Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Re: Koliko troši?

Post od TheWickerMan »

Mnogo je to za Logana 1.6 ... pa meni 2.0 troši manje od toga a nisam nežan...
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Naravno. :)
To mi dodje <800din/100km, dok je na benzin >1300din/100km. Ekonomija na delu. Kad vec auto nije neki lepotan, barem je postao vidno ekonomicniji. A i autonomija nije losa. Boca je od 48l. I trenutni rekord je ~460km sa jednim punjenjem. :navijamo: Naravno jasno je zbog brojki koje sam gore naveo da je tu moralo biti podosta voznje na otvorenom. Ali ja sam zadovoljan. Iako se ovde iznose cifre koje su doosta daleko od mojih rezultata prosecnih potrosnji.

@TWM Mozda jeste mnogo u litrima. Ne znam sta da kazem na to. Al niti je to motor koji u takvom vozilu moze nesto specijalno da ide, niti sam ga forsirao i toliko koliko moze. Na otvorenom sam uglavnom na 80, sa izletima u preticanjima do koliko treba da se odradi sto brze i bezbednije, a kad zagusi kolona onda koliko svi toliko i ja.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Naravno , ali kontam da u autu koji ima oko 1000 kg (?) 1.6 bi trebalo da se lepo vozi,da nije preslab za tu težinu... Ti si beše skoro ugradio plin? Jesi išao na prvo štelovanje ?
Ne znam ni kako taj motor "podnosi" plin,ima motora koji ga baš i ne podnose,pa potrošnja bude solidno veća od one na benzin...
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Re: Одг: Koliko troši?

Post od dunx81 »

Mnogo...pogotovo ovo na otvorenom.
Nije logan neki stedisa al ovoliko ne bi smeo da pije.
Dobro ga taj motor podnosi,nije do toga. Meni je 1.4 pri ravnomernih 80kmh trosio oko 6l gasa dok je po gradu bilo oko 9.5
sent using Tapatalk
Stjepa
Reactions:
Kontakt:

Post od Stjepa »

Bio na prvom stelovanju. I rezultati su po recima majstora, koji radi kod Babica, ok. Ja do tada primedbi nisam imao jer licno nisam napravio do tad ni 200km. Ali primdbi nisam imao da iznesem
Sad sam nasao - nesto sporo toci na ventil gas. :zbunjen: Kazu pumpadzije da kod drugih ide dosta brze.

Znam da logan nije stedisa. Zato sam i dosadjivao da se ugradi gasna instalacija u vozilo. Ali kao sto rekoh ne znam sta da kazem za brojke. Takve sam dobio... Da li je do mene, kao vozaca (posto se ~600km zadesilo da ja sam zgazim za par dana), ili do necega drugog...
Mada kada bih uspeo za po litar da spustim i jednu i drugu potrosnju (grad, otvoreno) bilo bi jos bolje. Mozda "je odvrnut" gas, kako se to laicki kaze, posto ama bas nikakve razlike nema dali sam na benzinu ili gasu kao pogonskom gorivu. Auto se indenticno ponasa.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Stjepa napisao: Po novcanik je povoljnije od voznje na benzin, to je sigurno. Ali je opet daleko od proseka koje vi iznosite. A vozi se normalno auto (ne penzionerski, ali ne ni divljacki vec normalno kako i ostatak vozila u saobracaju cirkulise).
I opet u procentima je malko daleko od predvidjene razlike benzin vs gas. Navodno treba da trosi isto litara gasa koliko je benzina ili 10% vise. Po mom racunu ispada ~25% vise gasa.
.
Pricam ti pricu. Meni je svaki auto na plin trosio od 20-25% vise nego benzina, a sve ostalo sto ti kazu majstori ili drugi jeste u teoriji i kad bi plin bio kakav treba da bude, sa nasim je to 20-25% pa ko kako slaze, ili koga kako slazu, ili kako kad se natoci.
Takodje i potrosnja beznina zavisi od toga kako ga vozis, jer definitivno zavisi da li ga vozis u 5000rpm ili polako, jer kad se vozi brze kao da dopunjuje i benzin, tu mozda gresim ili je meni bilo tako zbog turba, ne znam ali to sam primetio. Inace racuna se 1l benzina na 100km prosecno.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Bg (tempo na novosadskom) - rumska raskrsnica, konstantno zakucan na 150 po satu, upaljena klima, prazan. Posle 2 naplatne rampe i 50 km auto-puta, prosek mi je bio 137 km/h, potrosnja 5.9 litara.

