Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od grujicd »

Zna se na kom, srpsko-nemačkom: donesi mi ključenzi :)
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Na srpskom, naravno. Nemam potrebe da pričam bilo koji drugi jezik u svojoj kući. Deca inače pričaju srpski, nemački i engleski bez akcenta (ne hvalim ih zato što su moji, stvarno pričaju ta tri jezika bez akcenta). Interesantno je da se čak i njihove sestre i braća u Srbiji "čude" da klinci tako čisto pričaju srpski. Sin 11. razred prirodno matematičke gimnazije, ćerka 8. razred iste škole. Nepotrebno je napominjati da pišu i čitaju i ćirilicu. Ne treba im u svakodnevnom životu, ali moj lični stav je da to svaki Srbin mora da zna (pa makar imao/la i tri pasoša). :D
Ja i dan danas, iako su "odrasli" tražim od njih da se čak i u komunikaciji preko mobilnog drže pravopisa, da ne skraćuju reči, da paze gde ide veliko a gde malo slovo, da ne "mešaju" jezike (kao u postu iznad) itd.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

kragujevac napisao: 10 Jun 2018, 20:41 Dodje mi malopre sin i pita da li imamo seriju "Otpisani" na DVDu. :D Pošto je (opet) odgledao "Povratak otpisanih" hoće (opet) da pogleda i "Otpisane". Dobar je fazon to što ja imam komplet od tri DVDa sa "Otpisanima" već sto godina.
Dete rodjeno 2001. u D, celu školu do dana današnjeg učilo u Nemačkoj.
I ajdsad, nek neko to racionalno objasni? :D
Svaka čast tvom sinu, a i tebi na dobrom vaspitanju! :klanjamse:

Dobro je što se interesuje za istoriju svog naroda. Doduše, "Otipisani" su malo romansirana verzija događaja iz 2. svetskog rata, sa elementima komunističke propagande, :) ali suština je prikazana kako treba. A i kvalitetna je serija i zanimljiva za gledanje. Odličan je i film "Otpisani" koji ide između serija "Otpisani" i "Povratak Otpisanih", neka i njega pogleda ako već nije.

Preporučio bih i jedan igrano-dokumentarni film, koji se odnosi na početak 1. svetskog rata: "Das Attentat - Sarajevo 1914" koji su napravili ORF i ZDF i prikazan je u junu 2014. povodom 100-godišnjice tog događaja. Film je na nemačkom, pa mu neće predstavljati problem da ga razume. Snimljen je prema arhivskoj građi nađenoj u austrijskim i nemačkim arhivama i predstavlja svojevrsno priznanje Austrijanaca i Nemaca kako su godinama unapred planirali rat, finansirali "Mladu Bosnu" i osmislili celu tu zaveru sa atentatom kao povodom za napad na Srbiju.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Gledali. :)
Dečurlija su nam do sada "popila" veliki deo srpske kinematografije, počevči od onoga što smo mi gledali kao klinci (odreda......maratonce, ko to tamo peva, balkanski špijun, Radovana III, vruć vetar, ......sve po redu, dalje preko poslednjeg kruga u Monci, do kengura, munja, tri karte za Holivud, do Top liste nadrealista (onu pravu, staru) i štajaznam šta sve još.
I dan danas kad sve ovo može online da se prati imam još preko 200 DVDa isključivo domaćih filmova. Žao mi da ih bacim ili poklonim, sve mislim pogledaćemo neki još ponekad.
Mislim, slušaju Oktobar 1864, Ekaterinu, U Škripcu, Atomce, prljavo kazalište, Videosex, itditd...........Deca od 17 i 14 godina :-| . Ušlo im valjda u genetski kod, pošto se to vazdan vrti u autu. :D .
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

Kragujevac svaka čast !!!

Kako je lepo pročitati nešto potpuno i u svakom smislu pozitivno.
* tvoja predposlednja poruka*

RNE-L21

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

snork napisao:Doduše, "Otipisani" su malo romansirana verzija događaja iz 2. svetskog rata, sa elementima komunističke propagande, :) ali suština je prikazana kako treba.
Malo više romansirana ;) za vreme rata su ukupno 3 nemačka vojnika ubijena u Beogradu. Daleko je to od bilo kakvog organizovanog pokreta otpora, pa kod mene u kraju toliko ovih sa strane izgine na seoskim slavama, ako dodju u pogrešno selo :)
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
nelenile
Reactions:
Pridružio se: 28 Maj 2018, 23:15

Post od nelenile »

da se upišem na ovoj temi.
kada se već priča o nemačkoj, maratoncima itd.
u istoj sam bio samo turistički i imam pozitiivna iskustva. ljudi kao ljudi, ima ih svakakvih i glupo je generalizovati...
ono što me zanima je kako naši ljudi uspeju da odu i ostanu tamo? pratio sam forume ranije, čini mi se da je ikac od skoro tamo ili se varam?

