Mislim da bi vlast najradije srušila zgradu Glavne železničke stanice, da im ne smeta u realizaciji BgH2O projekta.Pulp Fiction napisao: 20 Jun 2018, 23:31 Ček, jel sada ova glavna stanica treba da postane muzej? Ako to lepo bude sređeno nemam ništa protiv. Inače, dok sam studirao koristio sam voz uvek, kuća - BG, ali i BG voz. A ta glavna stanica i njena okolina posebno noći nisu bili baš prijatno mestoIsto tako Vukov spomenik kad izađeš iz BG voza, smrde fekalije, dosta mračnih hodnika izlaza, stepenica. Nadam se da su to sredili. Ufff, tamo se igrale igrice nekad bilo puno igraonica
![]()

Velike železničke i autobuske stanice su svuda u svetu stecište lopova, prostitutki i raznih sumnjivih tipova.

Upravo tako. Prvo je trebalo napraviti metro koji povezuje Dunav, Prokop, Novi Beograd, po meni još obavezno Rakovicu i Tošin bunar, pa onda izmeštati početnu stanicu. I naravno napraviti obilaznicu za teretne vozove. Plan za izmeštanje pruge pored Dunava je stariji od 100 godina, jasno je da i pruga pored Save-Sajma nije mogla da ostane u sadašnjem obliku, ali mogla je biti npr. ukopana u tunel ili otvoreni rov. Ovo je u Zapadnoj Evropi veoma često rešenje u centrima gradova.starac vujadin napisao: 20 Jun 2018, 23:47 Potpuno ludilo je izmeštanje, tj. gašenje stare železničke stanice u centru, pogotovu dok alternativa nije napravljena, niti je na pomolu da će uskoro biti napravljena. To je veća šteta nego samo dizanje "beograda na vodi". Svaka krštena veća metropola ima novu modenu stanicu, ali i staru u centru koja funkcioniše za turistički saobraćaj. Plašio sma se toga i odavno o tome pisao, ali su me prevazišli u mojim strahovima...nisma mislio da će tkao grozničavo brzo to da urade...nadao sam se da neće stići dok su na vlasti da naprave tako ogromnu štetu
S druge strane, izmeštanje autobuske stanice je ok potez i potpuno ga podržavam.
Slažem se za autobusku stanicu, ona nikada nije ni izgledala završeno i uglavnom se svodila na otvoreni parking. Zapravo, tu su bile dve stanice, Glavna-međugradska i Lastina-prigradska. Sada međugradski i prigradski autobusi staju po auto-putu i zagušuju stajališta GSP-a. Stanice su ukinute pre nego što su napravljene alternative. Takođe, kao nova lokacija za "Glavnu" stanicu se pominje "Buvljak", tj. neposredna blizina žel. stanice Novi Beograd. To je sada veoma zagušen deo grada, praktično centar i mislim da je velika greška praviti na tom mestu autobusku stanicu. Praktično će se ono što je bilo s jedne strane Save samo preseliti na drugu. Umesto toga, moraju postojati bar tri ili 4 "glavne" autobuske stanice u udaljenijim delovima grada i metro između njih.