Granicni prelazi?

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Granicni prelazi?

Post od kragujevac »

maniaxxx napisao: 03 Jun 2018, 10:51 Ako idem sa licnom kartom koje ce onda pecate da gleda?
Ako budeš išao sa ličnom kartom velike su šanse da će pandur na granici da te pita da li si se prijavio/odjavio u MUP-u kao stranac i da ti traži taj kartončić pri izlasku iz zemlje. To se desilo mojoj koleginici iz NS koja ima nemački pasoš. Ozbiljno su je zezali na aerodromu kad je letela iz BG za Minhen.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Pa uz DE pasos ne mozes da imas i srpski, jer DE ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo ukoliko drugo nije EU. Postoje izuzeci, tipa da dete dobije DE pa posle naknadno i SRB.

A ako si nas covek, ali imas samo EU pasos, zajebancija je realna i moguca jer se tretiras kao stranac. Mislim cak da je Ljuba pisao jednom takvo iskustvo.

Na nasoj granici dajes nas pasos, na madjarskoj madjarski, ili ako je zbirni prelaz, stavis EU licnu kartu u Srb pasos i nemas problema.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

dragvorl napisao:Mozes da pojasnis?
Pravi se pritisak oko priznavanja Kosova. Dole se dižu tenzije, svaki dan gluposti. Ne komentarišem novinske naslove.

Kažu mi špediteri da se sve češće javljaju bespotrebne komplikacije na granicama, pa i u EU, na vanrednim kontrolama kamiona. Dešava se da se za standardne uvoze, koje ljudi (iste firme sa obe strane) rade godinama, dodatno komplikuju, proveravaju. Nekima je sve isto, ali i dalje ne verujem da je sve slučajno. Koleginu rodbinu iz Beča su, u Beču, dodatno proveravali na ulici, a živi tamo ko zna od kada. Drugi iz Vršca, bio u Rumuniji X puta, ciman na granici u poslednjih par prelazaka. Mnogo nevezanih slučajeva, u malo vremena.

Nekako mi se čini da nije sve to slučajno, a po prirodi nisam pesimista.

TT

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

kragujevac napisao: 03 Jun 2018, 12:33
maniaxxx napisao: 03 Jun 2018, 10:51 Ako idem sa licnom kartom koje ce onda pecate da gleda?
Ako budeš išao sa ličnom kartom velike su šanse da će pandur na granici da te pita da li si se prijavio/odjavio u MUP-u kao stranac i da ti traži taj kartončić pri izlasku iz zemlje. To se desilo mojoj koleginici iz NS koja ima nemački pasoš. Ozbiljno su je zezali na aerodromu kad je letela iz BG za Minhen.
Naš pandur ili Mađar?

Nikada se u SRB nisam prijavio na MUp-u, nisam ni pomislio da to treba. Može da me cima jedanput, ( ne znam kakva je kazna ) ali to je i zadnji put kad če me videti u SRB. Dosta su nas jebali sa vizama od po 100 marki i putarinom od BG do Niša oko te cifre...

Inače imam samo SLO dokumenta, znači po papirima sam stranac.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Onda nema sta da razmisljas, predjes sa LK i gotovo. Ovi koji su prijavljeni u SRB ili se nisu odjavili, a zive preko i imaju strane papire su u problemu ako se setaju sa stranim dokumentima na nasoj grani. Mada bi to bilo normalno da ne mozes biti prijavljen na 2 adrese.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Aha sad shvačam u čemu je problem. Ja taj problem nemam pošto imam samo jedne papire za sad. ( imam pravo na duplo državljanstvo pošto sam rođen u SRB )
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nema veze sve i da imas srpsko drzavljanstvo, ali je bitno da nisi prijavljen ovde, to moze biti problem.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

dragvorl napisao: 03 Jun 2018, 16:38 Onda nema sta da razmisljas, predjes sa LK i gotovo. Ovi koji su prijavljeni u SRB ili se nisu odjavili, a zive preko i imaju strane papire su u problemu ako se setaju sa stranim dokumentima na nasoj grani. Mada bi to bilo normalno da ne mozes biti prijavljen na 2 adrese.
Naši klinci imaju po tri državljanstva (Srb/D/Hr)i prijavljeni su na tri adrese, u Srbiju ulaze sa D pasošima a izlaze sa Srpskim.Na taj način nam niko nikada nije pravio frku. Ne znam samo kakva je logistika ako je neko bio prijavljen u Srbiji, imao Srpske dokumente, a onda dobio D pasoš, a nije se odjavio iz Srbije. Da li ga mup u tom slučaju odjavljuje po službenoj dužnosti ili tako nešto.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Vi imate kolekciju pasosa :)