inače niti volim niti "mrzim" svoju zemlju, rođen sam i živim u beogradu. one priče volim / ne volim beograd su mi malo navijačke i bespotrebne. svakako da volim svoj rodni grad ali preživeo bih i negde drugde. poslednjih nekoliko godina živim u kući u opštini grocka, jako mi se dopada mir i spokoj (mada u poseldnje vreme naselja su sve veća i veća). u blizini su mi šuma, zelenilo i lepa priroda u kojima uživam :) za rad od kuće dušu dalo. ali o inostranstvu razmišljam zbog onog famoznog početnog kapitala. 29 mi je i za razliku od većine vršnjaka ne kukam kako sam "mator", smatram da mi je sada idealno za započeti nešto svoje.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ma znam, partizani-komunisti su u Srbiji više štete naneli lokalnom stanovništvu, nego što su naudili okupatoru. Ubijali su Nemce iz zasede, pa bi onda Nemci vršili odmazdu po sistemu "100 za jednog" (najpoznatiji slučajevi su Kraljevo i Kragujevac). Da ne pominjem događaje kao što je dizanje u vazduh skladišta municije u Smederevu, koje je ubilo stotine ljudi i praktično razrušilo ceo grad. Pa mi npr. pada na pamet Valjevo i neki pametnjaković koji je na samom početku rata ubio nemačkog vojnika iz lovačke puške - usledila je odmazda, sreljanje civila na Bukovima (ko prolazi - to je na magistralnom putu Valjevo-Užice, ima spomenik i česma sa lepom hladnom vodom). A skoro svaki grad i selo u Srbiji imaju svoju, sličnu priču...

U redu je početak rata kada su se partizani-komunisti i Jugoslovenska Kraljevska Vojska u Otadžbini (dakle ona koja nije priznala kapitulaciju, a bila je pod vođstvom pukovnika Dragoljuba-Draže Mihailovića), borili zajedno. Ali posle Bitke na Kadinjači, dolazi do nepremostivog razdora, i te dve vojske će se surovo boriti jedna protiv druge, više nego protiv Nemaca.

Itd, itd, da ne dužim sa istorijom... :) "Otpisani" nisu faktografski tačni (mada neke epizode jesu bazirane na stvarnim događajima, samo preuveličanim i izmenjenim), ali je reč o jako dobroj seriji. Dobra muzika, dobra gluma, zanimljiva radnja, ima dosta akcije, ali i humora. U krajnjoj liniji, poenta priče - da je Jugoslavija bila okupirana od strane Trećeg Rajha - je tačna. Tačno je i da je postojao pokret otpora, samo što je njegova uloga višestruko preuveličana. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

kragujevac napisao:da ne "mešaju" jezike (kao u postu iznad) itd.
Da ne misliš da sam se nešto podsmevao sa tim "ključenzi" (a znaš i sam, ovo više pišem zbog mlađih), tako smo "pričali" nemački mi klinci sedamsetih i osamdesetih dok smo se igrali, a tako je bilo i u crtanima ili serijama, kad se karikirao taj jezik. Ključenzi je bio oficijalan para-nemački u SFRJ i svi smo znali da ga govorimo ;)
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ključenzi bitte, što bi rekao Bata Živojinović :D

TT

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

grujicd napisao: 11 Jun 2018, 06:47 Da ne misliš da sam se nešto podsmevao sa tim "ključenzi" (a znaš i sam, ovo više pišem zbog mlađih), tako smo "pričali" nemački mi klinci sedamsetih i osamdesetih dok smo se igrali, a tako je bilo i u crtanima ili serijama, kad se karikirao taj jezik. Ključenzi je bio oficijalan para-nemački u SFRJ i svi smo znali da ga govorimo ;)
:pivo: ,znam da je bilo i još uvek ima puno karikiranja nemačkog jezika kod nas. Sa istorijske tačke gledišta smo imali jako puno razloga ga ih mrzimo, a ovo karikiranje je (bar po mom mišljenju), bilo samo još jedan od načina podsmevati se toj naciji.
S druge strane, imam oko sebe puno primera gde ljudi i posle 20ak provedenih godina u D katastrofalno pričaju nemački, ili drugi ekstrem, da decu ne žele da nauče maternji jezik, pa kada dodju u Srbiju, Bosnu ili Hrvatsku ne mogu da se sporazumeju sa rodbinom. Ovo je nekako najrsasprostranjenije medju Bosancima, kao da se stide da pokažu da su sa Balkana i neučenjem maternjeg jezika hoće da "zavaraju trag". Užasavam se kad to vidim/čujem, ne mogu da shvatim ni jedne ni druge, kao da sami sebi teraju neki inat. Teča moje supruge je 45 godina u D, kada treba nešto da napiše na nemačkom piše po srpskom pravopisu (piši kao što govoriš). Strašno.
Ljuba Moljac
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

