Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Puzo81 »

Ralee napisao: 04 Jul 2018, 08:36
Puzo81 napisao:Beše li da nema povrata pdv-a pri kupovini prvog stana (ako se kupuje od investitora koji je u sistemu) kao ni poreza na prenos aps. prava (ako je od fizičkog) ako je kupac ikada u svom životu bio vlasnik makar i šupe uknjižene u katastru?
Nema ako si od jula 2006 godine imao u svojini stan ili deo stana ili porodicne stambene zgrade tj. kuce. Tako je i navedeno u zakonu. Druge nepokretnosti nisu obuhvacene poput zemljista, garaza itd i onda povrat moze da se ostvari.
Pitam za koleginicu koja treba da uđe u proces kupovine stana i računa na povrat pdv-a (a reče da je vlasnik 1/4 stana dobijenog pri ostavinskoj raspravi).

Ja sam prošle godine kupio stan od fizičkog lica i bio oslobođen poreza na prenos aps. prava na 40kv (na ostalih 5 sam platio 2,5% jer nisam hteo da navodim suprugu).

Ali sad mi nešto pade na pamet, suprugu nisam naveo da bi pri sledećoj kupovini stana ona bila vlasnik i dobili povrat 10% jer nema ništa na sebi! Overeno kod notara da zivim sam pre predaje u poresku. ALI, pri ovom stambenom kreditu supruga mi je solidarni dužnik.
Da li to remeti buduće njeno vlasništvo i povrat 10% pdv-a?
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ma jok. A sto se tice prvobitnog pitanja, bila je prica da ako na tu šupu nikad nije plaćen porez na imovinu, možeš dobiti povraćaj.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

jocas napisao: 03 Jul 2018, 19:06

Ima li neko preporuku za sigurnosna vrata, a da nisu ona kineska. Stan je u zgradi, neće valjda niko razvaljivati sekirom :D

Ne znam koliko ti znače ovi sa proizvodnjom u NS-u, ali sam ja prezadovoljan. I kvalitetom, i uslugom/ugradnjom, i sigurnosno, i izolaciono, i vizuelno. Ugradili smo ih prošle godine na preporuku komšije koji ima od istog proizvođača. Stvarno su odlična. Njegova su 8-9 godina stara i kao nova su još uvek...

http://www.invent-trezor.rs
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Puzo81 napisao:
Pitam za koleginicu koja treba da uđe u proces kupovine stana i računa na povrat pdv-a (a reče da je vlasnik 1/4 stana dobijenog pri ostavinskoj raspravi).

Ja sam prošle godine kupio stan od fizičkog lica i bio oslobođen poreza na prenos aps. prava na 40kv (na ostalih 5 sam platio 2,5% jer nisam hteo da navodim suprugu).

Ali sad mi nešto pade na pamet, suprugu nisam naveo da bi pri sledećoj kupovini stana ona bila vlasnik i dobili povrat 10% jer nema ništa na sebi! Overeno kod notara da zivim sam pre predaje u poresku. ALI, pri ovom stambenom kreditu supruga mi je solidarni dužnik.
Da li to remeti buduće njeno vlasništvo i povrat 10% pdv-a?
Ako je koleginica suvlasnik stana onda ne moze tj ako je upisana u vlasnicki list. Sto kaze ftj, za neuknjizene nepokretnosti i kada nema resenja to ne vazi. A sto se zene tice to nema nikakve veze jer ona ima obavezu samo prema banci.
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Hvala na odgovorima :doubleup:

Pomislio sam da sam se sje.. za suprugu. Uh :thumbup:

Koleginica kaže upisana je tako da će pokušati na muža (vlasnik je neke njive ili tako nešto.)
Korisnikov avatar
djomla
Reactions:
Pridružio se: 17 Mar 2017, 07:17

Post od djomla »

Ajd i ja da pitam.
Ugovorom o doživotnom izdržavanju sam dobio stan od babe, nakon njene smrti uradjena je ostavinska rasprava. Porez je prebačen na mene, ali nije urađen prenos apsolutnih prava (baba je preminula 2007-e u prvoj polovini, kad je porez bio 5%, tako mi i računaju, zato nisam izvršio prenos)
Elem, ako bih u nekom momentu kupovao drugu nekretninu (ako se poklope kockice pa da ovaj stan ostane) da li bih imao pravo povrata PDV-a ili ne?
Hvala unapred. :)

