Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
AleksaZP
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2012, 12:43
Garaža: VTEC

Re: Koliko troši?

Post od AleksaZP »

djiuliju napisao:
AleksaZP napisao:Evo i ja da se upisem :

Daihatsu :
grad 5.5-6l zavisi od noge (plin naravno)
magistralni put ili kako god relacija beograd-cacak i nazad prosek 4.7l plina :)
Auto put 6l na 120 :) (plin)
Honda :
grad 7-10l nikad preko :) (plin)
magistralni 7l (plin)
autoput 6.5l na 120 na benzinu, isti tempo na plinu oko 9l :)
Koj to auto trosi 6 litara plina na 120kmh? Koliko bi trosio benzina, 4.5 ako napravimo paralelu sa potrosnjom honde na plin i benzin?
Hondu cu morati da prestelujem jer mi je mnogo velika razlika u potrosnji, a zasto nije ne verujes za 6l za auto od 1000cm3 dve bregaste i 12v i 2005 godiste :)
Slika

Iskustvo je sustina, poenta, vrlina kojom vladas da bi bio bolji medju drugima!!! BS
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

na koliko je obrtaja pri 120kmh?
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Jel' taj Daihatsu ima bord kompjuter? :o
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ima 765 kila po katalogu. Pa nije ni cudo sto po gradu trosi dosta malo jer je tezina tu uticajan faktor. Jos mali motor, nije to po meni nista nerealno. Jos ako je gradska voznja bez voznje u spicu non stop po meni nije nemoguce.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
AleksaZP
Reactions:

Post od AleksaZP »

@dragovorl Tacno tako lagan auto, ima i voznje u spicu ali se vozi lagano do 2500 obrtaja ;) to je kljuc uspeha :)

@perfiko Nema bord komp, ako si mislio zbog potrosnje ja na plinu merim od cepa do cepa i uvek varira 5.5-6l zavisi od plina i nacina voznje ali nikad preko 6l :)

Jednom mi je trosio na auto putu na 160km/h na 4400rpm oko 7.5l :)

@dragan Na 120 je oko 3200rpm :)
Slika

Iskustvo je sustina, poenta, vrlina kojom vladas da bi bio bolji medju drugima!!! BS
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Ja i dalje tvrdim da taj auto ne moze da trosi na 120 6 litara plina, a jos manje moguce da na 160 trosi 7.5
Problem je sto se ovde ne razlikuje pojam trenutne i prosecne potrosnje
Kad kazes da ti trosi na 120kmh, znaci da je trenutna potrosnja tolika pri toj brzini, a za to je potreban bord komp koji nemas
Verujem da trosi malo, pre svega zbog male tezine, ali ovoliko bas tesko, pogotovu sto je rec o plinu, koji je energetski slabiji od benzina

Ili da preformulisem, ja verujem tebi da kad sipas gorivo i podelis sa predjenim kilometrima, izadje toliko koliko kazes, ali veruj mi, prosecna brzina ti bude mnogo manja od tih 120 ili 160 kmh
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Apsolutno tačno.

Neko je dao dobar primer pre neki dan. Samo da nađem...

Evo ga:
dragvorl napisao:A prosecna brzina u gradu po meni nije preterano relevantna, tj. ne oslikava bas stvarnost jer se racuna i vreme kada auto miruje. Dakle vozis 100 na sat 5km i onda stojis u mestu 7 minuta i dobijes 30 km/h proseka.
Od tačke A do tačke B, ako se koristi autoput, imaš manju brzinu dok stigneš do AP, pa imaš stajanje na rampama za naplatu, poneko usporavanje kad ti naiđe sporije vozilo, tako da je tu djiuliju potpuno u pravu. Veći deo puta je vožen 120, ali kad se sve uračuna, prosek je možda 100 ili čak i manje.

