Mobile uploads

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Mobile uploads

Post od snork »

lami napisao: 28 Jul 2018, 18:20 Slika

Lami, odlične slike, nego da prokomentrišem ovu koju sam citirao: Da li znaš šta predstavlja zastava levo? Da li je reč o zastavi pokrajine Makedonije? Skoro isto izgleda zastava vizantijske dinastije Paleologa, ona četiri slova beta znače "Vasileis Vasileon Vasileion Vasileionton" - "Car careva caruje nad carevima". Ne znam da li su Srbi koristili ove simbole u srednjem veku (možda ih je Dušan Silni "uzeo" kada je pokorio Vizantiju, jer se jedno vreme Srbija prostirala skroz do Peloponeza i Atike, a Halkidiki je bio negde u centru Srbije :) ), ali su početkom 19. veka nekako "oživeli" kao srpski simboli. Samo su "naši" B B B B malo tanji i tumače se kao C C C C. :) S tim što mi nismo uzeli crveno-žute boje, već panslovenske crvenu, plavu i belu, ali je zato crvenu i žuti uzela današnja BJRM. Ja lično nisam oduševljen što mi koristimo vizantijske simbole, jer imamo i više nego dovoljno svoje heraldike od pre 14. veka.
Ђенерал Јанковић
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Pojma nisam imao. Deluje mi spolja kao neka crkvica, ali nisam video na engleskom da pise nesto vise. Otisao jutros iz Marmarasa, malo posle njega je uvala gde se lokalci kupaju. Nema talasa, ali je hladnija voda. Svratio do Kalamicija, nisam bio odusevljen, nastavio dalje do Sartija. Mislim da cu ovde i da zavrsim ovu skracenu varijantu odmora, plaza je velika i ima dosta smestaja duz nje, okacicu posle slike.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Послато са SM-N920I уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Mnogo lepo mesto, zaista alpski Karibi (mada sam vidjao lepša jezera, ali nisu bila za kupanje). Odlična alternativa bazenima. Jedino je glupo što naplaćuju 12 CHF ulaz, ali idući put idemo na drugu stranu. Tamo je puno ljudi.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

i jedna egzotika:

Slika
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

.Slika

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

@ Snork, nema pokrajine Makedonije ni zastave. Ne tako davno se u Grckoj hapsilo i na sam pomen reci Makedonija ili ako se neko izjasni kao Makedonac.
A davanje i koriscenje makedonskih licnih imena, jezika ili bilo cega sa tim u vezi zakonom zabranjeno a ponekada i oduzimana privatna imovina uz gradjanska prava poput pasosa ili prava na skolovanje i lecenje sve do nedavno bila rasprostranjena praksa.

Komplikovanija je prica o tom delu koji je Grcka zauzela i od 1913. (Bukurest, podela) ima administrativnu kontrolu.

Bivsa zastava BJRM se bazirala na simbolu Sunce iz Vergine, opet komplikovana prica.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ljubitelju, ja kad sam bio na Halkidikiju (prvi put pre 21 godinu), video sam mnogo saobraćajnih / turstičkih znakova sa nazivom Makedonija. Ima i jedan univerzitet u Solunu koji nosi naziv "...... Makedonije". Naravno misli se na grčku (Egejsku) Makedoniju, tj. pokrajinu čiji je Solun glavni grad. Oni smatraju (po meni, s pravom) da polažu isključivo pravo na taj naziv, i da nazivi Vardarska (srpska) i Pirinska (bugarska) Makedonija mogu da se koriste isključivo u celini, a ne da se zovu samo "Makedonija". To je s njihove strane najviše što mogu da tolerišu, a najradije bi videli sve tri Makedonije kao jednu, u sastavu Grčke.

Zbog toga su bili oštro protiv odluke komunističkih vlasti u Jugoslaviji da 1945. od dela Srbije stvori jugoslovensku republiku sa nazivom Makedonija. Taj protest se video i npr. po tome što su nam za Grčku u vreme SFRJ uvek bile potrebne vize, čak i kada smo u celu istočnu i zapadnu Evropu (uključujući i UK) putovali bez viza. Pogotovo su protiv ovoga što je nastalo raspadom Jugoslavije, da postoji posebna država sa nazivom Makedonija i slovenski narod koji sebe zove Makedonci. Istina, antički Makedonci nisu bili Grci (nisu čak ni indoevropski narod), ali su još pre Hrista helenizovani i pomešani sa Grcima.

Ovo o čemu ti govoriš je pomena imena Makedonija i Makedonci u konekstu teritorije u Jugoslaviji i Bugarskoj, kao i naroda koji sebe tako naziva, a ne smatraju se Grcima (postoje ne samo u BJRM, već i kao manjina u Grčkoj i Bugarskoj). Na to jesu bili izuzetno osetljivi, a i dalje su. Ako bi neko u Grčkoj rekao da je Makedonac, ali da nije Grk, već pripadnik posebnog naroda "Makedonci", verovatno bi prvo dospeo u zatvor, pa bi onda ispitivali šta je rekao i šta je mislio. :)

EDIT: Zaboravih da zakačim kartu regiona Grčke, sa Wikipedije ( https://en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_Greece ):

Slika

Evo o regionu Makedonija (ima zastavu, ali drugačiju od one gore): https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(Greece)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Stiglo malo slatkisa iz Japana.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Kakv je Coca Cola Clear?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:

Post od DasAuto »

Isto kao obicna coca cola ali bez boje.

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Kakvi carevi, sta sve nece da im padne na pamet :D

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Oni se bas loze da isprobavaju nove ukuse, to im je poseban dozivljaj.
Mi hocemo da se bijemo na pomen slane plazme. :D
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Kit kat samo u Japanu nudi sve i svasta, ostatak sveta jok.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:

Mobile uploads

Post od DasAuto »

Slika

Probao ovo, cudno bas. Slicno rahat lokumu al bez imalo secera. Pravljeno od rize. Nema nikakvog okusa.

Slika

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Xepoj87 napisao:Kakv je Coca Cola Clear?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
A sa limunom? :D

TapaT

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Sta sve nece napraviti

Sent from my SM-J500FN

Odgovori