Gesendet von meinem SM-J500FN

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

kragujevac napisao: 03 Jun 2018, 17:17
dragvorl napisao: 03 Jun 2018, 16:38 Onda nema sta da razmisljas, predjes sa LK i gotovo. Ovi koji su prijavljeni u SRB ili se nisu odjavili, a zive preko i imaju strane papire su u problemu ako se setaju sa stranim dokumentima na nasoj grani. Mada bi to bilo normalno da ne mozes biti prijavljen na 2 adrese.
Naši klinci imaju po tri državljanstva (Srb/D/Hr)i prijavljeni su na tri adrese, u Srbiju ulaze sa D pasošima a izlaze sa Srpskim.Na taj način nam niko nikada nije pravio frku. Ne znam samo kakva je logistika ako je neko bio prijavljen u Srbiji, imao Srpske dokumente, a onda dobio D pasoš, a nije se odjavio iz Srbije. Da li ga mup u tom slučaju odjavljuje po službenoj dužnosti ili tako nešto.
U Srbiju ulaze sa D a izlaze sa nasim pasosima? Koja je logika? Po tom su oni i dalje kao nemacki drzavljani u Srbiji i nisu izasli iz iste, pa verovatno imaju boravak duzi od onih 90 dana tokom 180 ili koliko je vec dozvoljeno. Meni je logicno da ulazis/izlazis iz drzave sa papirima te drzave. Biti prijavljen gde ne zivis ne znam koliko je pametno, to u Srbiji jos niko ne proverava preterano, ali ako budu neke gluposti tipa vojne vezbe i slicno moze biti problem.
SlikaSlika
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Velika vecina drugara se nikada nije odjavila iz Srb a zive vani 15ak godina .

Na primer, ukoliko se odjavis u Srb, ne mozes nikako da izvadis pasos ili lk u Srb vec moras prwko konzulata. Taj problem su imali prijatelji.

Inace ako si drzavljanin Srb, po pravilu si duzan da pokazes srpsku identifikaciju kada ulazis. Mojoj sestri se drao policajac i trazio joj Srb pasos. Verovatno je video da postoji u Srb osoba sa istim imenom i datumom i mestom rodjenja.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

@dragvorl
Koja je logika? Nije baš logika, nego sa EU papirima svuda brže prolaziš, čak kada je srpska granica u pitanju. A panduri u Srbiji ovaj D pasoš od klinca nikad nisu videli na izlasku iz zemlje, tako da nema nikakve frke. Od sledeće godine ćemo da vidimo šta ćemo i kako ćemo, pošto puni 18 godina pa se tu logistika malo menja.
Ni ja se nisam nikad odjavio iz Srbije, a živim od 1990. u D.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne znam kakve veze ima EU pasos na ulazu u Srbiju, en vidim bilo kakve prednosti, da je brze ili bilo sta, sem ako se mozda nosi neka roba. Razmisli o tome, udjes sa stranim pasosem u Srbiju, i na izlazu pokazujes srpski, ti u evidenciji nisi napustio Srbiju sa tim pasosem, nema veze sto oni ne znaju da li deca imaju dvojno. Ja ne vidim logiku u tome i ne bih radio tako, no svejedno, to je samo moje misljenje. Moj brat je imao slucaj da je u Madjarsku usao sa srpskim, a ziveo je i radio tamo, i onda su ga jednom na granici zaustavili zbog prekoracenja dozvoljenog ostanka. Onda je pokazao da ima EU papire i pustili su ga.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

Ako imaš državljanstvo neke države, tada si prvo njen državljanin pa tek onda državljanin neke druge države i to važi i za prava i za obaveze. Npr. ako je u jednoj državi obavezno služenje vojnog roka, a u drugoj nije, ne možeš u prvoj da (legalno) izbegneš služenje zato što si stranac ili zato što se u drugoj državi ne služi. Isto tako, ne može ti biti uskraćeno pravo glasa pod izgovorom da si ga ostvario u drugoj državi. Naglašavam da se ovo odnosi na prava i obaveze vezane za državljanstvo, a ne za rezidentnost (gde si prijavljen).
Mene je u Hrvatskoj ispreskakao granični policajac jer sam mu dao srpski pasoš i održao mi lekciju. Od tada našim policijacima pokazujem naš pasoš, a u EU hrvatski.
U Hrvatskoj je kazna za neodjavljivanje adrese oko 700 evra, bila je navala pre par godina na konzulate u Srbiji jer je tada počinjao da važi taj zakon sa povećanom kaznom.
U teoriji, ako ste prijavljeni u Srbiji, a radite napolju, mogu poreznici da vam zakucaju na vrata i kažu da ste proveli više od 180 dana u zemlji, a niste prijavili prihode ostvarene napolju... Naravno da je ovo nategnuto, ali ako budu hteli da nagaze one koji se nisu odjavili, svašta je moguće.
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Ukoliko mozes da dokazes da si bio ekonomski rezident vani duze od 183 dana, u zemlji koja ima dogovor o izbegavanju duplog oporezivanja, nema problema. Kao ekonomski rezident ne racuna se prijava, vec da li ti je centar zivota tamo ( ugovor, porodica i sl.).

Pricam za Srb.
Odgovori