Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Nije vam fakultet za džabe, samo ne sme po cenu fakulteta da se izgubi kontakt sa praksom i realnim svetom.
U pitanju je jedan komplementaran i vrlo koristan ulog u budućnost, ali nedovoljan sam po sebi. Nismo mi tu neki izuzetak, samo kvalitetna praksa, ozbiljan rad i sticanje realno upotrebljivih veština nisu najbolje sistemski rešeni. Student mora sam tim delom priče da se pozabavi.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
U pitanju je jedan komplementaran i vrlo koristan ulog u budućnost, ali nedovoljan sam po sebi. Nismo mi tu neki izuzetak, samo kvalitetna praksa, ozbiljan rad i sticanje realno upotrebljivih veština nisu najbolje sistemski rešeni. Student mora sam tim delom priče da se pozabavi.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Ma normalno, salim se ja, posto je smesno zvucalo. Diploma danas znaci samo da si pismen i nista vise, jedna vrsta ulaznice. Posle dolazi selekcija po drugim kvalitetima.
Kakvo crno dzabe, niko to nije ni rekao, vec da postoje nacini da se dodje do fakultetskog znanja i bez fakulteta.
Kevina kuma je platila diplomu pre par godina da bi mogla da postane direktor revizije u jednoj banci kod nas, a dotle je dosla sa srednjom ekonomskom.
Opet, diploma te automatski podize i unapred nekome stvara bolju sliku o tebi, nego da dodjes bez nje.
Kevina kuma je platila diplomu pre par godina da bi mogla da postane direktor revizije u jednoj banci kod nas, a dotle je dosla sa srednjom ekonomskom.
Opet, diploma te automatski podize i unapred nekome stvara bolju sliku o tebi, nego da dodjes bez nje.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
markoue napisao:U tome i jeste stvar, oblast energetika je dosta siroka. Puno oblasti je usko povezano sa racunarima i programiranjem. Ja svakako moram da znam c,c++/javu, matlab itd. Tako da ne bi trebalo biti problema ukoliko moram da povezem stvari sa programiranjem. Ne znam koliko si upoznat trenutno sa stanjem u energetici, zato pitah da nisi zavrsioLaki021 napisao: 13 Jul 2018, 16:48 Prebaci se na bilo sta sto ima veze s racunarima, zahvalices mi za 5 godina.
Jesam, i doktorirao povrh toga

Napisacu malo kasnije detaljniji post, sad moram bezim

Samo sta ta pismenost u vecini zemalja mnogo kosta. Najvise u izgubljenom vremenu - iskustvu / zaradjenim parama u realnoj ekonomiji. U NL je vise nego normalno da se dete odvoji sa 18 - a pod odvajanju podrazumevam da ima samoodrzivi zivot na prvom mestu finansiski. Opste je poznato da coveka napred najvise gura surova potrebaRalee napisao: 14 Jul 2018, 10:30 Ma normalno, salim se ja, posto je smesno zvucalo. Diploma danas znaci samo da si pismen i nista vise, jedna vrsta ulaznice. Posle dolazi selekcija po drugim kvalitetima.

Inace ja jako cenim (dobre) fakultete (a i zavrsio sam jedan), ali linija izmedju dobrih / savremenih i prevarantskih visokih skola / fakulteta u prevarantskoj globalnoj ekonomiji je sve tanja,. Inace bas si pitao za sudiju i policiju. Vise puta sam pisao kako sam se zgrozio kada sam saznao kako su bedno placenje drzavne sluzbe u NL. Reda 3 puta manje od privatnog sektora za jace pozicije... A trenutno navala na radnike svih profila u NL je toliko velika da svako moze manje vise da bira...
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Bokte svi ste neki mašinci, ETF-ovci, a govorite o besmislu diploma, ahaha šta da kažemo mi politikolozi, pravnici, i brdo kojekakvih filozofa...Da pitamo ima li Malte, kruzera, i Slovačke dovoljno za sve 
Konkurs, msp onaj za koji sam zimus vadio dokumente, završio ovih dana stigao sam u poslednji krug i ispao.
Ja sad toliko žalim što nisam bio talentovan za matematiku ili fiziku...Nisu me zanimale, nisam ih ni razumeo, bukvalno jedva prolazio u gimnaziji.

