Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Znas Laki ja se sve slazem sto si ti rekao ali kroz tvoj post provejava prica od koje se ja jezim, i koju jako forsiraju recimo u Srbiji: Postanite programer, to svako moze i jako puno ce te zaradjivati bez problema za posao. Dve izjave, prva potpuno pogresna, a druga delimicno pogresna. Niti svako moze da bude programer, niti svako treba da bude programer. Drugo posao je jako tezak, sa vrlo nezvesnim ishodom (karijerom) vrlo dinamican i promenljiv sa brdo autisticnih ljudi i sefova plus horda nadobudnih klinaca koji gaze sve pred sobom i sefovi koji ni sami ne znaju sta zele.
Da rezimiram, iz pogresne pozicije komentarises izbor fakulteta, malo je prosto vidjenje...
Da rezimiram, iz pogresne pozicije komentarises izbor fakulteta, malo je prosto vidjenje...
Najveci broj ITejavaca kod mene je zavrsio ekonomiju.
Softver pisu Indijci, tj ljudi sa najnizim platama, relativno naravno.
Softver pisu Indijci, tj ljudi sa najnizim platama, relativno naravno.
Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Ne pricaj gluposti. Za ove sa ekonomije, mogu sa zamislim kakvi su to IT-evci, svako danas sebe naziva IT. Samo skolovane programere ubrajam u doticne i onu sacicu koja se samostalno zaista digla na taj nivo.
Ne vidim zasto se jezis, to je odlicna stvar za sve, i za ljude i za zemlju u kojij rade.
Nisam ni rekao da svako moze, ali ovde sam vukao paralelu sa energeticarima i tu vecina njih moze. Nisam savetovao pekare da se prebace na programiranje.
Na kraju, postoji i mnogo razlicitih tipova “programera” i stepena slozenosti posla.
Niti razumem zasto je posao jako tezak i sta je tacno neizvesno. Sta je to teze i neizvesnije u odnosu na bilo koju drugu profesiju.
Za kraj, kakvi crni autosticni sefovi i izivljavanje nad programerima, pa danas su u Srb programeri zasticeni ko beli medvedi. Pogledas ga popreko on daje otkaz i uzima drugi posao.
Samo sto im masazu ne uvedu, sveze voce i sl su odavno poceli da im donose (pa ih jos izmeste od drugih odelenja u firmi jer drugima ne daju takav tretman).
Prosto imam problem da shvatim zasto imate potrebu da se svadjate sa jasnim i ociglednim cinjenicama. Jel svima jasno da su programeri u Srb ubedljivo najplacenija struka ida posao nalaze u roku od milisekunde? Pa sta onda ima tu dalje se filozofira, razvijaju teorije zavere i izmisljaju mane.
ljuba napisao:Znas Laki ja se sve slazem sto si ti rekao ali kroz tvoj post provejava prica od koje se ja jezim, i koju jako forsiraju recimo u Srbiji: Postanite programer, to svako moze i jako puno ce te zaradjivati bez problema za posao. Dve izjave, prva potpuno pogresna, a druga delimicno pogresna. Niti svako moze da bude programer, niti svako treba da bude programer. Drugo posao je jako tezak, sa vrlo nezvesnim ishodom (karijerom) vrlo dinamican i promenljiv sa brdo autisticnih ljudi i sefova plus horda nadobudnih klinaca koji gaze sve pred sobom i sefovi koji ni sami ne znaju sta zele.
Ne vidim zasto se jezis, to je odlicna stvar za sve, i za ljude i za zemlju u kojij rade.
Nisam ni rekao da svako moze, ali ovde sam vukao paralelu sa energeticarima i tu vecina njih moze. Nisam savetovao pekare da se prebace na programiranje.
Na kraju, postoji i mnogo razlicitih tipova “programera” i stepena slozenosti posla.
Niti razumem zasto je posao jako tezak i sta je tacno neizvesno. Sta je to teze i neizvesnije u odnosu na bilo koju drugu profesiju.
Za kraj, kakvi crni autosticni sefovi i izivljavanje nad programerima, pa danas su u Srb programeri zasticeni ko beli medvedi. Pogledas ga popreko on daje otkaz i uzima drugi posao.
