Mobilne telekomunikacije
Re: Mobilne telekomunikacije
Samo nastavljam tezu da je vrednost akcija, u ovom slučaju Apple-a, kao mehur od sapunice. Može da raste i do 3.000 milijardi dolara, ali to ne menja činjenicu da će jednog dana cene akcija pasti. Jedan loš prodajni kvartal automatski obara cenu akcija, a zamisli šta bi se desilo da se sastave dva. Koliko god je paleta proizvoda kompanije Apple dobra, koliko god da preplaćuju svoje proizvode, koliko god novca da imaju u rezervi, to neće sprečiti pad cene akcija.
Sutra se može desiti da Kina u okviru nekih recipročnih mera nagazi Apple i zabrani svojim firmama da proizvode komponente za njihove telefone. Da li Apple može da reaguje momentalno na takve događaje? Naravno da ne može. Dok izmesti proizvodnju proći će mnogo vremena, a cene akcija će samo da tonu. Bilo koji poremećaj u lancu snabdevanja, nevezan za aktuelne politične događaje, takođe utiče na cenu akcija.
Zbog svega toga je moje lično mišljenje da je trenutna vrednost preterana, jer će na prvi znak krize da se strmoglavi, a to nije odlika stabilnih kompanija, već onih kod kojih se vrednost veštački podiže.
Sutra se može desiti da Kina u okviru nekih recipročnih mera nagazi Apple i zabrani svojim firmama da proizvode komponente za njihove telefone. Da li Apple može da reaguje momentalno na takve događaje? Naravno da ne može. Dok izmesti proizvodnju proći će mnogo vremena, a cene akcija će samo da tonu. Bilo koji poremećaj u lancu snabdevanja, nevezan za aktuelne politične događaje, takođe utiče na cenu akcija.
Zbog svega toga je moje lično mišljenje da je trenutna vrednost preterana, jer će na prvi znak krize da se strmoglavi, a to nije odlika stabilnih kompanija, već onih kod kojih se vrednost veštački podiže.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Kolika je onda realna vrednost po tebi, uzevsi u obzir brojeve koje sam naveo? Nemoj smetnuti sa uma sa 10% prinosa godisnje, bez rasta znaci dupliranje kapitala za 7 godina. Sa dodatnim rastom zarade od 20% dilazimo do neke 3 godine, smehotresno.
Da li ce jednog dana doci do nekog pada? Definitivno, ali sa kog nivoa i na koji? Ako padne sa 3000 na 2000 to ne znaci da je danas na 1000 balon? Moze i sutra nesto neverovatno sa se desi i da se slupa, ali nirmalno je da neki rizik postoji. Tako gledano ne treba nikakav posao ni zapocinjati jer sve moze da propadne. Na kraju krajeva i novac na racunu moze sa postane bezvredan pa to ne zaci da ga ne valja imati.
Ako tako gledas, onda je danas svaki stan i svaka zgrada precenjena i balon jer sutra moze da zdrma zemljotres ili udari meteor, srusi je i ode vrednost na nulu, dakle balon po tebi...
Da li ce jednog dana doci do nekog pada? Definitivno, ali sa kog nivoa i na koji? Ako padne sa 3000 na 2000 to ne znaci da je danas na 1000 balon? Moze i sutra nesto neverovatno sa se desi i da se slupa, ali nirmalno je da neki rizik postoji. Tako gledano ne treba nikakav posao ni zapocinjati jer sve moze da propadne. Na kraju krajeva i novac na racunu moze sa postane bezvredan pa to ne zaci da ga ne valja imati.
Ako tako gledas, onda je danas svaki stan i svaka zgrada precenjena i balon jer sutra moze da zdrma zemljotres ili udari meteor, srusi je i ode vrednost na nulu, dakle balon po tebi...
Video si da je tržište nekretnina bilo balon koji je pukao 2008. godine. A za realnu vrednost... nemam pojma, ne bavim se trgovinom akcijama, ali bih pre ulagao u manje kompanije koje tek očekuje rast.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

E jos da znamo koje su male kompanije koje tek ocekuje rast i da se odmah penzionisemo 
Vidis sad si i lepo rekao da ne znas koliko realno da vredi, sto je ozbiljna razlika u odnosu na tvrdnju da je precenjeno. Ja kazem da je vrednost veoma realna i da ce dugorocno nastaviti sa raste, e sad svako moze sa ima svoje misljenje i ponasa se u skladu sa tim.

Vidis sad si i lepo rekao da ne znas koliko realno da vredi, sto je ozbiljna razlika u odnosu na tvrdnju da je precenjeno. Ja kazem da je vrednost veoma realna i da ce dugorocno nastaviti sa raste, e sad svako moze sa ima svoje misljenje i ponasa se u skladu sa tim.
::Prodaje Bitcoine, kupuje Apple akcije::
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Kasno je za to sad.
Ali sigurno su kupovali i akcije Apple-a ovi što su prodavali BTC po 15-20k.
I naravno da je balon, ako cena akcije skoči za 30% u toku godine (160 na 210), naravno da je balon
To što balon raste 5 godina, ne menja ništa.
Ali sigurno su kupovali i akcije Apple-a ovi što su prodavali BTC po 15-20k.
I naravno da je balon, ako cena akcije skoči za 30% u toku godine (160 na 210), naravno da je balon