kragujevac napisao: 11 Jun 2018, 07:32
grujicd napisao: 11 Jun 2018, 06:47 Da ne misliš da sam se nešto podsmevao sa tim "ključenzi" (a znaš i sam, ovo više pišem zbog mlađih), tako smo "pričali" nemački mi klinci sedamsetih i osamdesetih dok smo se igrali, a tako je bilo i u crtanima ili serijama, kad se karikirao taj jezik. Ključenzi je bio oficijalan para-nemački u SFRJ i svi smo znali da ga govorimo ;)
Teča moje supruge je 45 godina u D, kada treba nešto da napiše na nemačkom piše po srpskom pravopisu (piši kao što govoriš). Strašno.
Pre 10-tak godina bio kod brata u Cirihu i dodju u goste neki nasi iz komsiluka, bracni par pricaju onako bas juznjacki, negde su okolina Vranja...posle pitam brata jesu ovi skoro ovde u CH, kaze ma jok, ima bar 15 godina su tu :mrgreen:
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Nasa deca pricaju srpski apsolutno bez akcenta, ali se desi da neku rec jednostavno ne znaju - drugacije je nemoguce posto su 95% posto dana (skola, igra, mediji, drugari) na nekom drugom jeziku... Ali su zato jako fleksibilni sto se tice upotrebe razlicitih jezika. Pricaju ravnopravno sva 3 (EN, SR, NL i razumeju malo DE) bez vecih problema ili naglaska...

PS: Setam se pre neki dan po mom kraju i sedim na kanalu, kada oko mene brdo klinaca koji pricaju na srpskom. Posle cuo neku starogradsku iz lokalnog restorana, sigurno je bila neka svardba u toku :)
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Da nastavimo u prikladnijoj temi:
ikac2000 napisao: 08 Jun 2018, 00:04 Ovi moji drugari iz ITa u Cirihu i Lozani, znaci sa odlicnim primanjima, niko ne vozi novog 540i vec Clia i slicne, a mogli bi kada bi hteli X6 bez da osete.

Zna se ko u CH i DE najvise vozi tako nesto, a sa Balkana je :-)

Kolege koji imaju ko zna koliko ustedjevine, voze najvise polovne Fokuse, BMW i sl. i cudili su se sto sam kupio novog C Maxa
Ne razumem čemu to stiskanje oko auta. Zašto voziti Clia, ako neće da osete X6 ili 540i? Supruga i ja imamo primanja da priuštimo jedan takav lizing (dovoljna primanja za odobravanje lizinga, ne da ga ne osetimo), ali onda bi morali da se stiskamo i opet živimo u strahu kao ranije, jer smo preživeli sranja u poslednjih 3 i po godine oko para. Kad bi mogli da uzmemo auto od 80 000 chf 'da ne osetimo', tj. keš pola i ostatak na lizing da ne osetimo, uzeli bi sigurno nešto jače, bolje. Ovako smo još ranjivi od nekih sranja koje još isplaćujemo i ne pada nam na pamet da uzimamo nešto na rizik. ''Koga zmija ujede, i guštera se plaši. ''

Na Temu Lakija: poštujem da dečko vozi BMW-a. Radi za odličnu firmu koja obrće ogromne pare. Normalno da sebe nagradi vrhunskim skupim automobilom, odličnim stanom na vrhunskoj lokaciji i prelepim pogledom na ciriško jezero, egzotičnim odmorima itd. Ali pišanje po sirotinji je uvek bilo seljački i ostaće. Tipično švajcarsko razmišljanje: ''nemaš pare - glup si, ko te jebe, crkni pederu''.

Evo i njegov šef je do skoro vozio neki tamo auto, ne sećam se koji, dok ga Laki nije naterao da uzme Panameru (ukoliko se dobro sećam priče). Lika doslovno boli patka šta vozi.

Od supruge teča ima svoju firmu, dva ili tri stana u Austriji, kuću u CH, direktor je IT sektora u skoro najvećoj banci u Lihtenštajnu već 27 godina i vozi Citroen C5. Školovao decu (ćerka u Beču završila muzičku akademiju, sin medjunarodno poslovanje u čini mi se Južnoj Americi negde), putuje par puta godišnje sa suprugom Kuba, neka ostrvca, svuda po malo. Na kraju ga boli patka šta vozi :)

I Nemci u CH su sa većim kompleksima nego Jugosi. Evo u ponedeljak nam dolazi jedan Nemac na probnu nedelju, već pričaju svi o njemu da ne mogu da ga svare, fazon: ''jebote kud Nemca, bolje bilo šta drugo.'' To su smradovi epskih razmera.

Inače, Laikjev BMW niko neće ukrasti u Srbiji jer je još uvek svež model. Za 5 godina će biti već kritično.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Šta je tu čudno što postoje ljudi koje bole uvo za auto. Poznajem ih koliko hoćeš koji, ne da im nije potreban lizing, nego imaju ogromnu netto zaradu da mogu svaki mesec dana da kupe šta požele i da ga za mesec dana bace u smeće.
Ali... ljudi imaju druge prioritete. Jedni uživaju u vinogradu, po celi dan je tamo. Drugi putuju po celom svetu,obišli su 150država . Treći se bavi konjima. Četvrti se loži na lov i ribolov.
Na te stvari troše vreme i novac.
Automobili ih ne zanimaju te im služe da se prevezu od tačke A do B.
Odgovori