Samo sto im masazu ne uvedu, sveze voce i sl su odavno poceli da im donose (pa ih jos izmeste od drugih odelenja u firmi jer drugima ne daju takav tretman).
Prosto imam problem da shvatim zasto imate potrebu da se svadjate sa jasnim i ociglednim cinjenicama. Jel svima jasno da su programeri u Srb ubedljivo najplacenija struka ida posao nalaze u roku od milisekunde? Pa sta onda ima tu dalje se filozofira, razvijaju teorije zavere i izmisljaju mane.
IT kao pojam odavno nije programerski, tj. developerski, vec daleko sira oblast. Kada firmi treba kod, to se cesto odsourcuje uglavnom firmama koje angazuju Indijce, kojih ima najvise.
U svim firmama koje nisu programerske, najvaznije je implementirati sistem koji povecava prihode, a to veze nema sa programiranjem.
A i svako ima svoje misljenje i sirinu, pa ne vredi dalje diskutovati.
U svim firmama koje nisu programerske, najvaznije je implementirati sistem koji povecava prihode, a to veze nema sa programiranjem.
A i svako ima svoje misljenje i sirinu, pa ne vredi dalje diskutovati.
Jel ti znas koliko vi imate developera u Walldorfu?
Indija je propala prica, to je bilo aktuelno pre 10-15 godina kad su se svi lozili da za male pare mogu dobiti dobre developere. U medjuvrmenu se shvatilo da je nivo usluge neprihvatljivo nizak, efikasnost uzasna, komplikacije usled pogresne vremenske zone vece no ocekivane.
Ima i dalje u Indiji razvojnih centara evropskih firmi ali sve manje, mnogi vracaju u Evropu a slabo ko opste vise razmislja da tamo nesto novo otvara. Sada je u Evropi dosta popularna Spanija (nakon sto je Poljska popunjena) za otvaranje razvojnih centara, velika zemlja, prihvatljive plate, dobra radna kultura. Licno mislim da ce posle toga novi hit biti Ukraina, velika zemlja a trenutno smehitresno niske plate.
Indija je propala prica, to je bilo aktuelno pre 10-15 godina kad su se svi lozili da za male pare mogu dobiti dobre developere. U medjuvrmenu se shvatilo da je nivo usluge neprihvatljivo nizak, efikasnost uzasna, komplikacije usled pogresne vremenske zone vece no ocekivane.
Ima i dalje u Indiji razvojnih centara evropskih firmi ali sve manje, mnogi vracaju u Evropu a slabo ko opste vise razmislja da tamo nesto novo otvara. Sada je u Evropi dosta popularna Spanija (nakon sto je Poljska popunjena) za otvaranje razvojnih centara, velika zemlja, prihvatljive plate, dobra radna kultura. Licno mislim da ce posle toga novi hit biti Ukraina, velika zemlja a trenutno smehitresno niske plate.
Svaka vam cast, obozavam citati ovakve postove.
Sent from my RNE-L21 using Tapatalk
Sent from my RNE-L21 using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
U bivsoj firmi je nabavka bila u Spaniji.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- klisko
- Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
- Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010
Iz pozicije IT-evca koji se ne bavi programiranjem: muka mi je od „programera“. Imam osećaj da su većina „programera“ danas samo sklapači lego kockica koji ne razumeju ništa ispod. Polunauče da koriste jedan programski jezik i dignu nos kao da su svu pamet sveta popili. Primer: za jednu transakciju „programer“ poziva web servis 16 puta. Svih 16 puta radi celokupno https pregovaranje koje je jako zahtevno i po pitanju resursa i po pitanju vremena (zamislite da stalno vozite u prvoj brzinu sve vreme). Kada ga pitam zašto ne koristi jednu sesiju za sve zahteve (to bi bilo 15 puta efikasnije i brže), „programer“ nema pojma o čemu pričam dok ne nacrtam. Posle saznam da je on ekspert za određenu biblioteku i samo nju koristi, a sa njom nema kontrolu da li će biti jedna sesija ili njih 16. U pitanju je domaća firma prilično poznata na domaćem tržištu.
Koliko se zanemaruje bezbednost bolje da ne znate. Sav softver danas je beta koja se isporučuje korisnicima na testiranje, agile to samo još više naglašava. Sve u svemu, tuga. Danas su programeri mnogi koji to ne bi trebalo da budu. Da ne pričam o tome što mnogi znaju da kodiraju, a o arhitekturi, planiranju, dizajnu niko ne vodi računa.
Koliko se zanemaruje bezbednost bolje da ne znate. Sav softver danas je beta koja se isporučuje korisnicima na testiranje, agile to samo još više naglašava. Sve u svemu, tuga. Danas su programeri mnogi koji to ne bi trebalo da budu. Da ne pričam o tome što mnogi znaju da kodiraju, a o arhitekturi, planiranju, dizajnu niko ne vodi računa.
Ako je tako kako kazes, onda mi nista drugo ne pada na pamet nego da pitam ko to placa?
Takvi jedino mogu da uzmu pare vladi srbije burazerski
Nisam imao prilike da to vidim licno, ima losih, odnosno onih koji ne znaju, a oni se dele na one koji nauce i na one koji lete. Trece nisam nikad video.
Kazete da danas svako zeli da bude programer, ali trziste to sve izregulise. Ako je neko los i neko drugi to placa, onda taj neko nije los tome nekom ko ga placa. U pitanju je posao koji ne moze dugo da trpi ljude koji ne znaju sta rade. Jednostavno ne mozes da hvatas krivine. Sve je to vrlo stresno, u pocetku se ne primecuje, ali kako godine odmicu, pocinju da se javljaju posledice. Sve ima svoju cenu.
Takvi jedino mogu da uzmu pare vladi srbije burazerski

Nisam imao prilike da to vidim licno, ima losih, odnosno onih koji ne znaju, a oni se dele na one koji nauce i na one koji lete. Trece nisam nikad video.
Kazete da danas svako zeli da bude programer, ali trziste to sve izregulise. Ako je neko los i neko drugi to placa, onda taj neko nije los tome nekom ko ga placa. U pitanju je posao koji ne moze dugo da trpi ljude koji ne znaju sta rade. Jednostavno ne mozes da hvatas krivine. Sve je to vrlo stresno, u pocetku se ne primecuje, ali kako godine odmicu, pocinju da se javljaju posledice. Sve ima svoju cenu.
Neki ljudi ne mogu da shvate da sve ima zasto nesto toliko kosta koliko kosta. Niko nikome ne daje pare na lepe oci, bar ne svojevoljno. Trziste je jedna strana price, a posao i uslovi druga. Prost pogled sa strane daje uvek losu sliku, a urbane legende su legende... Na kraju krajeva vazno je da covek radi posao koji voli i koji mu prija, a pare (preko nivoa proseka) ako dodju je lepo, ali one nisu obavezne, a vrlo cesto ni ne donose pravi kvalitet zivota. Ja se licno jezim svakog jurenja para, ali ima nas raznih...
PS: Dobra strana zapada - recimo NL je da svako uz malo rada i truda moze biti prosek, bukvalno sa svakom profesijom, samo ako se dobro i postojano radi. Oni su i najsrecniji bar po mom misljenju...
PS: Dobra strana zapada - recimo NL je da svako uz malo rada i truda moze biti prosek, bukvalno sa svakom profesijom, samo ako se dobro i postojano radi. Oni su i najsrecniji bar po mom misljenju...
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ha ha ha. Menadzeri

- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Nije bas da cu se uklopiti u temu, ali obzirom na to da su "stranci" ovde prisutni hteo bih da priupitam koliko je pouzdan sajt preis.de za kupovinu? Konkretno, google mi ga je izbacio dok sam bio u potrazi za naocarama i stvarno su odlicne cene:
https://www.preis.de/produkte/Ray-Ban-A ... gLeffD_BwE
https://www.preis.de/produkte/Ray-Ban-A ... gLeffD_BwE
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Koliko vidim ovo je slicno kao idealo.de Izlista sve moguce koji prodaju tu robu. Ja sam kupovao preko njih i bilo je ok. Budu reviewovi pa se moze proceniti.

https://lovinmalta.com/news/news-breaki ... -in-serbia
I ovako smo na lošem glasu...ovo nam baš pomaže...
I ovako smo na lošem glasu...ovo nam baš pomaže...
What i do for the livin'? I live for the livin'.