H4wkeye napisao: 28 Jun 2018, 18:34
Na Wikipediji pise da ima 12 Milosa (ili barem da je 12 naruceno i u izradi). Za Lazar 3 pise da ima 6, a da je vojska izrazila potrebu za 200 komada. Policija ima Lazare vec (Zandarmerija) to znam. Mislim da su dobili i par Milosa na testiranje, i da ce biti i oni ubaceni u upotrebi.
200 komada Lazara? Ček prvo ovih šest da vidimo raposređenih....
200 tockasa je prica od pre 10 i vise godina. Najbliza je bila kupovina poslednje verzije BTRa od Rusa. Cak je ugovor bio pred potpisivanjem. Pricu o 200 Lazara je poceo prosli rezim, a nastavio ovaj..
O jeftinim Ruskim/Sovjetskim aviJonima davno nema govora. I oni su nabili cenu jer je promenjena filosofija upotrebe istih.
Mada, u poredjenju sa zapadnim, opet su znatno jeftiniji. Naravno, gledajuci cisto cenu po gomili "gvozdjurije i plastike". Preko toga sad treba dodati jos i logistiku, rezervne delove, obuku, naoruzanje...
Kako se kupac dogovori s prodavcem. Tu je i politika umesana. OKB ne pregovara sa kupcem, drzavna komisija na sisi ministarstva odbrane je ta koja iza zatvorenih vrata pregovara sa kupcem!
Racunajte da bi cena za nekog drugog kupca bila jos veca. Postavio sam ovaj tekst pre svega zbog ovih sto racunaju kako avion kosta oko 40-50 milki, Zaboravlja se uvek ono sto ide uz taj avion a to je prakticno jos toliko ili i vise sve zavisi od zelje kupca..
Zato sto sa Kinom imaju drugacije ugovore i pogledaj koliko tehnike kupuju od njih. Slicna prica kao i sa Indijom i cenom za Mi-17V5, Su-30, Mig-29 UPG, K itd..opet sve zavisi sta kupac zahteva
Najludje mi je kad domaci pljuvaci pocnu da uporedjuju cenu za njih koji su ostavili Rusima milijarde za naoruzanje i nas koji kupimo 2 helikoptera i to ovi izadju u susret daju slotove u fabrici koji su namenjeni za njihovo RV i opet ne valja..
Eo kako se to radi, kompletiras eskadrilu, dve i cao