Boringly average, but also perfect for school run mums
Mislim da treba malo da porazmislite o upotrebi izraza "balon"...
Ako je nesto precenjeno 10, 20, 30%, to nije balon vec je samo malo precenjeno. Balon je kad je nesto naduvano 2, 3, 5, 10, 100x bez neke osnove te pucanje moze da cenu slupa po 5, 10x...
Kako neko zna da je sadasnja cena od 210 preterana a ne da je 160 pre nekog vremena bila preniska? Sa sadasnje tacke, na 160 Apple je bio podcenjen (nije da tada nisam pisao na foumu o tome, mozete naci, mislim da je bio 155 kad sam diskutovao o tome).
Ako cena skoci za 30% u toku godine u kojoj zarada te firme po akciji skoci takodje 30% (sto zbog povecanja profita, sto zbog likvidacije akcija i smanjenja njihovog smanjenja), da li je to i dalje balon ili samo logican sled razvoja poslovanja i poslovnog uspeha?
Ja vas opet pitam, koliko treba da vredi firma koja zaradjuje 70 milijardi godisnje, profit joj raste 20% godisnje i vec ima 200 milijardi u kesu na gomili? Taj odgovor izbegavate i samo vicete balon bez i jednog argumenta... Cena se formira u odnosu na sadasnje stanje i ocekivanja u odnosu na sve dostupne infromacije, ukoliko dodje do nagle promene uslova, normalno da i cena moze brzo da ide u oba smera, i to bez ikakvih balona i sl...
Ako je nesto precenjeno 10, 20, 30%, to nije balon vec je samo malo precenjeno. Balon je kad je nesto naduvano 2, 3, 5, 10, 100x bez neke osnove te pucanje moze da cenu slupa po 5, 10x...
Kako neko zna da je sadasnja cena od 210 preterana a ne da je 160 pre nekog vremena bila preniska? Sa sadasnje tacke, na 160 Apple je bio podcenjen (nije da tada nisam pisao na foumu o tome, mozete naci, mislim da je bio 155 kad sam diskutovao o tome).
Ako cena skoci za 30% u toku godine u kojoj zarada te firme po akciji skoci takodje 30% (sto zbog povecanja profita, sto zbog likvidacije akcija i smanjenja njihovog smanjenja), da li je to i dalje balon ili samo logican sled razvoja poslovanja i poslovnog uspeha?
Ja vas opet pitam, koliko treba da vredi firma koja zaradjuje 70 milijardi godisnje, profit joj raste 20% godisnje i vec ima 200 milijardi u kesu na gomili? Taj odgovor izbegavate i samo vicete balon bez i jednog argumenta... Cena se formira u odnosu na sadasnje stanje i ocekivanja u odnosu na sve dostupne infromacije, ukoliko dodje do nagle promene uslova, normalno da i cena moze brzo da ide u oba smera, i to bez ikakvih balona i sl...
Pa iskreno to što pominješ 200 milijardi na računu mi je čudno, zar nije bolje investirati novac nego držati na računu? i odakle ti informacija o stanju na njihovom računu?
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Imam ugovor u MTS-u na 3 godine,još 10 meseci do isteka.Juče mi je telefon otkazao,ne vidi karticu,tač je takođe poludeo.Danas odem na SPENS i tamo prijavim kvar.Službenik mi kaže,uvidom u Ugovor,da mi je istekla garancija na uređaj.Garancija je bila 2 godine.Na moje pitanje šta sad,on je odgovorio da će uređaj poslati na servis.
Zašto su primili uređaj na reklamaciju ako "je istekla garancija"?Ili moja garancija važi tokom cele ugovorne obaveze,dakle 3 godine?
Zašto su primili uređaj na reklamaciju ako "je istekla garancija"?Ili moja garancija važi tokom cele ugovorne obaveze,dakle 3 godine?
Pa to su javne informacije koje objavljuju na svaka 3 meseca (posto su oni javna kompanija), mozes ih lako pronaci, samo ukucaj u Google.havijer napisao: 06 Avg 2018, 16:47 Pa iskreno to što pominješ 200 milijardi na računu mi je čudno, zar nije bolje investirati novac nego držati na računu? i odakle ti informacija o stanju na njihovom računu?
Imaju oni oko 300 milijardi u kesu, ali imaju i oko 100 milijardi dugova, tako da neto imaju nesto ispod 200 milijardi trenutno (da ne kopam po Google sada). Ako se neko pita zasto su dizali 100 milijardi kredita kad imaju 300 u kesu, to je zato sto su zbog smanjenja poreza i dok su cekali promenu zakona kes drzali van US a pare im trebale u US, te su tamo uzimali kredite.
Bolje je investirati ako imas u sta pametno

P.S. Evo ni Buffetova kompanija ne zna gde da ulozi 110 milijardi

https://www.bloomberg.com/news/articles ... ntensifies
Poslaće na servis ali moraćeš da platiš popravku. Po zakonu je garancija dve godine, osim ako nemaš neki oblik produžene garancije koju je proizvođač samostalno ponudio.srdjanyo napisao:Imam ugovor u MTS-u na 3 godine,još 10 meseci do isteka.Juče mi je telefon otkazao,ne vidi karticu,tač je takođe poludeo.Danas odem na SPENS i tamo prijavim kvar.Službenik mi kaže,uvidom u Ugovor,da mi je istekla garancija na uređaj.Garancija je bila 2 godine.Na moje pitanje šta sad,on je odgovorio da će uređaj poslati na servis.
Pa da garancija je istekla ali servis moraju da obezbede. Isto kao sa autom kad kupiš
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Predlog za eksternu bateriju?
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Xiaomi...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Danas sam uzeo ZMI 10.000 mAh, sto je sub-brand Xiaomi-ja. Od ranije imam Xiaomi 5.000 mAh. Sa njima neces pogresiti. Skuplje su od vecine, ali vrede.
Naravno, nikako one sa KP gde 10.000 mAh kosta 1.000 dinara. Puno se kopiraju.

Sent from my MI 5s using Tapatalk
Naravno, nikako one sa KP gde 10.000 mAh kosta 1.000 dinara. Puno se kopiraju.

Sent from my MI 5s using Tapatalk