Sent from my 3310

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Proveri u katastru da li si upisan kao vlasnik stana.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Nemaš pravo na povrat PDV-a jer ako se duzis porezom na imovinu, za taj stan, koji si dobio ugovorom, poreska uprava proverava. Prilikom povraćaja PDV-a overava se izjava kod notara pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću da kupac nije imao i nema nekretninu u svojini od 1.07.2006.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
djomla
Reactions:

Post od djomla »

Hvala na odgovorima. Nisam upisan kao vlasnik, stan nije ni uknjizen.

Sent from my 3310

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ali ako si placao porez na imovinu upisan si kao obveznik istog tako da jbg nema povracaja sve i da ih slazes. U slučaju šupa u malim opštinama, porez je toliko mali da nece godinama ni da se cimaju da to naplacuju pa onda postoji mogucnost da nisi obveznik poreza na imovinu.
Korisnikov avatar
djomla
Reactions:

Post od djomla »

I ja sam pretpostavio da ako vec placam porez da nemam pravo, ali rek'o ajd da pitam nekoga ko se više razume.

Sent from my 3310

Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

jocas napisao: 03 Jul 2018, 19:06 Ima li neko iskustva sa ovim sušačima CINI ?
Treba mi nešto za kuhinju umesto starog radijatora, mada majstor savetuje da zamaskiram stari radijator nekom policom ili okvirom.
Imam iskustva samo sa klasičnim (ne ovim fensi) Cini sušačem i radi odlično. Inače, čisto sa stanovišta termotehnike - nije dobro radijatore ograđivati policama ili drugim preprekama ni sa gornje, ni sa bočnih strana.

ljubitelj napisao: 04 Jul 2018, 09:50 Geberit odavno nije više neki kvalitet iz onoga što čujem od majstora, a i prečesto menjaju modele pa zna da bude problem sa rezervnim delovima.
Geberit je stara švajcarska firma - za kvalitet ne znam, ali npr. u katalogu imaju rezervne delove za sve modele koje su ikada pravili (bukvalno od pre 100 godina). Samo treba obratiti pažnju da je Geberit odavno kupio deo Gorenja koji je u Jugoslaviji/Sloveniji proizvodio ove stvari, pa je i to pod Geberit markom, ali se po principu rada i delovima dosta razlikuje od njihovih drugih modela. Kada sam kod roditelja u kući menjao Gorenje vodokotlić, tražio sam upravo taj ex-Yu model (kako bih ga samo ubacio umesto starog, bez zamene držača i cevi).
Ђенерал Јанковић
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

@Puzo81 Moze na muza ako je zemljiste do 10 ari.

@Djomla. Kasno se ukljucujem ali, odgovor je da ne mozes da se oslobodis pdv-a zato sto javni beleznik, u tvom slucaju sud ima obavezu da dostavi resenje o nasledjivanju poreskoj upravi i od tada se ti smatras poreskim obveznikom sto nema veze sa uknjizbom.

Cak i da se neko odrekne nasledstva i da nikad ne bude upisan kao vlasnik on je pravno u jednom momentu raspolagao odredjenom imovinom i nema pravo na povrat pdv-a.
Korisnikov avatar
djomla
Reactions:

Post od djomla »

@Ralee hvala na odgovoru i objašnjenju.

Sent from my 3310

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Geberit je nekada i bio švajcarski proizvod i kažu bio dugotrajan i kvalitetan. Odavno to je kinesko slovenački i ko zna koji još sklepani, koji traje 5-7 godina i onda treba remont.

Katalog im je lepo prezentovan. Samo delovi su medjusobno nekompatibilni po godištima.
Slična priča kao kod auta, neka sitna izmena nečega tek dovoljna da trenutno raspoloživi deo iz proizvodnje ne odgovara modelu vodokotlića od pre nekoliko godina pa se menja SVE iznutra osim kutije.

Nije Gorenje, druga specijalizovana bivša slovenačka firma (Liv mislim da se zvala) koja je radila samo vodoktoliće je preuzeta 90-i neke od Geberita.

Ja imam jako dobra iskustva sa valjevskim vodokotlićima, Krušik.
Odgovori