Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od passenger »

Vidis Laki koliko glupih ljudi :)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

pesindzeru ana.rs se ne pise garaza.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Kako se piše odjebi? :)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Prilagodite rečnik.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Pa prioriteti Balkanaca su drugaciji.

Kod mene, sa izuzetkom elitnog dela grada gde je BMW ipak socijalni auto, najbolja kola su u turskom delu grada, gde zive i balkanci i slicni.

Stanovnici tog dela grada su uglavnom normalni radnici.

Uocljivo je dosta slucajeva gde se medjusobno dokazuju, kao i svojima u otadzbini, i to im je sustina kod novca koji zarade. Sto rece Bora Todorovic Surdi, ako hoces da budes neko i nesto, to ne mozes tu, vec kada odes dole da se pokazes.

Svako ima prioritete. U CH je protestantska kultura takva da se ne rasipaju previse, i kod mene je tako sa lokalcima.

Meni na primer kod mog auta jedino sto nedostaje je jos 30ak KS, jer za voznju po autobanu ipak trebaju. U Srb nisam ni imao potrebe za vise KS jer sam retko isao preko 130.

Sve ostalo je bas gde treba. Prostran, udoban, veliki gepek....

A sto se zemlje tice, u CH je, koliko sam primetio dok sam ziveo tamo, a i kako mi drugari pricaju, vrlo otvoreno pokazivanje rasizma lokalaca, bez obzura na socijalni status. U DE su kulturniji, bar kod mene.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Puno generalizacije. Sad najbolje ovi brendovi prave kola i žive od Balkanaca jedino.

Sad neko će kupovati kola, neko će milione kroz nos da provuče, neko na žene, putovanja. Koga briga, samo nek se troši. Ne razumem taj fazon (kao protestantska kultura?) imam na računu 500 hiljada evra/milion i šta gledam u njih. Jel si ti njih zaradio ili oni tebe. Koji će ti? Mo'š sutra dobiti neku boleštinu i završiti za mesec dana...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

passenger napisao: 15 Jun 2018, 17:29 Da nastavimo u prikladnijoj temi:
ikac2000 napisao: 08 Jun 2018, 00:04 Ovi moji drugari iz ITa u Cirihu i Lozani, znaci sa odlicnim primanjima, niko ne vozi novog 540i vec Clia i slicne, a mogli bi kada bi hteli X6 bez da osete.

Zna se ko u CH i DE najvise vozi tako nesto, a sa Balkana je :-)

Kolege koji imaju ko zna koliko ustedjevine, voze najvise polovne Fokuse, BMW i sl. i cudili su se sto sam kupio novog C Maxa
Ne razumem čemu to stiskanje oko auta. Zašto voziti Clia, ako neće da osete X6 ili 540i?
Da pokusam objasnjenje.
Nemaju potrebe ni za autom drugacijim od Clia ni za pokazivanjem.
Bogati svet se ne razmece bogatstvom tog tipa, ne treba im dokazivanje nekome imaginarnom da su uspeli finansijski. Dovoljno im je da za sebe koriste ono sto im treba.
Upoznao sam licno bogatuna, u milijardama dolara, i sa njim odigrao partiju tenisa jer mu se nije pojavio partner u zakazanom terminu.Slucajno sam se nasao u blizini cekajuci svoj termin i pozvao me da ne propusti rekreaciju. Covek je vlasnik jedne velike internacionalne banke. Odradili 45minuta termin, pozdravili se i svako svojim putem.
I pogodi, vozi privatno obican auto koji usput receno se koristi masovno u taxi sluzbi. Ne spada u skupe ni u lukuzne ni u neku razvikanu marku. A poseduje privatni avion.
Ove detalje o kome se radi sam kasnije saznao.

Ako nije jasno kako bogati razmisljaju, recimo Ingvar vlasnik Ikee privatno koristi par decenija isti auto koji uz to ne spada u skupe. A moze da kupi sta pozeli.

Ti auti, BMW ovaj ili onaj su sica za bogate i nisu nista posebno da bi se neko time kao pokazivao, obicna omanja jahtica skromnih dimenzija je skuplja od automobila. Druga dimenzija novca i vrednosti koja se "pokazuje".

Bogati su bogati jer su naucili da se ne razbacuju nepotrebnim stvarima, to i jeste jedna od osobina protestantske kulture zivota i rada.

Bogati radije skrivaju svoje bogatsvo, trude se da ne se ne vidi previse. Ovo iz iskustva poznanstva sa nekoliko bogatih, oni koji su teski u milionima prave valute.

Ja sam takve utiske stekao.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Biti pametan, stvoriti pare i bogastvo je jedan level. Sledeci level bica je da skontas da je to kurac.
Ko razume shvatice.