Konkurs, msp onaj za koji sam zimus vadio dokumente, završio ovih dana stigao sam u poslednji krug i ispao.
Ja sad toliko žalim što nisam bio talentovan za matematiku ili fiziku...Nisu me zanimale, nisam ih ni razumeo, bukvalno jedva prolazio u gimnaziji.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Moj klinac sad završava 11. razred prirodno-matematičke gimnazije i zapeo je da studira kod BMWa samo automobilski inženjering i ništa drugo. Gimnaziju završava sledeće godine, a matematiku i fiziku ubija da je to strašno. Ne znam na koga je, što se tiče fizike i matematike na mene nije sigurno
. Baš danas je bio neki "info-dan" u BMWu, vratio se pre sat vremena i priča. LM, BMW u saradnji sa tehničkim univerzitetom Minhen omogućava dualno studiranje, pri tome naravno za one koji se pokažu vredni toga preuzimaju i nastavak do kraja mastera, tako da imaju obezbedjen kadar u firmi za duže vreme. Tokom dualnog studiranja plata mu je oko 1100-1200€ neto(plus naravno i dalje dečji dodatak koji je trenutno 188€ i dobija se sve vreme studiranja, max. do 25. godine). Bukvalno celu prvu godinu ima samo praksu u firmi i nema školski raspust, nego samo 30 radnih dana kao i svi ostali u BMWu. Verovatno je BMWu ta prva godina "prakse" neki period da procene ko je kakav i da li je "vredan" daljeg ulaganja u njega.
A prijavljivanje za studiranje 2019/20 se radi krajem avgusta/početkom septembra 2018.

A prijavljivanje za studiranje 2019/20 se radi krajem avgusta/početkom septembra 2018.

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Besmisao diploma je što ono se uči(lo) na fakultetu je odavno u muzejima, strašno brzo napreduje tehnika.
Uglavnom profe na faksu kasne za realnom privredom, tako da student tek kada završi shvati koliko ne zna samostalno da se uključi u radni proces.
Dodatno, oprema i nova znanja za nju su potreba svake 2-3-4 godine koliko je ciklus obnavljanja modela. Tako da mora stalno da se uči i znanje stalno usavršava.
Faks znanje nakon 5 godina je već pitanje koliko aktuleno.
Svejedno je postalo da li svake 3-4 godine nova znanja i neophodnu praksu za primenu istog stičeš "završavanjem" iznova faksa ili obukama/kursevima,/specijalizacijama/ obukama kod proizvodjača opreme.
Licence proizvodjača opreme se često izdaju na 24 meseca, tj svake 2 godine moraš na ponovno školovanje da bi zadržao dostignuti rang podrške/ dozvolu za rad.
U tom smislu sve manje je puko teorijsko poznavanje osnova nečega interesantno tržištu rada. Fakultet je preporuka ali ne više dovoljan i neophodan uslov da se uradi neki konkretan posao u tehnici/ privredi.
Uglavnom profe na faksu kasne za realnom privredom, tako da student tek kada završi shvati koliko ne zna samostalno da se uključi u radni proces.
Dodatno, oprema i nova znanja za nju su potreba svake 2-3-4 godine koliko je ciklus obnavljanja modela. Tako da mora stalno da se uči i znanje stalno usavršava.
Faks znanje nakon 5 godina je već pitanje koliko aktuleno.
Svejedno je postalo da li svake 3-4 godine nova znanja i neophodnu praksu za primenu istog stičeš "završavanjem" iznova faksa ili obukama/kursevima,/specijalizacijama/ obukama kod proizvodjača opreme.
Licence proizvodjača opreme se često izdaju na 24 meseca, tj svake 2 godine moraš na ponovno školovanje da bi zadržao dostignuti rang podrške/ dozvolu za rad.
U tom smislu sve manje je puko teorijsko poznavanje osnova nečega interesantno tržištu rada. Fakultet je preporuka ali ne više dovoljan i neophodan uslov da se uradi neki konkretan posao u tehnici/ privredi.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Najbolja stvar na ETF-u je što me je spasao vojske devedesetih. Nije ni tako mala stvar. Ostalo - onako. Težak, ali na pogrešnim mestima. Čest slučaj na našim fakultetima, uvek bude po neki profesor koji satire studente, a takvi obično ni ne predaju kako treba.
Dobra stvar fakulteta je sto te mnogi predmeti teraju da naučiš da resavas probleme i da razmisljas, iako generalno stvari koje ucis nisu direktno primenljive u praksi. Pored toga steknes poznanstva i generalno kontakte. U poslednje vreme se to sve obesmislilo i asistenti i profesori nisu vise sto su bili, bolonja je q, ja sam faks zavrsio maltene bez ucenja, samo koristio logiku, a do pre desetak godina je to bilo nezamislivo.
U sustini sad se ide kao sto je unisteno sve drzavno u drugim oblastima, da se i ovde dokrajci, pa privatnici preuzmu svakoga ko moze da plati skolarinu.
Inace, u Srbiji ljudi sa mega, singi, bk i ostalih, khm, fakulteta zauzimaju dosta kljucnih pozicija i to u privatnim firmama
Послато са SM-N920I уз помоћ Тапатока
U sustini sad se ide kao sto je unisteno sve drzavno u drugim oblastima, da se i ovde dokrajci, pa privatnici preuzmu svakoga ko moze da plati skolarinu.
Inace, u Srbiji ljudi sa mega, singi, bk i ostalih, khm, fakulteta zauzimaju dosta kljucnih pozicija i to u privatnim firmama
Послато са SM-N920I уз помоћ Тапатока
Svaka cast, nema sta.Laki021 napisao: 14 Jul 2018, 10:39markoue napisao:U tome i jeste stvar, oblast energetika je dosta siroka. Puno oblasti je usko povezano sa racunarima i programiranjem. Ja svakako moram da znam c,c++/javu, matlab itd. Tako da ne bi trebalo biti problema ukoliko moram da povezem stvari sa programiranjem. Ne znam koliko si upoznat trenutno sa stanjem u energetici, zato pitah da nisi zavrsioLaki021 napisao: 13 Jul 2018, 16:48 Prebaci se na bilo sta sto ima veze s racunarima, zahvalices mi za 5 godina.
Napisacu malo kasnije detaljniji post, sad moram bezim![]()

