Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od kragujevac »

U Hauptschule je podela takva da jedan nastavnik predaje 4-5 predmeta, u Realki je situacija nešto bolja, (2-3 predmeta po nastavniku), a u gimnaziji je odnos jedan predmet po nastavniku. Posle 4 razreda osnovne škole se deca već "račvaju" na jednu od ove tri škole. Ako je prosek ocena u 4. razredu osnovne do 2,33 (računaju se matematika, nemački i priroda i društvo) dete može bez diferencijalnih ispita da ide u gimnaziju, ako je 2,66-3 ide u Realku, a preko 3,00 u "MIttelschule", ili kako se do pre par godina zvala "Hauptschule".
Naravno, roditelj može, ukoliko smatra da je dete sposobno za neku "veću" školu uprkos loših ocena, da traži da dete polaže diferencijalne testove (tzv. probna nastava). Onda se u maju ta deca pozovu u npr. gimnaziju i imaju šansu da dva dana rade testove i pokažu šta znaju, iako im je prosek niži nego što treba da bude za direktan upis.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Od 2015 vise nije obavezujuca skola (kao npr u CH, pa ekspati salju decu u privatne, ako im kazu da deca moraju u sofere ili kuvare) vec samo preporuka, kako su mi rekli.

Inace ima u NRW i Gesamtschule, koja je priblizna gimnaziji, moze na faks sa njom.

Inace gomila ljudi ovde isla u realschule do 10og razreda da se ne muci previse, pa se, sa dobrim ocenama prebacila u gimnaziju nakon toga i zavrsila faktete.

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Nešto slično je u Bavarskoj FOS (Fachoberschule), u koju klinci idu posle 10og razreda, kada odaberu neku "užu" temu pa onda sa tom uže stručnom velikom maturom mogu da studiraju. Štajaznam, ako idu u neku tehničku FOS, mogu da počnu da studiraju mašinstvo. E sad, da li će sa tim predznanjem iz Realke i FOSa i završiti mašinstvo, to je posle druga priča.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

U Holandiji ispade mnogo rigidniji sistem. Skole su prlicno frustrirane i jako paze koga primaju da ne bi imale lose ocene (losije djake :)), gledaju sve detalje i obrazovanje roditelja. Bas smor sistem, plus u Amsterdamu je veliki pritisak na odredjene skolei stalno rade neke reforme da bude bolje a ono ide na gore :)
To je kao u Srbiji, mi koji smo zavrsili Teslu imali smo problema sa matematikom, ali oni iz matematicke imali su probleme sa OETom, pa se sve svede na slicno...
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

Sve mogu da razumem ali da im je voce bolje nego nase pravo domace(sa pijace) to bas ne mogu da shvatim? :zbunjen:

btw

Sto se tice skolstva, cuo sam i da je tamo bilo propusta sa nastavnicima i ponasanjem na casu ( ali to je verovatno jako redak slucaj, gotovo zanemarljiv )
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Kad odeš npr. na pijacu u KG gde Milisav iz Gruže ili Živana iz Bagrdana prodaju svoje juče ubrane breskve,kajsije,whatever onda ćeš da kupiš i pojedeš najbolje voće u vasioni. Na žalost, sve je manje takvih, već se na pijacama prodaje voće i povrće gde se prodavci čak i ne trude da sakriju nalepnice sa gajbica na kojima su razni strani jezici.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:

Post od speedy stikis »

Nazalost je sve je vise takvih ili plastike (hemije)

Ali ipak i dalje moze da se nadje pravo domace voce i povrce, ne mogu nesto da shvatim da "svabo" moze da uzgaja bolje to od nas
Prvenstveno zbog nase klime i zemljista (pogotovo vojvodina)
Ali opet sve se to ovde manje vrednuje iz godine u godinu, ne moze covek da naplati svoj trud i rad :(
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Ove sorte sto kupumemo su slatke i socne, kostaju skoro 4 eur, ali vrede.

Deca niau htela da jedu nase u Srb, nisu im bile slatke, uglavnom su kiselije.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

kragujevac napisao: 27 Avg 2018, 20:19 Kad odeš npr. na pijacu u KG gde Milisav iz Gruže ili Živana iz Bagrdana prodaju svoje juče ubrane breskve,kajsije,whatever onda ćeš da kupiš i pojedeš najbolje voće u vasioni. Na žalost, sve je manje takvih, već se na pijacama prodaje voće i povrće gde se prodavci čak i ne trude da sakriju nalepnice sa gajbica na kojima su razni strani jezici.
sestra mi se udala na selu 7 km od Kragujevca i od zeta roditelji su 3 km od njih, baš na kraju sela. Seljaci ljudi, stoka, poljoprivreda itd. Kad oni pošalju povrće i voće, a šalju stalno jer moj otac stalno pomaže oko radova, pa to je da se najedeš kao kralj. Pravi ukus.

