abs u principu funkcionise preko senzora koji meri veliku promenu ugaone brzine tocka u odredjenom vremenskom intervalu.
kad detektuje preveliku promenu brzine rotacije tocka on forsira popustanje kocnica i time dovodi do pocetka rotacije, onda popusti i tocak opet blokira i tako u krug ( malo prosto objasnjeno ali to je princip ).
ne znam da li ste primetili kad jako kocite, na kraju pred samo zaustavljanje moze da se desi da tocak ipak zablokira, zato sto na kraju usled usporavanja rotacije tocka dolazi do premale razlike u rotaciji tocka u jednom i sledecem delu sekunde.
sto se tice samog prijanjanja i kocenja, najbolji efekat bi bio kad bi sila kocenja bila konstantno na ivici proklizavanja guma jer je tad koeficijent trenja najveci.
abs na neki nacin drzi silu kocenja sto je moguce blize toj tacki, sa jedne i druge strane, i sto je finiji tj sto je kraci vremenski interval uzorkovanja to ce sam sistem bolje kociti jer ce biti teoretski blizi toj idealnoj tacki.
ovo naravno kao sto rekoh ne vazi za kocenje po snegu jer su tad jos neki faktori u igri...
pored smanjivanja duzine kocenja jos bitniji efekat je zadrzavanje upravljivosti vozila pod jakim kocenjem. to sam imao priliku da dozivim nekoliko puta u praksi po losem vremenu i stvarno znaci.
@piros - sto se tice pitanja, naravno da ga ne shvatam kao provokaciju, ali poenta tog sto kazes "doziranja" i jeste upravo u tome sto abs "dozira" silu kocenja mnogo puta u sekundi, a ja dok ne nadjem "peske" tu tacku kad tocak najjace koci a ne blokira, prodje voz. iskustvo moze da pomogne u tome, kad ocekujes neku incidentnu situaciju ( ili kad je predvidis, sto se ponekad i desava ) ali kad te iznenadi...
ja bih voleo da stisnem ruku tom caru koji je kad mu je npr ispred auta izletelo dete za loptom na kolovoz dozirao kocnicu i zakocio brze od abs-a
ja to nisam u stanju, eto...
ps. ima ona stara vozacka prica o "pumpanju kocnice" koja upravo simulira rad abs-a amo na mnogo sporiji i neuspesniji nacin...