, 00:16 Neki su ovde shvatili da ce veliki lanci uvesti naplatu iskljucivo zbog dodatnih miliona (ne kazem da to nece ustedeti). Pre svega je inicijativa krenula od drzave i raznih udruzenja.
Kao da ne znaš u kakvoj državi živimo. Upravo se o tome i radi, da je neki lobi uspeo da taj trošak poslovanja prebaci na potrošača. Da li će cene u prodavnicama biti manje sada kada više ne plaćaju kese?

Ekološki neće biti ni za mrvu bolje.
Primer: eko taksa pri uvozu motornog ulja, eko taksa za uvoz polovnih vozila. Gde idu te pare i da li se išta promenilo u ekološkim aspektima?
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ja imam par platnenih kesa/torbi I ne menjam ih. Baš su izdržljive, bar 20 kg je nosivost.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Kese nemaju veze sa ekologijom.
Više je do nekulture ljudi,narod je stoka. Primer od jutros, vodim dete u vrtić i dok čekamo zeleno na pešačkom prelazu,pored nas stoji tip baci u travu praznu limenku coca-cole. Dete kaže "on je bacio smeće u travu,to ne sme da se radi". Tip je naravno to čuo,i još se kiselo smeje.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Kad je debilcina nevaspitana. Sve iz kuce ide

Gesendet von meinem SM-J500FN

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kako nemaju. Vetar oduva kese i iz kontejnera a kamoli iz deponija i slicnog gde te kese stoje na otvorenom. Pa pogledaj kolko kesa leti po beogradu, ne mozemo se nadati da ce ljudi naprasno postati svesniji i prestati da bacaju kese na ulicu, neko resenje mora da se nametne jer problem treba resiti a ne lamentirati nad sudbinom.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kod nas u BG se "otimaju" za bačene limenke. Par puta me klinac pitao zašto čika vadi đubre iz kontejnera.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kese nisu uzrok bacanja otpada kako kome dune, pa time nisu ni resenje ekoloskih problemma. Plasticne kese su odavno kod nas biorazgradive i ta prica o uvodjenju kao nekih novih je zamajavanje trgovaca da opravdaju dodatnu naplatu.
Da, kese se vec sada placaju, kao i druga ambalaza u koju se zaviju proizvodi kao sto je sir ili meso ili masline ili... u rinfuznom obliku. Bolje da se ogranici kolicina upotrebe bilo kakve kese nego naplata 2 dinara. Ovako problem nije resen samo se dodatni prihod stvara koji naravno nece biti ulozen ni u edukaciju ni u ciscenje vec postojeceg zagadjenja.
Ne bih imao nista protiv da se 2 dinara u potpunosti odvoji samo i jedino za ciscenje okoline a ne da ide trgovcima u prilog.

Papirne kese se bacaju takodje kao i plasticne kako kome dune jer je ista navika, ista kazna, ista edukacija, sve ostaje isto.
Ranije pre uvodjenja plasticnih kesa bile su u trgovinama papirne pa su ulice i okolina bile preplavljene papirnim kesama.

Problem je u ljudima i tu treba da se poradi i resava.A resenje je prosto i vec dokazano sirom sveta- udar po novcaniku. Kazna ne mora da bude velika ali da se kazna zaista i sprovodi tj naplacuje za svaki prekrsaj i baceni papir/kesu/zvaku/opusak/pljuvanje/...
nick79
Reactions:
Pridružio se: 27 Feb 2014, 07:26

Post od nick79 »

member napisao:Kese nemaju veze sa ekologijom.
Više je do nekulture ljudi,narod je stoka. Primer od jutros, vodim dete u vrtić i dok čekamo zeleno na pešačkom prelazu,pored nas stoji tip baci u travu praznu limenku coca-cole. Dete kaže "on je bacio smeće u travu,to ne sme da se radi". Tip je naravno to čuo,i još se kiselo smeje.
Tako je mene jednom jedno dete sa majkom postidelo kada sam bacio pikavac. Pokupio sam ga, nosio do prve kante i bacio u istu. Od tada, ako i zapalim cigaru na ulici, pikavac ugasim na betonskoj kanti i bacim.

Sent from my iPad using Tapatalk
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Darko napisao: 01 Jun 2018, 00:16 Ko se ovde bavi privatnim poslom imam i info da ce od 01.01.2019 god intervencijom drzave i narodne banke provizije na koriscenje aparata privatnih banaka za platne kartice biti smanjene sa trenutnih 2-3% na 0.2-0.3% odnosno 10 puta.
@Darko ovo su predivne vesti. Je li informacija proverena?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

@ivancho
Takvu sam dobio info u drustvu trgovaca novog sada. Trebali bi da je provereno jer su oni na vezi sa ministarstvima, itd.
Receno da je ce biti smanjena provizija 10 do 20 puta (ne procenata nego puta).

Ovo kupcima ne znaci nista ali trgovcima znaci dosta. Jer tih 2,3 posto kad se sabere na godisnjem nivou moze da bude ozbiljna lova.
Odgovori