Evo iskren da budem, samo se tome obradujem kad dodjem. Ukusnom voću i povrću. A oni imaju stvarno ukusno. Čak dobar deo sela kod njih kupuju kupus da kisele. Oni imaju 41 godinu staru sortu, dva bunara na toj livadi i guraju se ljudi oko kupovine.

Samo moj tata u naselju proda bar 2t. Cena kao na kvantašu, em im on donese na vrata. Ko ne zna da stavi, on im stavi u kacu besplatno. Jebote, de ćeš bolje? Stari ljudi pričaju da nikad bolji rasol nisu pili
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:

Post od speedy stikis »

Domace je domace pa da ga ebes sada...

Zamisli samo kakav bi tretman takvlji ljudi imali u CH? A ovde samo ucene,lobi,prevare...(mali proizvodjac)

Sve moze da imaju bolje na zapadu ali pravo domace voce i povrce ne mogu da imaju kao ovde u to sam siguran... :nonono:
ddanijell
Reactions:
Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE

Post od ddanijell »

ikac2000 napisao: 27 Avg 2018, 21:16 Ove sorte sto kupumemo su slatke i socne, kostaju skoro 4 eur, ali vrede.

Deca niau htela da jedu nase u Srb, nisu im bile slatke, uglavnom su kiselije.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Hteo sam da pitam kakvo vam je merilo za kvalitet ali dao si odgovor tako da cu izostaviti pitanje.
Nesto sto je kiselije ili manje socno ne znaci da je nizeg kvaliteta. Deca naravno ako mogu da odaberu uvek biraju ono sto je sladje, a da li je to ujedno i kvalitetnije je jako diskutabilno. Drugar koji ima hektare jabuke po tom merilu ima ultra kvalitetnu jabuku ali ako se lepo secam price, prska je 17x, puna je hemije (naravno sve u skladu sa propisima ), ali socna i lepa na oko. Ona moja iz dvorista nije tako slatka i socna, u svakoj drugoj je crv, neka i zakrzljala ali nikad nije tretirana hemijom i kao takva objektivno mora da bude kvalitetnija, sa aspekta zdrave hrane, tako da nastavi da uzivas u ultrakvalitetnim proizvodima iz nemackih super marketa :) , kao i svih ostalih po belom svetu (da ne pomislis da imam nesto protiv necega).
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Meni licno najbolje su jabuke petrovke, one male sto stizu za Petrovdan iz bakinog dvorista, ali jedemo ono sto ima, nema puno biranja.

Tako postaje svugde sve vise sada, za one sto zive u gradu i nisu u tvojoj situaciji, vec imaju samo nakupce i supermarket.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Ko kupuje u gradu jede dosta losr voce i povrce.

Prvo domace je puno.hemije cesto prskano i previse bez znanja.
Drugo ima uvoza iz ukrajne kine madjarske grcke...

Pravo domace i da ljudi ne prskaju po.10.puta neces naci.u radnji ni.na pijaci.vise...

Ispitivali su isto tako domace pile kao seljak na pijaci i kupovno u marketu tipa neoplanta.
Oba puna hemije ali ovo od seljaka vise.jer covek.ne zna da raspolaze aditivima.

Pravo domace prirodno neces naci.do ae prodaje preko veze prijateljima i.porodici.
Bilo voce bilo meso

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Dok nije trcalo po dvoristu... :D

Tako smo poslednjih dve godine zena i ja stalno kupovali u mesari piletinu (nebitno da li je supermarket ili obicna mesara), pa kupimo po - 5-6 bataka sa karabatkom i to nam bude ok za jedan obrok. Onda mama moja naruci od zene sto radi sa njom da joj donese njene pilice, ispecemo 3 batka sa karabatkom i ne mozemo da pojedemo, i onda se cudimo. Nema tu sta da se cudi vec smo navikli da jedemo trulo meso koje samo spada sa kostiju, od pilica koji nisu presli 2kg. Ovi od te zene su svi bili 3,5 - 4,0kg.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Kod već pominjete pilad. Moji uzimaju 15,20 komada I drže kod prijatelja na selu. Kad je vreme klanja, otac uzme kantu sa rupom pri dnu. Koka proviri kroz rupu da vidi šta ima, I onda SAKKKKKK. Zvizne je Dane preko vrata.
speedy stikis napisao: 27 Avg 2018, 21:58 Domace je domace pa da ga ebes sada...

Zamisli samo kakav bi tretman takvlji ljudi imali u CH? A ovde samo ucene,lobi,prevare...(mali proizvodjac)

Sve moze da imaju bolje na zapadu ali pravo domace voce i povrce ne mogu da imaju kao ovde u to sam siguran... :nonono:
Jebu seljake svuda, pa I u CH.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Odgovori