Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Grčka

Post od Heinz »

Masline umesto lala :)
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

To malo teže. Mislim da masline mogu da uspevaju samo u Mediteranu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Day Walker napisao: 18 Jul 2018, 12:17 Imao sam srece da mi je trajekt iz Nidrija isplovio u 9, jer se razduvalo i vec su krenuli talasi. Kad smo stigli, rece mi nas konzul da su otkazani ostali polasci iz i ka Nidriju.
Dakle, sledeći put ipak iz Astakosa.
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

grujicd napisao: 18 Jul 2018, 13:55 Mislim da nikad nisam imao bolji pogled sa terase. Jug Peliona, pogled prema Skijatosu.

Slika
Pogled extra. Gde tačno na Pelionu?

Meni lično Pelion jedno od boljih letovanja sa idealnim spojem planine, mora, puno zelenila i mnogo puteva za finu vožnju. Pri tome mislim na istočnu stranu poluostrva.

Mi smo bili smešteni u Agios Ioannis peošle godine, ali nismo otišli skroz do juga Peliona.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Bili smo prvo 5 dana na severu u Damouchariju, a sad smo sišli u Katigiorgis, oba na istočnoj strani. Damouchari je pun severnoevropljana, fino malo simpatično seoce sa dve uvale. Sve je cakum pakum ali su i cene malo jače. Severni deo mi je lepši, tu se odmah dižu planine nebu pod oblake. Šta da pričamo kad im je tu i ski centar, vazdušnom linijom par desetina km od mora. Pišem ovo sad više drugima, ti znaš kakav je taj deo. Negativno je što nema puteva pored mora, pa kad ideš na plažu koja je obalom daleko 5km, putem ideš 15km i to sve uzbrdo i nizbrdo. I kad ti je smeštaj na 50od mora to može da bude 50m po x osi a 200m u vis. Ni ne karikiram. Ali su zato pogledi svuda odlični.

Meni ti lokalni putevi nisu nešto, često ima suženja. U jednom trenutku sam krenuo malo da peglam a jedan grk za mnom, i uto nailazi suženje. Ja kočim normalno ali ovaj iza panično uz škripu guma i stade na metar od mene. Tako da sam se ohladio od cepanja po takvim putevima. Ove godine si na svakih par km nailazio na parče od 20-30m bez asfalta - možda su to bujice odnosile. Ogi bi pisao ceo post velikim slovima da je tuda vozio. Taj širi magistralni put je solidan, i pruža stvarno spektakularne prizore. Pelion je neviđeno zelen, mislim da je gušće drveće i od Tare. U nekim delovima puta ideš kao kroz tunel, drveće je skroz spojeno. Šteta što nemam sliku toga.

Južni deo nije tako spektakularan. Blaži je reljef mada i tu ima stalno gore dole. Sa istočne strane i nema nešto ravnih delova, ne znam kako je sa zapadne. Tek trebamo da obiđemo malo plaže na ovom delu, ali na prvi pogled nema nešto uređenih, većina su divlje plaže gde bocneš svoj suncobran ili nađeš prirodan hlad. U ovom Katigiorgisu je sitan pesak na plaži, ali pošto nema ležaljki onda su ti peškiri stalno od peska, čak i kad ih staviš na neku podlogu. Ono što je najbolje u ovom mestu (pored pogleda iz smeštaja) je taverna sa svežom ribom i morskim plodovima, sve što smo do sad jeli je bilo fantastično a cene pristojne. Gazda dođe da te ispita šta ti se jede, preporuči šta bi mogao, na kraju malo sabere u glavi i zaokruži račun na dole. Večeras smo rekli da nam se jede riba ali da ne moramo da se smaramo da čistimo deci, doneo nam je file od sabljarke i od tune, bilo je neviđeno dobro spremljeno, i sočno i reš istovremeno. Plus pomfrit, pivo, salata, voda, 32e, zaokružio na 30, mi zaokružili na 35 :). Pored dva restorana poluprazni, ovo uvek prepuno u vreme ručka i večere.
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

Ja samo mogu da kazem sve same pohvale za Karpathos

Sve same pohvale

Plaze, klima (prosek 29C), putevi, amtosvera, kolicina ljudi...

Ako nekoga zanima detaljnije napisacu :sesir:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Piši. Trebaju sveže ideje uvek.
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

@grujicd volim da čitam ovakve postove iako sam bio tamo. Prošle godine u septembru nije bilo nikakvih problema na putevima, baš sam uživao u vožnji.

Ove godine posetili Eviu, a na Pelion ćemo se još vratiti sigurno. Dok smo bili 10 dana na Pelionu ukupno sam video desetak tablica, a da nisu Grčke, kome je i to bitno.

Lepa sela u brdima, kafići sa extra pogledima, priroda fenomenalna, plaže isto super.