Dok god imas potrebu da vozis auto, ti si rob :)

Neki ljudi koji nisu ni pametni niti su stvorili nesto u zivotu mozda to ne shvate. Neki pametniji to skontaju ranije. Nismo svi isti :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Sve to nema veze sa zivotom.

Trose ljudi na ono sto ih zanima.
Neko ce imati kolekciju od 20 automobila koji vrede kao par zgrada, neko nece ni imati auto, dok ce se treci voziti Kliom.

Sve je to neciji fazon i nema veze sa time koliko para ima i odakle je, vec sa interesovanjima.

Kao da ne znate ljude koji nemaju mnogo para, ali svejedno ne zele auto ili zele samo nesto od tacke a, do tacke b, ne zanimaju ih automobili dalje od toga.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

ljubitelj napisao: 15 Jun 2018, 20:03
passenger napisao: 15 Jun 2018, 17:29 Da nastavimo u prikladnijoj temi:
ikac2000 napisao: 08 Jun 2018, 00:04 Ovi moji drugari iz ITa u Cirihu i Lozani, znaci sa odlicnim primanjima, niko ne vozi novog 540i vec Clia i slicne, a mogli bi kada bi hteli X6 bez da osete.

Zna se ko u CH i DE najvise vozi tako nesto, a sa Balkana je :-)

Kolege koji imaju ko zna koliko ustedjevine, voze najvise polovne Fokuse, BMW i sl. i cudili su se sto sam kupio novog C Maxa
Ne razumem čemu to stiskanje oko auta. Zašto voziti Clia, ako neće da osete X6 ili 540i?
Da pokusam objasnjenje.
Nemaju potrebe ni za autom drugacijim od Clia ni za pokazivanjem.
Bogati svet se ne razmece bogatstvom tog tipa, ne treba im dokazivanje nekome imaginarnom da su uspeli finansijski. Dovoljno im je da za sebe koriste ono sto im treba.
Upoznao sam licno bogatuna, u milijardama dolara, i sa njim odigrao partiju tenisa jer mu se nije pojavio partner u zakazanom terminu.Slucajno sam se nasao u blizini cekajuci svoj termin i pozvao me da ne propusti rekreaciju. Covek je vlasnik jedne velike internacionalne banke. Odradili 45minuta termin, pozdravili se i svako svojim putem.
I pogodi, vozi privatno obican auto koji usput receno se koristi masovno u taxi sluzbi. Ne spada u skupe ni u lukuzne ni u neku razvikanu marku. A poseduje privatni avion.
Ove detalje o kome se radi sam kasnije saznao.

Ako nije jasno kako bogati razmisljaju, recimo Ingvar vlasnik Ikee privatno koristi par decenija isti auto koji uz to ne spada u skupe. A moze da kupi sta pozeli.

Ti auti, BMW ovaj ili onaj su sica za bogate i nisu nista posebno da bi se neko time kao pokazivao, obicna omanja jahtica skromnih dimenzija je skuplja od automobila. Druga dimenzija novca i vrednosti koja se "pokazuje".

Bogati su bogati jer su naucili da se ne razbacuju nepotrebnim stvarima, to i jeste jedna od osobina protestantske kulture zivota i rada.

Bogati radije skrivaju svoje bogatsvo, trude se da ne se ne vidi previse. Ovo iz iskustva poznanstva sa nekoliko bogatih, oni koji su teski u milionima prave valute.

Ja sam takve utiske stekao.
Pogrešno sam se izrazio. Mogu da priušte 100 000 chf auto, a voze Clia? Razumem neki Focus, Megane, Golf, ali B segment ne razumem :) Nisam mislio zašto ne kupe odmah X6M i slično.

Znam lika koji ima milijardu chf, a svakodnevno vozi W220 i CLK W209. Ima i W210, a pored toga ima još pun magacin starijih automobila, tipa Excalibur i slični, jahtu, kuća u Londonu, Parizu itd (ništa od toga ne koristi). Sad je trebalo da napravi hotel, restorane i još nešto u sklopu, projekat 100 miliona CHF. Odustao jer ga opština previše uslovljavala. Al eto, ispred njegove firme čak i na google map stoji W220:

Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Svidja mu se clio, odgovara mu i to je to.
To je kao da ja tebe pitam, sto zivis u CH, imas pare da nosis Tommy Hilfiger ili Hugo Boss, a nosis nesto trece? Zasto svi ne kupujemo Hugo Boss carape, za to svi imamo para, a ipak nosimo carape?

Sada svako ko ima love, treba da kupi bicikl od 5k evra, jer to ne oseti, mora da ima kompjuter od 3k evra, jer mu te oare nista ne znace, samo zato sto mene zanimaju kompovi?

Jako je glupo pricati uopste o tim stvarima, jer nema nikakve poente i smisla :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

:oops:

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl