Dobro veče
Re: Dobro veče
Kako ih "nije propustio"? Možda može da se vadi po novom ZOBS.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ako je drugi auto stao da propusti a on prošao, onda je ugasio. To sad spada u najgore prekršaje.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Koliko moze da stoji auto bez da se pali i vozi, a da to bude bez nekih posledica?
Zavisi iz kog smera je išao, gde je išao pešak... Ako mu je presekao put onda jbg.grujicd napisao: 12 Jun 2018, 23:33 Ako je drugi auto stao da propusti a on prošao, onda je ugasio. To sad spada u najgore prekršaje.
- Mladen7
- Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon
Sve duže od 2-3 nedelje predstavlja potencijalni problem akumulatoru. Pogotovo ako imaš alarm.DukeNS napisao:Koliko moze da stoji auto bez da se pali i vozi, a da to bude bez nekih posledica?
Nemora da znači ali i tako brzo može da se desi da oslabi, od velikih vrućina ili od ekstremnije hladnoće.
Za ostale elemente u principu par meseci nije problem.
Naravno i to opet zavisi od stanja auta.
Pola godine ili više pravi već ozbiljnije probleme.
U tom slučaju ti je ipak najbolje zamoliti nekoga da povremeno provoza auto.
RNE-L21
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Danas zamalo da zavrsim karijeru tako. U desnoj traci stao autobus da predjem pesacki a u levoj koja ide u istom smeru prolazi sleper sa bar 60 70kmh. Oduvao me kad je proleteo. Da sam pola koraka duze zakoracio od autobusa odvalio bi me..grujicd napisao: 12 Jun 2018, 23:33 Ako je drugi auto stao da propusti a on prošao, onda je ugasio. To sad spada u najgore prekršaje.
Poslednja izmena od Darko u 13 Jun 2018, 00:04, izmenjeno 1 put ukupno.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Hvala Mladene!
S pravom jer i jestegrujicd napisao: 12 Jun 2018, 23:33 Ako je drugi auto stao da propusti a on prošao, onda je ugasio. To sad spada u najgore prekršaje.
- Nikolaa
- Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
- Garaža: Reasonably Priced Car
malo je preterano to reci... nece nista biti i da stoji godinama(pogotovo ako je na adekvatnom mestu(garaza)), preporucuje se zamena tecnosti/filtera/kaiseva i ciscenje rezervoaraMladen7 napisao:Pola godine ili više pravi već ozbiljnije probleme.
s druge strane licno sam gledao ljude koji pale nenormalno retke automobile posle nekoliko godina stajanja u garazi bez pardona, nista im nije falilo...
- Mladen7
- Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon
Nije preterano.
I sam si naveo preporuku zamene pojedinih stvari. Ima sve razlog zašto a te preporuke su zbog:
Kaiševi koji su već na vozilu a nisu u funkciji dugo mogu mnogo lakše pući jer postaju delimično krući ( devulkanizirani) .
Vodena pumpa ,postoji prilična verovatnoća da " ode".
Iz tog razloga se preporučuje zamena antifriza. Kao i motornog ulja, i kočionog.
Kao i zbog boljeg antikorozivnog dejstva na kanale za hlađenje.
Isto se može desiti i sa pumpom za ulje...
Mada jasno je da ništa od ovoga nije sigurno kao rađenje kompletnog velikog servisa, što i nije beznačajan izdatak , pogotovo za nevožen auto.
Ne mora ali je prilično podignuta mogućnost problema na najvitalnijim delovima motora.
Zatim gume, posle pola god ili 1 god stajanja verovatno će postati krive i neupotrebljive za vožnju. Čak i ako nisu preterano krive biće dovoljno da rastresu trap.
Amortizerima takođe ne prijaju dugi periodi bez ikakvog rada.
Da ne nabrajam dalje ...
Ima slučajeva da se ništa ne dogodi to stoji, ali i ako je auto upalio ne znači da se neće vrlo brzo desiti neki ozbiljniji kvar ili prosto iziskivati ozbiljniji trošak.