Vazi, cekam odgovor

Сад му није ништа...
Doktor banderaš 

Zavrsio nedeljnu kupovinu u Rodi, i mogu da primerim da su hleb i vegeta jevtiniji nego u DE 
Takodje ne znam sta bih bez Punta. Putevi po Nisu su ono bas offroad
A sto se diploma tice, mislim da pruzaju celinu licnosti, naravno ko moze da je priusti. Meni su za posao trazili uslov zavrsen fakultet, samo kao ulaznicu. Inace prvih godinu dana od diplomiranja sam bio na fakultetu, i od dr mr sa kojima sam radio, cast izuzecima, sam pobegao u industriju
Diploma u Srb, a posebno dr mr je toliko devalvirana stvar, na zalost. Ali u DE email potpis obavezno sadrzi dr. bez obzira na fah.

Takodje ne znam sta bih bez Punta. Putevi po Nisu su ono bas offroad

A sto se diploma tice, mislim da pruzaju celinu licnosti, naravno ko moze da je priusti. Meni su za posao trazili uslov zavrsen fakultet, samo kao ulaznicu. Inace prvih godinu dana od diplomiranja sam bio na fakultetu, i od dr mr sa kojima sam radio, cast izuzecima, sam pobegao u industriju

Diploma u Srb, a posebno dr mr je toliko devalvirana stvar, na zalost. Ali u DE email potpis obavezno sadrzi dr. bez obzira na fah.
Pa da napisem par zapazanja o energetici, posto se zamlacujem s njom vec duzi niz godinamarkoue napisao:Svaka cast, nema sta.Laki021 napisao: 14 Jul 2018, 10:39markoue napisao:U tome i jeste stvar, oblast energetika je dosta siroka. Puno oblasti je usko povezano sa racunarima i programiranjem. Ja svakako moram da znam c,c++/javu, matlab itd. Tako da ne bi trebalo biti problema ukoliko moram da povezem stvari sa programiranjem. Ne znam koliko si upoznat trenutno sa stanjem u energetici, zato pitah da nisi zavrsioLaki021 napisao: 13 Jul 2018, 16:48 Prebaci se na bilo sta sto ima veze s racunarima, zahvalices mi za 5 godina.
Napisacu malo kasnije detaljniji post, sad moram bezim![]()
![]()
Vazi, cekam odgovor