Postaviću i ja neku sliku sutra, ako nekoga zanima.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Na Kefaloniji isto slabo stranih tablica. Ali zato rentacar čini jedno 90% saobraćaja.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Piši za Karpathos. Vidim da ima aerodrom. Jesi li otišao tamo avionom iz Beograda ili na neki drugi način?

Na Pelionu nema gužvi, a sad je već puna sezona. Dosta je sve opuštenije nego na Halkidikiju, mada je i teže stići. Možda je to baš i razlog. Inače od Evzonija do Volosa je skoro sve autoput (ili onaj njihov poluautoput na početku), ima nekih 5-6 naplatnih rampi i košta 13-14e u jednom smeru. Ali nema gužve i do Volosa se brzo i lako stiže na tempomatu, taj deo i lakše nego do Halkidikija kad te uhvati gužva oko Soluna. Od Volosa je teži put kad treba da pređeš planinu da bi stigao na istočni deo, kome klinci imaju problema sa krivinama biće povuci potegni.

Prijatelji su stigli par dana pre nas, naleteli na neki zatvoreni tunel kad su krenuli od Volosa i onda ih je navigacija provela nekim putem gde je često i za jedna kola bio problem da se prođe, a sa strane provalija. I još po kiši. Tako da smo mi produžili prvo dole do Kala Nere (simpa mesto na prvi pogled) i tek odatle prešli na istočnu stranu. Ali od Kala Nere do Damoucharija gmaps kaže sat i deset minuta za 39km, ja se prvo nasmejao ali mi je na kraju i trebalo toliko. Krivina za krivinom.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

speedy stikis napisao:Ja samo mogu da kazem sve same pohvale za Karpathos
Reci ti nama prvo, kako stići do tamo?
Iz Grčke ili Turske? : D

Edit: Avio iz BGa sa jednim presedanjem, pristojne cene.

TT

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

@grujicd

Pisao sam već. Ima ja mislim 4 načina da se pređe sa zapadne na istočnu stranu, i obrnuto jel.
Iz mog iskustva najlakše je preko Neochoria, mada na mapi ne deluje logično (najduže, ali vremenski skoro isto). Vi ste slušali navigaciju i garantovano išli preko Miliesa, kao i mi prvi put.
Kad je zatvoren tunel navigacija vodi preko Drakie mislim, a inače je najlogičnije preko Portarie i posle preko Kissosa do A. Ioanisa.

Ako ste već na jugu, obiđite (ako niste) Argalasti, može tamo fino da se jede a i simpa je mesto.
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

Moze avion a moze i auto :D

Ide trajekt 2x nedeljno iz Atine
Ali ovaj put ipak avion (svakih 10 dana iz bg) je pao kao izbor, upravo tako preseda se na Santoriniju pa nastavlja na Karpathos

Da ostajem duze od 10 dana verovatno bih dosao kolima

Ostvro se nalazi izmedju Krita i Rodosa pa nema neke sanse (za sada) neki masovni turizam, ali bas sam zato i izabrao da dodjem.

Na ostrvo je min ~60-70% italijana, pa svi ostali ali npr jako malo sam primetio engleza i nemaca ima vise slovenaca nego njih...
Mi dodjemo statisticka greska u avionu 67 je
bilo ljudi :D

Ostrvo je prelepo

Poredici ga sa Kritom i Rodosom jer to su mu komsije :D

Klima je blaza za 3-5 C (prosek 29C), vetar je prijatniji u smislu pirka hladnjikavo
Secam se na Rodosu izbacim ruku kroz prozor ruka se kuva na vetru to ovde nije slucaj
Cak sta vise uopste se ne znojis gde god da si.

Plaze su glavnom mesavina sitnog sljunka i peska (meni licno najvise odgovara zbog boje mora, a i ronjenje je mnogo zanimljivije)
Ima i samo pescanih plaza
Pa ko voli neka izvoli :)

Na vecini plaza ima dosta prirodnog hlada.

Nema mnogo ljudi tj nije guzva na plazi.
Na svakoj plazi ima neka tavernica gde mozes da kupis sta ti treba.

Put je vise nego korektan, primetio sam da se sporije vozi nego na Rodosu a u odnosu na Krit da ne pricam...

Moze i motorom da se obilazi ostrvo nije nikakav problem.

Cena gorica je 2e tacnije 1.95 a dizel 2e

Sto se tice restorana ima svega, cak i za nas vegetarijance ima dosta dabar izbor.
Cene restorana manje vise slicne kao svuda u grckoj.
Uvece je mirno nema pijanih,drogiran...

U 12 gotovo da vise ni nema ljudi...

Ako nekoga jos nesto zanima tu sam da odgovorim :sesir:
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Preskupo je gorivo.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Pa dobro, na ostrvu bogu iza nogu ne možeš ni da očekuješ da su im troškovi isti kao na kopnu da doture gorivo.

Ali zanimljivo kako baš Italijani. Mora da je neka njihova veća agencija odradila čartere.
Odgovori