Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od samo polako »

Sh@rance napisao:Jedini covek koga ja poznajem u mom zivotu licno da ima dva kompleta guma kao ja je moj brat od strica kupio 4 nove wintere i 4 felne i nikoga vise.
Imam i ja dva seta guma sa sve felnama a znam i ljude koji ih imaju.

Ne bih nikoga da ubeđujem da je to dobro ili ne jer kako smo različiti vozači tako nam je i materijalno stanje različito.

Ali recimo dok nisam uzeo auto sa ABS-om nisam ni znao koliko je klizavo i da razlika postoji.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

samo polako napisao: Ali recimo dok nisam uzeo auto sa ABS-om nisam ni znao koliko je klizavo i da razlika postoji.
Nadam se da je ovo saljivi deo posta :rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Bax napisao:Ne proizvode se vise F590 gume, tako mi je rekao vulkanizer.
Odem danas kod keve i caleta kuci na kafu i setim se gume posto mi stoje kod caleta u garazi. Ubacim je u gepek i odem do vulkanizera cisto da me ne grize savest. Covek cim je video na oko kaze nemoj dzabe gotova je. Potam ga dali moze da mi nadje novu kaze moze ali se ne isplati da je mnogo skupa, kaze otprilike da za tu jednu mogu da kupim dve savine. Ostavio sam mu broj moba da mi javi cenu pa da vidim sta cu dalje. Ako je bas papreno skupa kupicu posle nove godine dve Michelin energy saver i u Martu jos dve, a ove tri cu da prodam.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Sh@rance napisao:Jedini covek koga ja poznajem u mom zivotu licno da ima dva kompleta guma kao ja je moj brat od strica kupio 4 nove wintere i 4 felne i nikoga vise.

Imam ja za sva tri auta po dva kompleta, sto znaci 24 gume, na 24 felene, od toga 8 aluminijumskih felni, promera od 14" do 17" :zbunjen:

Sve zimske su wintere, a ostalo su Dunlop, Michelin, Kumho...

EDIT: Da se razumemo, nisu sva tri auta licno moja, i nisam ja kupio sve te felne i gume. Da ne ispadne da se kurcim, vec samo konstatujem...
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Isto tako... Za sve koje sam imao i imam, posedujem duple setove guma sa felnama... Tj za corsu jos nemam, al uskoro cu i to pribaviti :)

A znam jos mnogo ljudi koji imaju po 2 seta sa felnama
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ajd sad, krenuli smo da pričamo ko šta drži po podrumima. Normalno je da većina nas ima bar dva seta guma, ako ne i dva seta felni, jer mi automobil gledamo malo drugačije. Pitajte malo po komšiluku kako stoje stvari, pa kad odete na selo pitajte ljude jer imaju dve seta guma i dva seta felni. Proći ćete dobro ako vas ne poteraju vilama iz dvorišta. :kezo:

Na to je Sharance mislio i potpuno je u pravu.

Inače, tema se odnosi na lična iskustva sa zimskim gumama, pa gledajte da ostanete u okviru teme.
Posetite www.garaza.rs !
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Planiram polako da uzmem zimske gume pa ne znam da li da namontiram runflat ili obicne :zbunjen:
Svakako sam planirao da na ovim felnama nabacim zimske a da na prolece uzmem letnji set 18 ili mozda cak i 19 :)
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Obicne bre, je*o runflat...

Ne zelite da vidite garazu drugara koji ima 5 auta i 2 kombija, a za svaki ima 2 seta tockova :rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Zar kombiji nemaju one njihove teretne, koje su i zimske i letnje?
Neki slican princip kao ovi sa 4x4.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ja bih postavio pitanje posto nisam nikada vozio zimi na letnjim gumama. Na 335i sam kupio zimske Dunlop 4D, otac i majka su uvek imali zimske, deda mi je sudski vestak i zbog toga je nama preporucio da vozimo aute sa zimskim gumama sto smo naravno i uradili.

E sad, za M3 ne planiram da uzmem zimske gume jer bi me kostale dosta preko 1000e a imam pored njega dva 4x4 auta u porodici sa zimskim gumama. Takodje, ja sam na pripremama vecinu zime i kuci sam recimo 20 dana tako da mi se stvarno ne isplati tada da vozim auto. Ali, recimo, (izvinite ako je glupo pitanje ali stvarno ne znam kako je voziti po zimi s letnjim gumama), da li bih ja mogao otici do treninga od kuce (2km, kroz grad, potpuno ravno) ako mi bas zatreba nekada? Svestan sam da je voznja rizicna, ali recimo pada neka kisa ili sneg, oba auta zauzeta, ja i ako vozim 15km/h na treningu sam za 8 minuta... Jel to mnogo rizicno ako se vozi tako polako? Znam da je glavni problem kocenje... Inace gume ce biti Mishelin Super Sport, dobro se ponasaju po mokrom...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Nikarahva, ne... Bar ne Viano...

Letnja je DUnlop Chrono, a zimske Vredestein Snowtrac..
Ceo taj kombi je kao putnicki auto. Tako se vozi, takva je mehanika, tako je opremljen, tako trosi...

Aco, ako bude zima kao prosla, M3 ne bih pokusao da pomerim na letnjim valjcima po snegu... Secam se prosle godine kakav je grad bio... Bolje uzmi taksi tih par dana dok ima snega..
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa ako nije led i sneg, onda nece nista ni primetiti, sem ako ne budes jurcao.
A ako je sneg i led, imaces problema sa kretanjem i zaustavljanjem, mnogo vise nego sa zimskim :)
Ako ne bude divljao, mozes se provuci.

Kakav si ti sportista kad 2km ne mozes preci peske? :D
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Aco, ako je suvo samo piči, ali ako je sneg ni ne pomišljaj na M.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Totalno sam zaboravio na taxi, hahahah :D

Nikaragva, nije nikakav problem ici peske ali mi je problem sto ako je -10 i duva vetar ili tako nesto rizikujem da se prehladim i onda ne mogu da treniram :(

Inace najvise volim bajsom da idem i to trkackim sa tankim gumama, svi kazu da sam lud, ali ja koliko sam primetio sa svojim sada vec povecim iskustvom te gume posto su tanke bukvalno usecaju sebi put i stabilniji sam nego na mauntain bike-u :D

Ne znam koliko ovo ima logike ali ja prenosim svoje iskustvo ;)

uglavnom, Pajo, Next, Nikaragva, hvala za savete, necu onda rizikovati dzabe... Izvescu ga nekad ako bude bas suv put cisto da ne stoji non stop, ali po kijametu necu :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ako su gume mozda 175-185mm sirine, ako nema raskrsnica sa gustim saobracajem, nema pesackih, po ravnom mozda i moze uz nesto srece da svaki put prodje bez stresa i greske.

Kisa nije problem letnjim gumama, nije ni sneg ako je relativno toplo tipa 4-7C ali ispod 4C je ledjenje pri tlu skoro garantovano a tada je letnja guma prakticno slick tj auto ne slusa komande.

Ono sto je najgore je tanak sloj vode koji je jako klizav, ako je hladno tipa -15C nema tog problema i mnogo je lakse voziti po snegu. (zapravo nije klizav led vec tanak sloj vode nastao na ledu).
Odgovori