Rumska raskrsnica - Bezanijska kosa, isti uslovi voznje, ali bez klime, prosek 5.5, prosecna brzina 134 km/h...

406
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

stjepo meni je fokus po gradu sa prosecnom brzinom od 7kmh i klimom trosio 12 -12,5l...
taj logan nije kako treba...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ma tako trose ti logani 1.6, i ja sam se iznenadio kad mi drugar pricao, jer je lagan. Ali...
Kaze grad kako god da ga vozi oko 12-13l sa klimom, otvoreno, oko 10. Jedino kaze kad vozi oko 90 trosi oko 8l plina, i to da pazi.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Nastavite ovde o potrošnji, a što se tiče iskustva vezano za gas, nastavak ovde... viewtopic.php?f=47&t=193&p=82810#p82810
Posetite www.garaza.rs !
Stjepa
Reactions:
Kontakt:

Post od Stjepa »

@Dag i ja sam ocekivao (pre ugradnje) da potrosi ~20% posto vise jer sam cuo/citao da to tako obicno biva. Medjutim kada sam poceo pricu o gasu u svom autu govorili su mi da danas sa ovim novim sistemima nema sanse da pravi toliku razliku. Al ispade da ipak postoje sanse. :)
U svakom slucaju to me ne plasi. Zadovoljan sam razlikom.
Ovo sto ti pricas da vise benzina vuce na visim obrtajima... Moguce. I za sad mogu odokativno da ubacujem 1l benzina u prosecnu potrosnju, jer tacno ne mogu da utvrdim - benzinski rezervoar je na prvoj crtici, cisto da ne sija lampica za rezervu. :kezo:

dragan napisao:stjepo meni je fokus po gradu sa prosecnom brzinom od 7kmh i klimom trosio 12 -12,5l...
Vidis, pored tvojih 12,5 mojih 13 (preciznije 12,9x) je "tu negde" i to mi je ok. Veliko je kad neko napise da mu trosi 9l po gradu. E to je razlika.
Druga recenica... Ne znam sta da kazem. Pricao sam da mi je sa benzinom na otvorenom potrosnja bila ~8l, tako da procentna razlika kad se doda ovih 10l plina je sasvim ok. E sad dali taj auto "treba" da trosi toliko ili je ne...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Copy-Paste:

Potrosnja u mesovitom rezimu od cepa do cepa je 6.25l/100km.
Presao 595,7km sa 37,25 litara.
Nisam divljao, 80-100km/h magistrala, s ponekim obilazenjem i brzinom do 130-140km/h. Grad standardno 50-60km/h.
Zadnjih 80-90km sam mozda malo zustrije vozio, cisto da ubacim i takve voznje, ali samo na nekim deonicama gde je moglo tako da se vozi, 160-170km/h i ne dugo vremenski, cisto malo talijanskog tjuninga

S tom potrosnjom mogu sa jednim punim rezervoarom da predjem 832km, ako racunam da u rezervoaru ima 52l.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