Imaš i primere vrlo solidnih ( meh. ispravnih) polovnjaka koji se dugo ne prodaju, na auto placevima. Takvi kad počnu da se voze znaju da upadnu u onu grupu vozila kojima večito nešto nije ispravno ;-)
Ne trvrdim da je sve obavezno da propadne, već da se mogućnost veoma povećava.
@ DukeNS I drugi put
RNE-L21
I sam si naveo preporuku zamene pojedinih stvari. Ima sve razlog zašto a te preporuke su zbog:
Kaiševi koji su već na vozilu a nisu u funkciji dugo mogu mnogo lakše pući jer postaju delimično krući ( devulkanizirani) .
Vodena pumpa ,postoji prilična verovatnoća da " ode".
Iz tog razloga se preporučuje zamena antifriza. Kao i motornog ulja, i kočionog.
Kao i zbog boljeg antikorozivnog dejstva na kanale za hlađenje.
Isto se može desiti i sa pumpom za ulje...
Mada jasno je da ništa od ovoga nije sigurno kao rađenje kompletnog velikog servisa, što i nije beznačajan izdatak , pogotovo za nevožen auto.
Ne mora ali je prilično podignuta mogućnost problema na najvitalnijim delovima motora.
Zatim gume, posle pola god ili 1 god stajanja verovatno će postati krive i neupotrebljive za vožnju. Čak i ako nisu preterano krive biće dovoljno da rastresu trap.
Amortizerima takođe ne prijaju dugi periodi bez ikakvog rada.
Da ne nabrajam dalje ...

Ima slučajeva da se ništa ne dogodi to stoji, ali i ako je auto upalio ne znači da se neće vrlo brzo desiti neki ozbiljniji kvar ili prosto iziskivati ozbiljniji trošak.
Imaš i primere vrlo solidnih ( meh. ispravnih) polovnjaka koji se dugo ne prodaju, na auto placevima. Takvi kad počnu da se voze znaju da upadnu u onu grupu vozila kojima večito nešto nije ispravno ;-)
Ne trvrdim da je sve obavezno da propadne, već da se mogućnost veoma povećava.
@ DukeNS I drugi put

RNE-L21
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Kako tacno sada taj clan pise?grujicd napisao:Ako je drugi auto stao da propusti a on prošao, onda je ugasio. To sad spada u najgore prekršaje.
Posto sam ja sve citao "ako se pretice vozilo koje je stalo da propusti pesaka"...
Situacika gde svako ima svoju traku nije preticanje
Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Detaljno su analizirali u SAT-u nova pravila za pešački, možda pretprošli broj. Na jedno 4-5 strana. Mogu da skeniram večeras.
3-5 godina, ali je nakon duzeg stajanja obavezan mali servis, zamena guma koje se deformisu i dobar pregled svih gumenih delova (creva, silent blokovi, kederi itd), i komplet podmazivanje sarki, sajli, brava i svega pokretnog.DukeNS napisao: 12 Jun 2018, 23:35 Koliko moze da stoji auto bez da se pali i vozi, a da to bude bez nekih posledica?
Kompletan pregled kocnica sa servisom.
Komplet izbacivanje goriva iz rezervoara i sipanje cistog svezeg goriva.
Podrazumeva se da aku mora da se napuni radi probe i verovatno baci u smece.
Ovo nisu neke velike posledice a svako stajanje auta bez voznje ima neku posledicu. Auto jednostavno nije konstruisan da dugo stoji, to se odnosi i na novi auto iz salona.
Ne mora svako stajanje na svakom autu da dovede do zamora svih delova, naveo sam primer sta se najcesce ocekuje da bude potrebno pretresti/ srediti.
Do 6 meseci je obicno bez ikakve posledice, samo se dopuni aku i sipa sveze gorivo i vozi.
Član 23Grujic napisao: 13 Jun 2018, 09:12 Kako tacno sada taj clan pise?
Posto sam ja sve citao "ako se pretice vozilo koje je stalo da propusti pesaka"...
Situacika gde svako ima svoju traku nije preticanje
Vozač je dužan da obrati pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz ili iskazuju nameru da će stupiti
na kolovoz.
Kada prilazi pešačkom prelazu, vozač mora da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da
predvidi, može bezbedno da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza.