Što se Honde tiče, moja troši i preko 11l plina sa kreni-stani vožnjom, uključenom klimom i 4 osobe u autu. Inače je 10l mera za ove naše "gradske uslove", gde se dobar deo vozi kroz Zemun i Novi Beograd, a tu je daleko manja potrošnja nego da se vozi kroz grad, gde je daleko veća gužva, više semafora, manje ulice.
Na otvorenom je još nisam testirao, to ću sutra, idem u NS.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Aj da se zapljunem malo sa potrosnjom na Corsi..
Presao sam svega 2200km do sada.
U gradu po bordu trosi 5l, a ja bih rekao da laze bord i da trosi oko 5,5l.. E sad, uopste ga ne stedim, jer me smori da menjam brzine kad mi on pokazuje :)
Sto se tice potrosnje na otvorenom, jos ne znam precizno, tako da cu to izneti kad budem imao tacnije podatke :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

AleksaZP napisao: @perfiko Nema bord komp, ako si mislio zbog potrosnje ja na plinu merim od cepa do cepa i uvek varira 5.5-6l zavisi od plina i nacina voznje ali nikad preko 6l :)

Jednom mi je trosio na auto putu na 160km/h na 4400rpm oko 7.5l :)
To me i buni. Kako si uspeo ceo rezervoar da izvozaš konstantnom brzinom (bilo da je ona 120 ili 160km/h, inače max brzina ti je fabrički deklarisana na 145 ako se ne varam)? Rekao bih da ti je taj zaključak koliko troši pri kojoj brzini prilično proizvoljan.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Korisnikov avatar
AleksaZP
Reactions:

Post od AleksaZP »

EDIT by mod: Ne citirati poruku neposredno iznad. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!

Nisam naravno trosio ceo rezervoar nego na primer sipam pun i predjem 100km i opet odem i sipam pun i to sto sam sipao je u stvari potrosnja na 100km, a s'obzirom da sam to radio na autuputu to je onda potrosnja na auto putu na kojem uglavnom vozim 120 ;) i za 160 sam isto tako vozio, kazem jos jednom ko ne veruje sipamo odemo vozimo se pa cemo da vidimo ;)
Slika

Korisnikov avatar
AleksaZP
Reactions:

Post od AleksaZP »

djiuliju napisao:Ja i dalje tvrdim da taj auto ne moze da trosi na 120 6 litara plina, a jos manje moguce da na 160 trosi 7.5
Problem je sto se ovde ne razlikuje pojam trenutne i prosecne potrosnje
Kad kazes da ti trosi na 120kmh, znaci da je trenutna potrosnja tolika pri toj brzini, a za to je potreban bord komp koji nemas
Verujem da trosi malo, pre svega zbog male tezine, ali ovoliko bas tesko, pogotovu sto je rec o plinu, koji je energetski slabiji od benzina

Ili da preformulisem, ja verujem tebi da kad sipas gorivo i podelis sa predjenim kilometrima, izadje toliko koliko kazes, ali veruj mi, prosecna brzina ti bude mnogo manja od tih 120 ili 160 kmh
A to za od cepa do cepa sam merio kada idem u selo Medvedja blizu leskovca i do leskovca ima tacno 300km auto puta tako da lako moze da se izmeri sta god ti treba ;)
Slika

Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

AleksaZP napisao:kazem jos jednom ko ne veruje sipamo odemo vozimo se pa cemo da vidimo ;)
Ma radije ću ti verovati nego se u tom Daihatsu-u voziti dva sata brzinom od 160km/h. :D
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

aleksa druze metoda ti nije dobra...

taj auto ce najmanje trositi na magistrali gde se vozi 80-100, tu je u najvecoj prednosti s obzirom na svoju malu masu i mali motor. u situacijama gde se vozi sa maksimalnim iskoriscenjem potencijala motora ( kao na autoputu pri vecim brzinama ) trosice nesrazmerno puno s obzirom na velicinu i snagu...
a najvisi stepen prenosa mu je poprilicno dug, bas me to cudi...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

perfiko napisao:
AleksaZP napisao:kazem jos jednom ko ne veruje sipamo odemo vozimo se pa cemo da vidimo ;)
Ma radije ću ti verovati nego se u tom Daihatsu-u voziti dva sata brzinom od 160km/h. :D
:kezo:
Odgovori