dag81 napisao:
Stjepa napisao: Po novcanik je povoljnije od voznje na benzin, to je sigurno. Ali je opet daleko od proseka koje vi iznosite. A vozi se normalno auto (ne penzionerski, ali ne ni divljacki vec normalno kako i ostatak vozila u saobracaju cirkulise).
I opet u procentima je malko daleko od predvidjene razlike benzin vs gas. Navodno treba da trosi isto litara gasa koliko je benzina ili 10% vise. Po mom racunu ispada ~25% vise gasa.
.
Pricam ti pricu. Meni je svaki auto na plin trosio od 20-25% vise nego benzina, a sve ostalo sto ti kazu majstori ili drugi jeste u teoriji i kad bi plin bio kakav treba da bude, sa nasim je to 20-25% pa ko kako slaze, ili koga kako slazu, ili kako kad se natoci.
Ne bih se složio. Podatak o razlici u potrošnji autogasa u odnosu na benzin pre svih (korisnika i servisera) daju proizvođači autogas sistema i ona iznosi poznatih 15-20% i u to ne treba sumnjati. Podrazumeva se da je automobil ispravan, da je autogas sistem ispravan i da je gorivo solidnog kvaliteta. Lično sam na dva različita auta merio potrošnju više puta i nijednom razlika nije bila veća od 20% u odnosu na ono što je bord izračunao kao potrošnju benzina za isti interval, a bordu verujem jer sam oba testirao samo na benzinu i veći broj puta nego što sam testirao potrošnju gasa. Lagali su, ako uopšte jesu, za 0.1-0.2l/100km u odnosu na moju metodu merenja što je zanemarljivo. Baš sam u onu nedelju kada je bio skup na FG završio merenje potrošnje autogasa na Pežou i ona je iznosila 9.54l/100km (za pređenih 370 km) dok je bord za isti interval pokazao 8.1l/100km što pokazuje razliku od 17%. Slična procentualna razlika je bila i prošli put, takođe i dva puta kada sam vršio merenje na Suzukiju u poslednjih godinu dana. Dakle, ne kažem da nekom ne troši i 35% gasa više u odnosu na benzin, ali kod mene je ovako i nikako drukčije. Verujem u to da je i kod većine tako, a da uzroke veće potrošnje gasa u odnosu na predviđenu treba tražiti u ispravnosti sistema i u kvalitetu gasa koji se sipa. Pre to drugo. Ljudi sipaju gas kod Đole Petrola, stane im više gasa nego što je ukupna zapremina rezervoara i onda kažu da je potrošnja gasa puno veća nego benzina. Normalno.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

djole petrola :kezo:
slobo slazem se, predjoh mnogo na gas i prosecno mi je vise trosio izmedju 10 i 15 posto vise plina nego benzina.
jos jednu zanimljivu stvar sam zapazio - trenutna potrosnja po bordu na fokusu se poveca, malo i neznatno, ali se poveca, kad auto prebaci na plin - tipa 1dl na 1,2-1,3l/h pod klimom. to je sigurno, dugo sam sedeo na parkingu tako i menjao gorivo desetak puta i svaki put se javljala ta razlika...
Stjepa napisao:
dragan napisao:stjepo meni je fokus po gradu sa prosecnom brzinom od 7kmh i klimom trosio 12 -12,5l...
Vidis, pored tvojih 12,5 mojih 13 (preciznije 12,9x) je "tu negde" i to mi je ok. Veliko je kad neko napise da mu trosi 9l po gradu. E to je razlika.
Druga recenica... Ne znam sta da kazem. Pricao sam da mi je sa benzinom na otvorenom potrosnja bila ~8l, tako da procentna razlika kad se doda ovih 10l plina je sasvim ok. E sad dali taj auto "treba" da trosi toliko ili je ne...
stjepo propustio si najbitniju stvar - ta potrosnja je bila uz prosecnu brzinu od 7kmh.
u normalnim uslovima uz prosek od 25-30kmh potrosnja je oko 9l plina...
a na magistrali normalnom voznjom trosi 6l, a i rakhil je nesto slicno pisao...
meni je mnogo da logan trosi vise nego rs, i stvarno je odlicna stvar sto si ugradio taj plin, i mislim da ne treba da se previse opterecujes koliko trosi. :doubleup:
Stjepa
Reactions:
Kontakt:

Post od Stjepa »

Posto trosi vise nego RS, moramo onda na crtu da vidimo dali i ide bolje nego RS. :mrgreen:
Necu se ni opterecivati, ali moram da konstatujem.
Odgovori