Na pocetku da pomenem, manite se prica, energetika je super, struja ce uvek trebati i sl. Istina, ali to nije razlog da se time neko bavi, jer i hleba ce uvek trebati pa ne savetujemo ljude da idu u pekare jer je to super.
Sada, 16 godina nakon sto sam upisao fax, mogu otvoreno da kazem da sam se zahebo. Mudrovao sam, pametovao kako svi studiraju racunarstvo, to ce biti rudarski posao, treba stalno pratiti tehnologiju, biti up to date, i na kraju to ce se sve outsorceovati u Indiju...
Mi cemo pametni energeticari da budemo sefovi a ovi programeri ce da rade sta im kazemo. Smart gridovi ce biti hit, to ce svima trebati, state of the art cudo. (a i za te smart gridove vam treba 10x vise programera i elektronicara nego energeticara).
Kad ono medjutim...
Energetika je danas manje bitna nego sto je ikada bila, a puno je razloga za to.
Jedna od stvari na koju smo racunali da ce biti adut u energetici nam se obila o glavu, uplivom gomile obnovljivih izvora (energije sunca i vetra), cena struje je u konstantnom padu a nema vise ni dnevnih fluktacija cena. Zbog nedostatka fluktacije cena i reverzibilne elktrane su otisle u k jer nisu vise isplative, po svetu ima gomila poludovrsenih pumpnih elektrana koje se vise ne ispalti zavrsavati jer ce samo trositi novac.
Iz istog razloga je i trading energijom zbog koga mnogi ambiciozni upisuju taj fax je takodje otisao u k, plate vise nisu ni delic onoga sto su nekada bile (secate se firmi u Srb koje su se time bavile).
Ne znam koliko pratite vesti, ali vec godinama power unit odelenja u divovima tipa ABB, Siemens, GE, laguju i vuku cene pomenutih firmi na dole jer je svaki novi izvestaj poslovanja power unita sve veci i veci debakl i ispod najcrnjih ocekivanja. ABB je prosle godine bio na korak da proda komplet power odelenje i fokusira se na profitabilne stvari (robotiku i sl).
Sve tri firme su ove godine pootpustale na hiljade radnika iz CH i DE iz power divizije, dok u svim ostalim zaposljavaju.
Dalje, struja se svugde smatra socijalnom kategorijom. To vuce gomilu negativnih posledica, troskovi se seku gde god se moze, firmama nije dozvoljeno da budu narocito profitabilne a plate su srednje zalosne. Kod svih klijenata primecujem jedno te isto, sve je neka apatija, ne mozete naci jednu osobu kojoj biste se divili i rekli, kakva faca, kako covek zna sta radi i kako je uspeo da dodje gde je dosao.
Ovo se sve onda prenosi na nas koji pravimo software za energetiku jer su posledicno i cene softwarea u ovoj grani smehitresno niske u odnosu na neke druge. Ako poredim sa bankama, software u energetici je za red a povremeno i dva reda velicine (ne preterujem, znam konkretne brojke) skuplji za slican nivo kompleksnosti i zahteva.
Nije to tako tragicno samo po sebi, medjutim treba uzeti u obzir da je jako ozbiljan i tezak fakultet u pitanju te vecina ljudi koji se opredele za energetiku su sposobni da se bave i programiranjem i da to studiraju, te ne vidim razlog da se onda ne opredele za to sto ce im garantovati znatno vece plate i sire mogucnosti. Te par reci o platama.
Ako gledamo na primeru iz Srb, gde bolji primer od Schneider DMS, najveca softwareska firma u Srb (iako se bavi energetikom, prvenstveno su softwareska firma).
Sta mislite, ko ima vece plate, programeri ili energeticari???
Pre nekih 11-12 godina (bila neuporedivo manja firma nego danas), su nas energeticare lozili da smo biti i dali nam najbolju kancelariju u firmi, dok su se za plate isprsili programerima

Sada na primeru firme u CH, isto par zapazanja.
Svaki dan nas energeticari spamuju aplikacijama i stalno ih odbijamo. Programere nam je ogroman problem da nadjemo kad nam trebaju. U firmi imamo najbolje energeticare sto postoje, sve nekada najbolji studenti sa najboljih svetskih fakulteta i ispod prosecne programere. Ispod prosecan programer zaradjuje kao elitni energeticar, dobar programer zaradjuje kao management.
Ne znam kakvo vam jace objasnjenje i dokaz treba od toga sto mozete sami da vidite kako danas u Srb zive programeri i koliko zaradjuju.
Manite se tih prica kako je lako prebaciti se, nauciti sam i sl. Zasto bi protracili 5 godina uceci nesto a onda se preorjentisati na nesto drugo i biti priucen i zaostajati za onima koji to rade svo vreme.
Isto tako, fax nije obavezan, ali manite se tih prica kako jos i skodi. Ima onih koji ce samouki biti bolji od skolovanih programera, ali to je 1 u 1000. Fakulteti za racunarstvo u BG i NS (mozda i Nis, ne znam) imaju odlicne i savremen programe, dobro se radi i uce se primenjive stvari. Odmah po zavrsetku faxa ljudi su vise nego spremni da prionu na ozbiljne poslove. Povrh svega, fax je jako lep period zivota, druzenje, zezanje, stvaranje kontakata i na kraju sticanje nekog integralnog i sirokog znanja. Apsolutno ne podrzavam motivisanje ljudi da presksoce fax, pa taman i da mogu bez njega.
Imam jos sto stvari da dodam, ali vise nego dovoljno za jedan post

Evo ja cu dodati, svi koji su zavrsili taj strasni fakultet, mogu da me kontaktiraju u vezi posla, koliko god vas ima. Cak ne morate nista ni znati, ako procenimo da postoji volja i zelja da naucite, primljeni ste