Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Risto »

Ja mislim da kod nas ta pojava da imamo male radnjice je stvar kulture i mentaliteta. Mi nemamo običaj da idemo u velike nedeljne nabavke, odatle dolazi i potreba za radnjom na svakom ćošku. Sa druge strane, siromaštvo je na svakom koraku, pa ljudi žive od danas do sutra i tako idu u kupovinu. Pored toga, neretko su te male komšijske radnjice spremne da odobre neku veresiju i sl., pa se ljudi snalaze.

Darko,

ti si u tom poslu, baci oko na cene, živo me interesuje tvoje mišljenje.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

ikac2000 napisao: 08 Avg 2018, 23:21 Ni u Srb nismo izlazili po restoranima, ovde zelimo jos manje. A sa decom je tek totalno drugacije, dok smo bili mladi par i moglo je.
Kada si sam filozofija je drugacija, moja prica je vise za porodicu sa decom.

Ovde naravno ne koristimo restorane ( kao i Nemci koji samo par puta godisnje, ovi normalni, idu) i brzu hranu.
pogrešio sam gore u postu, mislio sam jednom mesečno, ne nedeljno.

Ne vidim zašto je loše ići u restoran jednom mesečno. Pa i sa decom pobogu, kakve veze ima? U svakom restoranu/piceriji ima dosta dece raznih dobi sa roditeljima. Od 2 do 15 godina i meni je to sasvim normalno.

U svim restoranima imaš kuvano.

Govoriš da oni normalni idu par puta godišnje, a nenormalni češće :glavomuzid: kakav ti je to mentalitet? Šta je to toliko loše otići u restoran?

Ja idem iz dva razloga sa suprugom (sutradan i sa decom naravno): kad nas mrzi da spremamo (obično posle, oboma vrlo teškog dana na poslu) ili kad nam se jede nešto što ne možemo kod kuće da spremimo.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Uzeo te taj Zapad kolega. :rofl:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

@grujicd

Slično nam je iskustvo.
Nama je uspevalo u malim poprečnim ulicama da natrčimo na neki marketić, čak i od velikog lanca ali mali objekat (kao Shop&Go u odnosu na Maxi npr).
Kapiram da je zakup prostora preskup za centralne zone i da ih zato nema na svakom koraku.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Čudi me da nema bar javnih česmi tu i tamo, lakše je naći besplatan wifi nego besplatnu vodu :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

I sta kazete normalni ljudi na zapadu ne idu po kafanama?
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Da nije turista i ludaka, propadoše kafane.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ja imam papir da sam lud. Udruženje restorana Austrija mi dalo
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Ja bar 3 put nedeljno.idem u restoran. + nekad neki sastanak i jedem 3 4 puta nedeljno po restoranima. Jednom od tih je porodicno zence i klinac.
Nedeljno 3 4 puta. A i narucujemo klopu.

Koja je meni dijagnoza Lud lud :)

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

passenger napisao: 09 Avg 2018, 06:23
Govoriš da oni normalni idu par puta godišnje, a nenormalni češće :glavomuzid: kakav ti je to mentalitet? Šta je to toliko loše otići u restoran?
Nije lose ali je lose je za dzep :D

Čovek je napisao, da nije ni u Srb isao u restorane, tako da ...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nema potrebe da ga branim, ali razumeo sam šta je hteo da kaže (valjda). Bespotreban trošak, koji nije mali, ako već supruga ne radi.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

grujicd napisao: 08 Avg 2018, 23:57 Ponesemo mi nešto sa nama, ali ne možeš ni da tegliš neku količinu za nas četvoro. I to kad ode, ostaje ti voda u meku ili sličnim mestima za red veličine 2e za flašicu. Pogotovo posle 6 kad se i to malo radnji pozatvara. Čak ti i u kafiću naplate tipa 30c kad pored kafe tražiš i čašu vode.
To da nosiš vodu sa sobom je osnovno za kretanje po zapadnoj Evropi, po tom pitanju je tako kako si opisao. Sve, ali sve se naplaćuje. Od čaše vode, do toaleta (50 centi tipično), do penjanja na neku zgradu/objekat sa koga je dobar pogled na grad.

Jako brzo se nakupe ti naizlged sitni troškovi. Ja uvek imam 3 komada 0,5litara vode u flašici kada god sam u takvoj situaciji u nepoznatom gradu.

Tih malih radnjica sam vidjao u Nemačkoj, ali ne u centru već u stambenim zonama i to drže uglavnom Arapi, Turci, i ostali došli iz područja Mediterana. Opet, to sve do 18-19h a posle toga je gotovo sve zatvoreno, restorani ne rade, te radnjice i slično.

Ako hoćeš da klopaš ili u okolinu glavne železničke stanice u tom gradu (autobuske, aerodrom) ili u hotel ili u okolini sajma/ zabavnog parka i sličnih mesta. Na tim mestima uglavnom ima barem do 21-22h otvoreno a ponekad i 0-24h.

Kada idem službeno u Nemačku planiram da tamo stignem pre 17h, da bi imao još sat dva da se smestim i pojedem normalno. Ukoliko je kasniji let avionom uvek nosim hranu i piće sa sobom za to prvo veče. Razlog je što posle 20h obično i javni gradski prevoz prelazi u noćni režim sa retkim busevima na po 40-50 minuta intervala a ja ne volim da toliko čekam.

Moj utisak je da za posao je optimizovano na zapadu tokom 08-18h a nakon toga za život je sve prepušteno individualnom snalaženju i nije baš uobičajeno da se izlazi na ulicu/ u grad itd onako kako se to čini kod nas i na jugu Evrope.

Ja sam uglavnom zimskih meseci boravio pa je utisak možda još izraženiji, u 16h popodne je već mrak i kada se napusti posao u 17h gradovi padaju ubrzo u san.
Neki put mi deluje da sam lud što se prošetam oko 20h nakon večere u hotelu, nigde žive duše na ulici da bi nekoga nešto pitao...

Meni ne odgovara, ja bih teško živeo tako programiran na posao kuća spavanje posao jednoličan ritam života. Zato i razumem kada Nemci, Englezi i ostali kada dodju na jug Evrope se onako otkače i preteruju u "odmaranju" i raznim aktivnostima.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Jedino je malo neprimerno napisao ali razumem ga, i ja razmisljam slično (mislim na novac a ne da su ludi ovi sto idu).
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Jbš život u kojem se svaka para meri i vaga. Koliko god da sam imao novca, uvek je moralo biti mesta za sitne hedonizme ili znakove pažnje. Kad sve sabereš, to je ono što životu daje primarnu boju.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Nisam primetio da je ovde nesto bas jeftike puno posebno.ako uppredimo sa prosecnim platama. Mi vise bez oko30e ne mozemo da jedemo. I to.ns. a gde je beograd. I napolje kad sam.na terenu i do pola godine nisam sebi uskracivao kafu i klopu.
Ako to sebi uskratim ebes sve. Najvise volim kafu na lepom mestu.

I tamo gde god sam sljakao mogao sam klopati u proseku za oko 15 20 evra. To jest cena kod nas se priblizava tamo.

Da spomenem.i najbolju pizzu u zivotu sam placao 4.75e u centru barse
Cesto.sam dobijao kolac i kafu gratis. To nikad kod nasih pacera.
Pivo 2evra.uz to..
U nemackoj pizzu 8evra toliko sad kod nas bolja.neka...

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Odgovori