Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Sasvim OK ideja ti je to...
Ja samo tako i razmisljam...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Koliki prelazis godisnje?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Ja cak i manje, iz prostog razloga sto je preglasan motor na ap, a ispod 150 ne idem. Uvek imam merivu za duzi put.
Sent from my P10 Lite using Tapatalk
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
@dw, ako ke prva slika prednja osovina, izrotiraj ih jer samo sto nije krenula da se kida. Vidis i kako su se lamelice rasirile(prema boku gume), a ima i linijica da ce krenuti parcici da otpadaju.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Zadnja osovina..
Ma ko ih ebe samo se leti koriste i to po BGu. Retko kad Bravo izadje van BGa.
Ima nove Nokian zimske tako da za zimu nije frka.
Ma ko ih ebe samo se leti koriste i to po BGu. Retko kad Bravo izadje van BGa.
Ima nove Nokian zimske tako da za zimu nije frka.
Brzine idu u H-a !!!

Sada sa CrossClimate Plus kazu da vise nema tih problema, mada ih ja nisam ni imao sa obicnim.
U svakom slucaju su ekonomicnije od dva seta jer ne stavljate 4 god stare zimske npr, plus u prelaznim periodima uvek odgovarajuca guma i nema secanja guma i vulkanizerskih troskova u toj meri.
Probao jednom, i nema nazad.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
U svakom slucaju su ekonomicnije od dva seta jer ne stavljate 4 god stare zimske npr, plus u prelaznim periodima uvek odgovarajuca guma i nema secanja guma i vulkanizerskih troskova u toj meri.
Probao jednom, i nema nazad.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Svako neka stavlja naspram svojih potreba, ja ih ne bi stavio ni u mislima.
Tapatalk
Tapatalk
Šta radiš s njima kad padne šara ispod 4 mm?
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Meni je glupo kupiti AS gume ako ipak planiraš leti da voziš na letnjem setu. Ne vidim šta dobijaš sa AS ako ćeš ipak menjati gume.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Ili fazon AS na zadnjim, a prednje menjas. Srpski recept za uspeh 

Ja sam jedan set koristio i leti na +37 i zimi po Poljskoj na sneznim putevima na -27.
Za rasnu voznju verovatno nisu najidealnije resenje, ali za normalnu su i vise nego dovoljne.
Npr kod mene je zamena jedne gume 15 eur. Znaci 60 eur na pola godine, plus trebas negde da ih skladistis, da ih secas levo desno...uzimajuci u obzir da ne vozim po Kopaoniku, vec po odrzavanim putevima, nema sta.
A dok sam vozio na dva seta, zimski je imao 5 god i predjenih manje od 15k km ali guma je izgubila svoja svojstva, sigurnija mi je AS dve godine stara.
Ja nisam dosao do 4mm posle 25 k km sa Cross Climate
Jos jedan faktor mi je iskustvo ljudi oko mene, koji su vec godinama uglavnom na All Season i to na daleko boljim autima od mog.
Za rasnu voznju verovatno nisu najidealnije resenje, ali za normalnu su i vise nego dovoljne.
Npr kod mene je zamena jedne gume 15 eur. Znaci 60 eur na pola godine, plus trebas negde da ih skladistis, da ih secas levo desno...uzimajuci u obzir da ne vozim po Kopaoniku, vec po odrzavanim putevima, nema sta.
A dok sam vozio na dva seta, zimski je imao 5 god i predjenih manje od 15k km ali guma je izgubila svoja svojstva, sigurnija mi je AS dve godine stara.
Ja nisam dosao do 4mm posle 25 k km sa Cross Climate
Jos jedan faktor mi je iskustvo ljudi oko mene, koji su vec godinama uglavnom na All Season i to na daleko boljim autima od mog.
-
- Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
- Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE
Za ljude koji zive u urbanim sredinama gde realno u toku zime gotovo i da nema snega, a i ono sto padne se odmah otopi ili pocisti, AS je bolje resenje jer imaju znatno bolje performanse na mokrom i suvom na niskim temperaturama nego klasicna zimska guma, dovoljno je pogledati testove tih prenumatika.Risto napisao: 25 Avg 2018, 13:19 Meni je glupo kupiti AS gume ako ipak planiraš leti da voziš na letnjem setu. Ne vidim šta dobijaš sa AS ako ćeš ipak menjati gume.
Ono sto mene kod klasicno zimske gume nervira su jako lose perfomanse kocenja po kisi i vlaznom putu.
Cisto zimska guma dobija na snegu/ledu , a da se ne lazemo zima nam je svake godine sve blaza.
Ako se sve izbalansira, neko ko zivi u BGD ili NS bolje da vozi zimi AS jer ce veci deo zime imati mokro/suvo/hladno (bez snega i leda) i tehnicki imati prilagodjeniji pneumatik sa boljim performansama za to podneblje, a za onih par dana sto se i pojavi sneg imati nesto losije performanse ali opet podnosljive i zakonski je ispravan.
Naravno ovo se ne odnosi nekoga ko zivi u podneblju gde je pola zime pod snegom ili ledom, tu nema sta da trazi AS pneumatik.
U principu si u pravu. Ali... evo živimo jednu ulicu iznad glavne, koja se nikad ne čisti, kao ni poprečna. U obe je zimus bilo teško ući/izaći i sa zimskim, ne znam kako bi tek bilo sa AS.
Tačno je da postoji i taxi, ali svako zna kako izgleda javni prevoz u BG kad je kijamet. A nije da sam jednom vozio po njemu.
Tačno je da postoji i taxi, ali svako zna kako izgleda javni prevoz u BG kad je kijamet. A nije da sam jednom vozio po njemu.