Na delu puta na kome se kreću deca, odnosno su postavljeni saobraćajni znakovi o učešću dece u saobraćaju, vozač je
dužan da vozi sa naročitom opreznošću, tako da može blagovremeno da zaustavi vozilo.
22. Obaveze vozača prema pešacima
Član 99
Ukoliko je saobraćaj na pešačkom prelazu regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika,
vozač je dužan da svoje vozilo zaustavi ispred pešačkog prelaza kada mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na
takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač je dužan da propusti pešaka koji je već stupio na pešački prelaz ili
pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz dok mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom policijskog službenika
prelaz bio dozvoljen.
Ukoliko se pešački prelaz iz stava 1. ovog člana nalazi na ulazu na bočni put, vozač koji skreće na taj put dužan je da
skretanje izvrši na bezbedan način i da propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će
stupiti na pešački prelaz, a po potrebi, zaustavi svoje vozilo.
Ukoliko na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima
policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi
može bezbedno da propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački
prelaz.
Vozač koji skreće na bočni put na čijem ulazu ne postoji pešački prelaz dužan je da propusti pešake koji su već stupili ili
stupaju na kolovoz.
Ukoliko su u slučaju iz st. 1, 2, 3. i 4. ovog člana pešaci deca, nemoćna lica, slepe osobe koje se kreću uz upotrebu belog
štapa i/ili psa vodiča, osobe sa invaliditetom koje se kreću u invalidskim kolicima, ili za kretanje koriste druga ortotičko -
protetička pomagala, vozač je obavezan da zaustavi vozilo i da ih propusti.
Vozač ne sme vozilom da preseca organizovanu kolonu pešaka koja se kreće po kolovozu.
Član 331
Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana kazniće se za prekršaj lice
koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:
19) člana 99. st. 1, 5. i 6,
Član 332
Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz
sledećih članova ovog zakona:
43) člana 99. st. 2. i 3,
44) člana 99. stav 4, ukoliko su pešaci deca mlađa od 12 godina,
Član 333
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koji postupi suprotno odredbama iz sledećih članova
ovog zakona:
56) člana 99. stav 4,
Idu tu i neki poeni.
Član 335
Za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona izriču se kumulativno i kazneni poeni:
37) člana 99. stav 1. - 6 kaznenih poena,
38) člana 99. stav 2. - 3 kaznena poena,
39) člana 99. stav 3. - 3 kaznena poena,
40) člana 99. stav 5. - 4 kaznena poena,
41) člana 99. stav 6. - 4 kaznena poena,
Član 338
Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se kumulativno vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova
ovog zakona:
22) člana 99. stav 1. - u trajanju od najmanje tri meseca,
23) člana 99. st. 5. i 6. - u trajanju od najmanje dva meseca,
- mrNitroSleeper
- Pridružio se: 28 Maj 2014, 12:34
Moj je prvo stajao parkiran u garaži skoro 3 godine, uz povremeno paljenje. Kad sam ja počeo da ga vozim urađeni su mali i veliki servis (bilo vreme sve jedno) i promenjeni amortizeri koji su počeli da cure jođ pre toga. Posle toga je još nekoliko puta auto stajao u garaži po 4-5 meseci leti i dva puta je akumulator bio na punjaču, jednom profesionalnom, drugi put kućnom. Generalno nikad mi nista nije "otišlo" na tom autu sem sijalica, black i white horse akumulatora i fabričkih amortizera. Gume su naravno promenjene zbog starosti i zato što sam stavio veće točkove, ali nikad nisu postale "kockaste", niti su ikad ista "rastresle". Sada sam posle više meseci upalio auto iz "prve" i radi odlično, ali nisam vozio jer nije više registrovan. Jeste da ti nisam dao tačan odgovor na pitanje koliko dugo može da stoji, ali to je moje iskustvo. Vredi napomenuti da je auto još na prvom vlasniku i da je mažen i pažen celog života, kao i da je prešao 86000 km.DukeNS napisao: 12 Jun 2018, 23:35 Koliko moze da stoji auto bez da se pali i vozi, a da to bude bez nekih posledica?